Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης από τη ΦΕΞ

Δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης από τη ΦΕΞ

0

Έκθεση «Θράκη – Ξάνθη Ελεύθερη»

 Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης φιλοξενεί σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κατανόησης των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ξάνθης. Στόχος του Μουσείου είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες, να τις αξιολογήσει και να σκιαγραφήσει τι συνέβη στην Ξάνθη και τα Βαλκάνια στις αρχές του 20ου αιώνα, λαμβάνοντας υπόψιν κάθε πλευρά της ιστορίας. Η Διασυμμαχική Κατοχή, οι όμηροι της Βουλγαρίας και τα «ντουρντουβάκια» είναι μόνο κάποιοι από τους όρους που θα κληθούν να αποσαφηνίσουν.

Το Μουσείο ως συντονιστής των εκδηλώσεων αυτών, ενισχύθηκε με επιστημονικό προσωπικό μέσω της ευγενικής δωρεάς από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και  με τη σύμπραξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, των Γενικών Αρχείων του κράτους, της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, και του Δ΄ Σώματος Στρατού, Διεύθυνση Ιστορίας ΓΕΣ  οργάνωσε και προτείνει τις παρακάτω Δράσεις για τα 100 χρόνια  «Θράκη – Ξάνθη Ελεύθερη» :

Ξεναγήσεις στο Μουσείο  «Ξάνθη 1919 – 2020| Θράκη – Ξάνθη Ελεύθερη»

Έκθεση «Ξάνθη 1919 – 2019 – Ξάνθη ελεύθερη»

Ψηφιακή Πλατφόρμα-Κύκλος Ομιλιών «Ξάνθη 1919 – 2019»

Εκπαιδευτικά Προγράμματα  «Ξάνθη Ελεύθερη2019 – 2020»

Το Μουσείο λειτουργεί από την Τρίτη έως την Κυριακή από τις 9.30 – 14.30  με ραντεβού στο τηλέφωνο 2541025421. Το εισιτήριο εισόδου ανέρχεται στα 4€, και το μαθητικό 1€. Με την είσοδο να πραγματοποιείται μόνο με προσκλήσεις.

 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης: μνήμη και ορόσημο

Η διεργασία της εθνογένεσης στα Βαλκάνια, στα τέλη του 19ου και κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ήταν μια επώδυνη εμπειρία για τους πληθυσμούς που την πλήρωσαν με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα. Διώξεις και φόνοι αμάχων, αναγκαστικές μετακινήσεις και υποχρεωτικές «ανταλλαγές» πληθυσμών, εν κρυπτώ εθνοκαθάρσεις με την επίκληση λόγων «προστασίας ζωτικών κρατικών συμφερόντων», διαρπαγές περιουσιών, καταστροφή υλικών και άυλων πολιτιστικών αγαθών, αλλά και αλλοίωση της εθνολογικής φυσιογνωμίας ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών ήταν το κόστος της διαμόρφωσης εθνικών κρατών στα ευρωπαϊκά εδάφη της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κόστος αυτό στη Μακεδονία και τη Θράκη (Βόρεια, Ανατολική και Δυτική) πληρώθηκε από όλους τους πληθυσμούς της,  ιδιαίτερα μάλιστα από τους Ελληνορθόδοξους που υπέφεραν τα πάνδεινα από τις διώξεις των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών και μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918).

Η απελευθέρωση της Ξάνθης στις 4 Οκτωβρίου 1919 (με το παλαιό ημερολόγιο) αποτελεί ορόσημο στην πορεία προς την οριστική ενσωμάτωση ολόκληρης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα με τη συνθήκη των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923). Η απελευθέρωση της πόλης μας από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή (1913-1919), της πρώτης θρακικής πόλης που πέρασε σε ελληνική διοίκηση υπό Διασυμμαχικό καθεστώς (Οκτώβριος 1919 – Μάιος 1920), ήταν ο σπόρος που φυτεύτηκε στη Δυτική Θράκη για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1919. Αυτός ο πλήρης δυνατοτήτων σπόρος τελικά φύτρωσε, έφτιαξε ρίζες, κορμό και κλαδιά που άντεξαν στα εκατό χρόνια ακραίων πολιτικών και ιστορικών φαινομένων και εθνικών περιπετειών που ακολούθησαν. Στα εκατό χρόνια (1919-2019) μνήμης αυτής της σπερματικής επετείου  απελευθέρωσης της Ξάνθης αφιερώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων και το Ημερολόγιο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου για το έτος 2019.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…