Δεύτερη ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απευθύνει η εκπαιδευτικός Δέσποινα Παρτσαλίδου από την Ξάνθη
Υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να εκκινηθεί πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της λόγω της προαιρετικότητας του προγράμματος
Δεν έχει κλείσει η πειθαρχική υπόθεση που αφορούσε το πιλοτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγεία της μειονότητας με την παρουσία διαμεσολαβητών υποστήριξης της μητρικής γλώσσας.
Για το θέμα ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων απευθύνει η εκπαιδευτικός από την Ξάνθη Δέσποινα Παρτσαλίδου, που υποστηρίζει ότι κακώς εκκινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της, με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για προαιρετικό πρόγραμμα και για διαδικασία που δεν ακολούθησε τις επιταγές του νόμου.
Στην αρχή της επιστολής της η ίδια σημειώνει, «ονομάζομαι Παρτσαλίδου Δέσποινα και υπηρετώ ως νηπιαγωγός στην Ξάνθη. Εδώ και ένα χρόνο αγωνίζομαι και προσπαθώ με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει να δικαιωθώ θεσμικά, υπηρεσιακά και ηθικά απέναντι σε μία σκευωρία ενός ανυπόστατου πλασματικού, παράνομου και στημένου πειθαρχικού εις βάρος μου για λόγους εκφοβισμού και τρομοκρατίας.
Το Μάϊο του 2019 διενεργήθηκε ΕΔΕ και τον Αύγουστο του ιδίου έτους μου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με την παραπομπή μου στο Πειθαρχικό συμβούλιο από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την κατηγορία της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας σε εντολή προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, να επιτρέψω την είσοδο στους γλωσσικούς διαμεσολαβητές της πράξης “Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης”, ενώ είχα δηλώσει εγγράφως στην υπηρεσία μου 7 μήνες πριν πως δεν επιθυμώ να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο Προαιρετικό πρόγραμμα.
Γιατί διώκομαι; Επειδή σεβάστηκα και τήρησα με ευλάβεια το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, τους νόμους και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας;
Γιατί σε μια χώρα με ισχυρή ελληνική Δημοκρατία, με ένα πολίτευμα αρχών και αξιών τόλμησα να αρνηθώ την υλοποίηση ενός ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΥ προγράμματος; Γιατί θέλησαν θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα να επιβάλουν ένα ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ πιλοτικό πρόγραμμα με τον πλέον ανήθικο και βάναυσο τρόπο, απαξιώνοντας τους συλλόγους διδασκόντων και τρομοκρατώντας τους εκπαιδευτικούς με ψεύδη, εκβιασμούς και απειλές; Για ένα πρόγραμμα που δεν υπογράψαμε υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής και δεν είχαμε την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων;
Για ένα πρόγραμμα που δεν εστάλη ποτέ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες; Για ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε αυταρχικά και βίαια χωρίς έγγραφο τοποθέτησης των γλωσσικών διαμεσολαβητών;
Είμαι όμηρος ενός πειθαρχικού που αιωρείται και δεν κλείνει. Ενός πειθαρχικού που έχει θίξει την υπηρεσιακή μου εντιμότητα και την εκπαιδευτική μου υπόσταση. Συμμετείχα σε μια νομική διαδικασία που δε λαμβάνει τέλος. Κλήθηκα ως μάρτυρας σε ΕΔΕ, ορκίστηκα, κατέθεσα τη μαρτυρία μου και τα έγγραφά μου, έκριναν ότι υπέπεσα σε πειθαρχικό παράπτωμα και παραπέμφθηκα στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Το μόνο που δεν ήρθε είναι η πειθαρχική απόφαση…».
Η ίδια σημειώνει επίσης ότι παρότι απευθύνθηκε με άλλους νηπιαγωγούς με ερωτήματα και εξώδικο στο Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης και στη ΔΟΕ δεν έλαβε απάντηση και επισημαίνει το προσωπικό και επαγγελματικό κόστος αυτής της διαδικασίας για την ίδια.
Η ίδια καταλήγει στην επιστολή της, «ζητώ να υπερισχύσει το κράτος Δικαίου, το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, οι νόμοι, οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας και όχι τα ψεύδη, οι εκβιασμοί, οι απειλές και η ψυχική κακοποίηση (mobbing) από μερίδα συνδικαλιστών, θεσμικών και πειθαρχικών οργάνων.
Ζητώ την παρέμβαση του δευτεροβάθμιου και ανώτατου Πειθαρχικού συμβουλίου.
Ζητώ να υπερασπιστείτε τους δημοκρατικούς θεσμούς που υπονομεύτηκαν και να ταχθείτε υπέρ της ασφάλειας του πολίτη στη χώρα του.
Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να τρομοκρατούνται. Η Δημοκρατία όχι».
Η επιστολή έχει σταλεί προς τους:
1) Εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2) Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Νίκη Κεραμέως
3) Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
4) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα
5) Αρχηγούς Κομμάτων
6) Πρόεδρο Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου
7) Πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικού Συμβουλίου