Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα «Βήματα της Απελευθέρωσης»…. ήρθαν για να μείνουν στην Ξάνθη

Τα «Βήματα της Απελευθέρωσης»…. ήρθαν για να μείνουν στην Ξάνθη

0

Μια ιδέα που άρεσε, έγινε και …καθιερώθηκε

Παρουσιάστηκαν για 1η φορά στην περυσινή «Εκατονταετηρίδα της Ξάνθης». Θα ξαναγίνουν και φέτος στις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης (Παρασκευή 2/10). Φαίνεται να καθιερώνεται, καθώς χαίρουν αποδοχής και προκαλούν θαυμασμό. Ταυτόχρονα ξυπνούν ιστορικές μνήμες στους Ξανθιώτες. Αυτοί που συμμετείχαν και περπάτησαν «Στα βήματα της απελευθέρωσης» μιλούν για αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και έπαρσης της Ελληνικής ψυχής. Εμπνευστής της καινοτομίας που θα εμπλουτίσει με τον καλύτερο τρόπο και τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, είναι ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής και μέλος του ΔΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Δ. Ξάνθης. Ο ίδιος μιλά με συγκίνηση και ικανοποίηση για το γεγονός της αποδοχής και υιοθέτησης της πρότασης του :

«…Η απαίτηση για κάτι νέο που θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις επετειακές εκδηλώσεις, είχε πέσει από πριν στο τραπέζι συνεδρίασης του Κέντρου Πολιτισμού. Μετά από σκέψη και σχετική έρευνα, ανέτρεξα σε ανάλογους επετειακούς εορτασμούς και κύρια τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που γιορτάστηκαν στο παρελθόν (Γιορτή Σημαίας). Με αρκετές τροποποιήσεις, αλλαγές και νέες εφαρμογές, προέκυψαν τα «Βήματα της Απελευθέρωσης». Πρέπει να τονίσω ότι αυτή η έντονα συμβολική δράση είναι κομμένη – ραμμένη για την Ξάνθη. Μόνο σε αυτή τη πόλη μας δίνεται το προνόμιο και η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αυτοί οι συμβολισμοί με μόλις λίγα μέτρα περπάτημα. Συνδέονται Εκκλησία, Στρατός και Λαός ( Καθεδρικός Ναός Θεού Σοφίας, Λέσχη Αξιωματικών, Δημαρχείο. Όλα είναι δίπλα, απέχοντας λίγα βήματα μεταξύ τους. Αυτά τα λιγοστά βήματα τα ονομάσαμε «Βήματα της Απελευθέρωσης…και πετύχαμε ! ». Όλοι είχαν να πουν πέρυσι καλά λόγια και συγχαρητήρια, κι αυτό –εν τέλει- είναι το πιο σημαντικό.

Σύμφωνα με το τελετουργικό η «πομπή» από κάθε είδους ατομική, συλλογική, ελεύθερη και οργανωμένη συμμετοχή, ξεκινά από την πλατεία Δικαστηρίων, το σημείο δηλ. που εισήλθε και πέρασε ο απελευθερωτικός στρατός της 9ης Μεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου του 1919 στην Ξάνθη. Ακολουθώντας και αναπαριστώντας τα «ελεύθερα βήματα» τους ο κόσμος καλείται να περπατήσει και να θυμηθεί στην πράξη την στρατιωτική πομπή, σε μια συμβολική σύγχρονη εικόνα απελευθέρωσης. Στη συνέχεια και κάνοντας μόλις λίγα βήματα, σταματούν μπροστά στον καθεδρικό ναό Της του Θεού Σοφίας, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης εκπροσωπώντας τους παρευρισκόμενους, επιδίδει την σημαία στην Εκκλησία. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με τις καμπάνες να χτυπούν χαρούμενα, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας κυματίζει περήφανα την γαλανόλευκη, δίνοντας το μήνυμα της ελευθερίας, αλλά και των άρρηκτων ισχυρών δεσμών Εκκλησίας και Λαού. Σειρά έχουν λίγα βήματα συνέχειας ακόμη, ώσπου η πομπή να φτάσει στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Εκεί ο επικεφαλής στρατιωτικός διοικητής, λαμβάνει την εορταστική σημαία και επιβεβαιώνει το χαρμόσυνο απελευθερωτικό γεγονός, δείχνοντας παράλληλα την ομοψυχία Στρατού και Λαού. Τέλος, τα βήματα της απελευθέρωσης ολοκληρώνονται στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, μπροστά στον πύργο ρολογιού. Εκεί κορυφώνεται ο συμβολισμός της εκδήλωσης και θυμούνται όλοι τον εύζωνα της 9ης Μεραρχίας (Γεώργιος Τσίκος εξ Ηπείρου) που ύψωσε τη σημαία στο ρολόι. Ο Δήμαρχος της πόλης δίνει το σύνθημα έπαρσης κι όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο, κοιτάζοντας και αποδίδοντας τιμές στην σημαία μας και (συμβολικά) μπροστά στο Δημαρχείο και το Ρολόι.

«Η όλη εκδήλωση είναι εντυπωσιακή, γεμάτη συμβολισμούς, χαρά, ελπίδα για το μέλλον και φυσικά πλημμυρίζει από κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της Ξάνθης. Θα πρέπει όλοι να μάθουν τις μεγάλες και σημαντικές στιγμές της πόλης μας», τονίζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και συνεχίζει :  Ευελπιστούμε στην «μετά πανδημίας εποχή» που θα έρθει, οι Ξανθιώτες να πλημμυρίζουν και να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση. Έτσι θα νιώσουν πραγματικά μέσα τους, τα «Βήματα της Απελευθέρωσης». Έτσι θα μάθει «βιωματικά» η νέα γενιά την ιστορία μας. Αυτά πρέπει να περάσουν στα παιδιά μας. Για αυτά είμαστε περήφανοι και κυρίως απολαμβάνουμε την ελευθερία μας σήμερα…»

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…