Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς ζημιές η έλευση του Φθινοπώρου στην Ξάνθη  

Χωρίς ζημιές η έλευση του Φθινοπώρου στην Ξάνθη  

0

Βροχή με το τουλούμι στην πόλη και στον νομό –  Χωρίς πλημμύρες (ευτυχώς) – Δεν είχε κλήσεις η Πυροσβεστική

 

Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις στο 8ο χιλιόμετρο και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων το επίκεντρο της κακοκαιρίας

Οχήματα και προσωπικό της Αντιπεριφέρειας καθάρισαν όλο το οδικό δίκτυο

 

 

Πρωτοβρόχι στην Ξάνθη αλλά με ένταση και νερό με το …τουλούμι τόσο στην πόλη όσο και σ’ όλο το νομό. Τα χαρακτηριστικά της …ανώνυμης κακοκαιρίας (δεν της αποδόθηκε όνομα όπως συνηθίζεται) που ξεκίνησε στην Ξάνθη, δειλά- δειλά από το βράδυ της Δευτέρας και κορυφώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης ήταν δυνατό αστραπόβροντο και με σφοδρή βροχή. Την ίδια στιγμή στην ορεινή περιοχή αλλά και στην πεδινή κατά τόπους έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι γι αυτό και καταγράφηκαν  πτώσεις δέντρων και κλαδιών και κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο αλλά και στους πεδινούς δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Όπως όμως μας αναφέρουν από το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος κ. Στάθης Βαφειάδης:« Είχαμε ριπές ανέμου κατά περιοχές, ευτυχώς όμως ήταν μικρής διάρκειας, ειδάλλως θα είχαμε μεγάλες καταστροφές».

Βροχή με το τουλούμι στην πόλη και στον νομό

Άνοιξαν οι ουρανοί και πλημμύρισαν οι δρόμοι το πρωί της Τρίτης στην Ξάνθη. Τα φρεάτια πλημμύρισαν σε πολλούς δρόμους καθώς δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού. Η σφοδρή βροχόπτωση συνοδευόταν από αστραπές και βροντές και έπληξε την πόλη μας για περίπου 2 – 3 ώρες. Δεν έλειψαν και οι κεραυνοί χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ατυχήματα και τραυματισμοί . Η κακοκαιρία παρέδωσε την σκυτάλη αμέσως μετά σε ένα λαμπερό ήλιο! Είναι απ’ τα καπρίτσια του καιρού που μας προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τίποτε πλέον δεν είναι όπως το ξέραμε: «Είμαστε σε επιφυλακή από χθες. Αυτό που παρατηρούμε πλέον είναι ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν  εποχές. Έχουμε και το καλοκαίρι θεομηνίες. Έχουν αλλάξει τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα από παλαιότερα. Αυτό εντάσσεται στον όρο «κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο κ. Βαφειάδης.

Χωρίς πλημμύρες (ευτυχώς) – Δεν είχε κλήσεις η Πυροσβεστική

Μπορεί να έπεσε πολύ βροχή ωστόσο η Πυροσβεστική δεν δέχτηκε κλήσεις για άντληση νερών από πλημμυρισμένες κατοικίες. Και γενικά υπήρξαν μικροπροβλήματα μέσα στην πόλη.

 Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις στο 8ο χιλιόμετρο και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων το επίκεντρο της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία χτύπησε την ορεινή περιοχή. Όπως μας αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ευφραιμίδης που από νωρίς το πρωί έκανε επιστασία στο οδικό δίκτυο στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρέθηκε η περιοχή από το 8ο χιλιόμετρο ( Ε55) και σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τα χωριά του δήμου Μύκης. Κατά μήκος του οδικού δικτύου αυτού  έχουν καταγραφεί 2 πτώσεις δέντρων και κλαδιών και κατολισθήσεις. Δέντρα έχουνε πέσει και στο οδικό δίκτυο Σταυρούπολης – Κομνηνών αλλά και στους Τοξότες και στο δήμο Αβδήρων μεταξύ Γενισέας – Κουτσού, Συδινής – Σελίνου.

 Οχήματα και προσωπικό της Αντιπεριφέρειας καθάρισαν όλο το οδικό δίκτυο

4 οχήματα με εργάτες και ένα γκρέιντερ έστειλε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης για να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να καθαριστεί από τα δέντρα και τα κλαδιά καθώς και από τα φερτά υλικά των κατολισθήσεων. Τα δύο απ’ αυτά διέσχισαν όλο το οδικό δίκτυο της ορεινής ζώνης και τα υπόλοιπα στη πεδινή ζώνη: «Ήταν έντονο το φαινόμενο αλλά μικρής διάρκειας. Από νωρίς το πρωί έχουν απομακρυνθεί όλα τα κλαδιά και τα φερτά υλικά και έχει καθαρίσει το οδικό δίκτυο. Είμαστε σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο», σημειώνει ο κ. Ευφραιμίδης και ανακοινώνει ότι τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει το Συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας σε σύσκεψη ενόψει του χειμώνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…