Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

0

Περί αντιπολίτευσης
Το θέμα είναι απλό.  Οι έχοντες την ευθύνη για τη διοίκηση των δήμων είναι δύο μέρη. Το πρώτο είναι η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές. Το δεύτερο μέρος είναι η αντιπολίτευση.
Για το πολιτικό δημοτικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας μια παράταξη που έχει την ευθύνη διοίκησης, να έχει απέναντί της μια σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση.
Μια αντιπολίτευση που θα την ελέγχει πρωτίστως και παράλληλα θα καταθέτει εκλαϊκευμένα και τη δική της πρόταση για την επόμενη μέρα στον τόπο.
Αυτό είναι το στοίχημα του Σάββα Μελισσόπουλου, όχι του Δημαρχόπουλου και των υπολοίπων.
-Ο έχων ώτα ας ακούσει κι ας προβληματιστεί…
Γ.Δ.


Και λύκοι υπάρχουν και αγριόσκυλα
Φίλος κτηνοτρόφος μου διηγήθηκε πρόσφατα πως στο νομό μας, στην ορεινή περιοχή, όχι πολύ ψηλά, υπάρχουν λύκοι αλλά και αγριόσκυλα.
Και οι μεν και τα δε, επιτίθενται στο κοπάδι και κάνουν ζημιά.
Μάλιστα, είχε θύμα ένα τραγί το οποίο και κατασπάραξαν τα αγριόσκυλα τα οποία δρουν ομαδικά και επιτίθενται σε άρρωστο, γηρασμένο ή μικρό ζώο ανάλογα.
Το ίδιο κάνουν και οι λύκοι όταν δρουν ως ομάδα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις επίθεσης, μου είπε, και από μοναχικό λύκο.
Και κάτι τελευταίο. Οι λύκοι σπανίως θα επιτεθούν σε άνθρωπο, ενώ τα αγριόσκυλα, πάντα ως ομάδα, το κάνουν. Γι’αυτό απαιτείται προσοχή στις ορεινές εξόδους σε άγνωστες περιοχές.
Γ.Δ.


Θα’χουμε βαρύ χειμώνα;
Με τον ίδιο κτηνοτρόφο συζητώντας μου είπε πως φέτος ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Φυσικά τον ρώτησα πως και από πού έχει βγάλει αυτό το συμπέρασμα.
Μου απάντησε πως «μελετά και διαβάζει» επί μήνες τις εκδηλώσεις της φύσης και των ζώων. Ακόμη, βλέπει το φεγγάρι πως «ανοίγει και πως κλείνει» και βγάζει τα συμπεράσματά του και τις εκτιμήσεις του.
Ως προς την παρατήρηση των ζώων, μου φαίνεται λογικό διότι το ένστικτό τους τα «ενημερώνει» γι’αυτό που θα’ ρθει και ανάλογα να προετοιμαστούν.
Βέβαια κάποιοι δεν τα πιστεύουν αυτά και δικαίωμά τους. Όμως ας το κρατήσουμε στα υπ’όψιν για να δούμε εάν υπάρξει επιβεβαίωση ή όχι.
Γ.Δ.


Καταγγελία
Η καταγγελία είναι σοβαρή και θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί η υπηρεσία Υγιεινής της Νομαρχίας. Μας καταγγέλθηκε λοιπόν το Σάββατο πως στην οικοδομή των οδών Ανδρ. Δημητρίου 19 και γωνία Ανατολικής Θράκης, από τον πρώτο όροφο πέφτουν στο πεζοδρόμιο βρώμικα υγρά.
Ήδη το μικρό πεζοδρόμιο, όπως φαίνεται, έχει βρώμικα δείγματα υγρών.
Προχθές μάλιστα, πεζός που βάδιζε στο στενό πεζοδρόμιο της οδού Αν. Θράκης, παραλίγο να δεχθεί κατακέφαλα τα βρώμικα υγρά!
Όλη αυτή η πρωτοφανής κατάσταση, όπως μας τονίστηκε, δείχνει προσβολή, αδιαφορία και υποτίμηση των δημοτών εκ μέρους των ενοίκων. Οι οποίοι μάλιστα έχουν κρεμάσει και την ελληνική σημαία για να δείξουν τι άραγε;
Γ.Δ.


Μεταξύ μας
Η πανδημία του κορωνοϊού που θα ταλαιπωρεί ακόμη για καιρό τον πλανήτη, είναι γεγονός πως έφερε «τα πάνω κάτω».
Αναλογικά το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας σε  πολλούς τομείς.
Όμως, μεταξύ μας τώρα, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως σε κάποιους τομείς έφερε μια αναβλητικότητα, μια αδράνεια, μια δικαιολογία στο να μην γίνεται τίποτε, το ρολόι να έχει σταματήσει μήνες πριν.
Πρέπει να το πούμε ευθαρσώς. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία για «να κατεβάσουν τα μολύβια». Να σταματήσουν κάθε δράση, κάθε ενέργεια και προγραμματισμό, έχοντας πάντα ως δικαιολογία την πανδημία.
Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς είχε εφαρμογή και στην Ξάνθη, σε ανεπίτρεπτη έκταση και μάλιστα συνεχίζεται και μάλλον θα ενταθεί.
-Κρίμα για την Ξάνθη…
Γ.Δ.


Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Ανάσα εν μέσω κορωνοϊού αποτελούν για τον ιδιωτικό τομέα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Τόσο η μείωση κατά 3 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών όσο και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι θετικά μέτρα. Επίσης το νέο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας και όχι ανεργίας είναι θετικό μέτρο με ωφελούμενους κυρίως μακροχρόνια άνεργους αλλά και επιχειρήσεις καθώς και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  που θα στηρίζει και άλλους κλάδους που πλήττονται από τον κορωνοϊό όπως του τουρισμού , του πολιτισμού κ.λ.π. Γενικότερα αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι  όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο αναφέρθηκε μόνο σε εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης , στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και για τις συντάξεις και τα αναδρομικά που θα πάρουν άμεσα. Φαίνεται πως η κυβέρνηση δίνει προβάδισμα στον ιδιωτικό τομέα γιατί είναι  ο τομέας που παράγει πλούτο και αυτό δίνει και το στίγμα της πολιτικής τους. Ρεαλιστικό , ορθολογικό και μετρημένο το πρόγραμμα που εξήγγειλε χωρίς μαξιμαλισμούς αλλά με αίσθηση ευθύνης και αξιοπιστίας δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω μια πανδημίας και μιας έντασης στα εθνικά μας θέματα αλλά και αυτοπεποίθησης για όσα καταφέραμε.
Μ.Ξ.


Τα «πρωτάκια» ήταν υποδειγματικά αντίθετα με τους γονείς….

Οι πιο καλοί οι μαθητές ήταν φέτος τα «πρωτάκια» του 13ου Δημοτικού Σχολείου της Ξάνθης. Πρώτη μέρα στο σχολείο και φορώντας όλα την μάσκα τους χωρίς να διαμαρτύρονται αλλά χαρούμενα, κουβαλώντας ή  σέρνοντας τις τροχήλατες τσάντες τους και τηρώντας και τις αποστάσεις παρακολούθησαν αγόγγυστα τον Αγιασμό. Αυτά ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα και έκλεψαν τις καρδιές  όλων με την στάση τους. Οι μεγαλύτερες τάξεις ήταν σε άλλο μέρος της αυλής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Κι ενώ τα παιδιά επέδειξαν ωριμότητα, δεν θα λέγαμε το ίδιο και για τους γονείς και κηδεμόνες που παρακολουθούσαν την τελετή του Αγιασμού έξω από το σχολείο. Χωρίς μάσκες οι περισσότεροι και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις αλλά με ένα προκλητικό συνωστισμό μπροστά από την πόρτα, έδιναν το κακό παράδειγμα στα παιδιά τους.


Πρώτο θετικό βήμα
Μία πρώτη ένδειξη πως κάτι  «κινείται» από πλευράς Τουρκίας είναι πως το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» έπιασε λιμάνι σταματώντας τις έρευνες.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα η αποχώρηση, αρκεί να έχει και συνέχεια».
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε προς όλες τις πλευρές σαφές το μήνυμά του με τη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλητικές ενέργειές της.
Ένα  θέμα είναι ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος να αποσύρει τα συνοδευτικά πλοία.
«Όσο δεν μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κινούνται στα διεθνή ύδατα δεν θα στρατιωτικοποιήσουμε την κατάσταση» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Γ.Δ.


Στο δρόμο του Ισραήλ
Η πιο εντυπωσιακή από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ήταν αναμφίβολα η πρόθεση για αύξηση της θητείας στους 12 μήνες και της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ! Η είδηση αυτή, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για προσλήψεις 15.000 οπλιτών και αγορά νέων εξοπλισμών, καταδεικνύει την αλλαγή αμυντικού δόγματος της χώρας, η οποία πλέον βαδίζει στο… δρόμο του Ισραήλ. Αυτός φαίνεται να είναι μονόδρομος πλέον για μας, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε αξιόμαχο στράτευμα και να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία.
Αλλιώς θα αναγκαστούμε στο μέλλον να γίνουμε κράτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και να ζητούμε την άδεια των Τούρκων για να επισκεφθούν οι πολιτικοί μας το Καστελόριζο ή τη Ρόδο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δυστυχώς, διότι συνορεύουμε με μία ακραία επιθετική και εθνικιστική χώρα κι όχι με το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
Αρχίζει λοιπόν η συζήτηση για τη στράτευση στα 18, και μαζί ανοίγεται νέο πεδίον δόξης λαμπρό για τις μανούλες του facebook που μετά την κατάργηση της μάσκας, θα ορμήσουν σε νέες μάχες για τα στρατευμένα βλαστάρια τους!
Θυμίζουμε ότι η θητεία στα 18 ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και στην Κύπρο…
Γ.Ε.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…