Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το δεκαήμερο με τα πέντε ορόσημα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Το δεκαήμερο με τα πέντε ορόσημα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

0

Οι κρίσιμες ημερομηνίες έως τις 9 Οκτωβρίου

Από σήμερα έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου λήγουν κρίσιμες προθεσμίες για τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες. Οι εν λόγω προθεσμίες αφορούν την καταβολή εισφορών για τους μισθωτούς που έχουν ενταχθεί σε πακέτα στήριξης για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου (“Συν-Εργασία”, αναστολή συμβάσεων κλπ), τη δήλωση μισθωτών στη “Συν-Εργασία” για τον Αύγουστο  αλλά και την καταβολή υπό αναστολή εισφορών για το δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα, 5 είναι τα ορόσημα τα οποία δεν πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματίες  ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν:

  1. Έως σήμερα 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις των εργοδοτών (πληττομένων ή μη) που είχαν τον Μάρτιο-Ιούνιο 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, για ένταξη εργαζομένων τους στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον Αύγουστο. Όσοι μισθωτοί ενταχθούν στη “Συν-Εργασία”, θα επωφεληθούν από την καταβολή του 60% της απώλειας του μισθού τους από το κράτος. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα επωφεληθούν από την κάλυψη του 100% του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στον μισθό που χάνεται.
  2. ‘Έως σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, επίσης, οι πληττόμενοι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2020, οι οποίες είχαν τεθεί σε 6μηνη αναστολή. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει (αλλά δεν έχει ακόμα νομοθετήσει) νέα παράταση για τις υπό αναστολή εισφορές του Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 και συγκεκριμένα την καταβολή τους έως την 31η Απριλίου 2021 ή εναλλακτικά τη ρύθμιση τους σε 12 (άτοκες) ή 24 δόσεις (έντοκες).
  3. Έως σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, επίσης, μπορούν να καταβάλλουν οι πληττόμενοι επαγγελματίες την 1η δόση (επί συνόλου 4) των υπό αναστολή εισφορών του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020. Ωστόσο, αναμένεται (σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται στις κυβερνητικές εξαγγελίες για  νέα παράταση των υπό αναστολή εισφορών) και οι υπό αναστολή εισφορές των πληττομένων επαγγελματιών για το 4μηνο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2020 να λάβουν νέα παράταση έως τις 31 Απριλίου ή να μπορούν να ρυθμισθούν σε 12 (άτοκες) ή 24 (έντοκες) δόσεις.
  4. Έως τις 9 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και καταβολής των εισφορών για (Ιουνίου – Ιουλίου -Αυγούστου 2020) για:

– τους  εργαζόμενους, που έχουν ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”  (σ.σ. προβλέπεται η καταβολή των εργοδοτικών και εργατικών  εισφορών για το κομμάτι του μισθού που δεν μειώνεται, ενώ για το υπόλοιπο προβλέπεται πλήρης κάλυψη των εισφορών από το κράτος).

– τους εποχικά εργαζόμενους πληττομένων επιχειρήσεων  με ή χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας  (σ.σ. προβλέπεται η υποβολή ΑΠΔ και όχι καταβολή εισφορών, καθώς αυτές καλύπτονται από το κράτος) .

  1. Επίσης έως τις 9 Οκτωβρίου πρέπει να γίνει η ηλεκτρονική υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και η καταβολή των εισφορών –για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου 2020- για τους εργαζόμενους πληττομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 και στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών, (ενταγμένων ή μη στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”). Υπενθυμίζεται πως για τους εργαζομένους αυτούς καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων καταβάλλονται κανονικά από τις επιχειρήσεις (για λογαριασμό ασφαλισμένων).

Πηγή: capital

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα για το χρηματοδοτικό εργαλείο ΓΕΦΥΡΑ-2

Στην ημερίδα των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδι…