Αφορούν: Πάρκο Παιδικής Ανακύκλωσης και Φεστιβάλ γαστρονομίας
Ο δήμαρχος Ξάνθης στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Να θυμόμαστε το 2021 ως μία χρονιά ορόσημο»
Δύο προτάσεις υπέβαλλε στην πλατφόρμα της Επιτροπής Greece 2021, ο δήμος Ξάνθης προκειμένου να συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους όλης της Ελλάδας και θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Να σημειώσουμε πως την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Τσέπελης.
Κυρ. Μητσοτάκης: Να θυμόμαστε το 2021 ως μία χρονιά ορόσημο
«Θέλω κάθε Δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το 2021 είναι φυγή προς τα εμπρός»
«Αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, από τη Μεσσηνία μέχρι την Ορεστιάδα και γι αυτό και θεώρησα απολύτως απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη αυτήν την πολύ γόνιμη και δημιουργική προσπάθεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει, μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».
Οι δύο προτάσεις του δήμου Ξάνθης: Πάρκο παιδικής Ανακύκλωσης και Φεστιβάλ Γαστρονομίας
Όπως μας πληροφόρησε η γραμματέας του δήμου κα Σοφία Ψωμά οι προτάσεις που υπέβαλλε ο δήμος Ξάνθης εντάσσονται στις θεματικές κατηγορίες α) ανακύκλωση – περιβάλλον και πολυπολιτισμικότητα – κοινωνική συνοχή.
Ειδικότερα η πρόταση που αφορά την ανακύκλωση περιλαμβάνει διαμόρφωση ειδικού χώρου εντός του θεματικού πάρκου στο Λιμνίο όπου τα παιδιά θα «εκπαιδεύονται» στην Ανακύκλωση θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές από σχολεία αλλά θα είναι ελεύθερος ο χώρος στο κοινό. Η πρόταση κοστολογείται στα 560.000 ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση αφορά ένα φεστιβάλ γαστρονομίας. Ειδικότερα όπως μας περιέγραψε η κα Ψωμά θα τοποθετηθούν προκάτ στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Διοικητηρίου και θα λειτουργήσει μια έκθεση με τοπικά προϊόντα. Θα προσκληθούν σεφ που θα ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα με πρώτη ύλη τα τοπικά προϊόντα και το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί και να γεύεται καθώς και να ψωνίζει προϊόντα. Μια πρόταση που κοστολογείται 580.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»
Δύο προτάσεις υπέβαλλε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης που έχουν παιδοκεντρικό χαρακτήρα και αφορούν στον σχεδιασμό με ρομποτεχνολογία της «Αλεξανδρούπολης 100 χρόνια μετά», και της πρότυπης Αγροκτηνοτροφικής κατασκήνωσης στις Φέρες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου