Τους βαρεθήκαμε τους λοιμωξιολόγους
Φτάνει πια τόσος λόγος, τόσες απόψεις, τόσες εμφανίσεις.
Τους ακούσαμε με προσοχή, μας ενημέρωσαν όταν έπρεπε, τώρα, μήνες μετά, θα πρέπει να επιστρέψουν στα εργαστήριά τους, στις κλινικές, τα πόστα τους.
Μάλιστα, όσα είχαν να μας πουν τα είπαν, τα εμπεδώσαμε. Αφήνουμε που κάποιοι έλεγαν άλλα από τους πολλούς.
Μας κούρασαν να εμφανίζονται σε κάθε κανάλι και ραδιόφωνο. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι αυτή η υπερέκθεση δεν βοηθά. Έχουν μεταβληθεί σε μαϊντανούς των δελτίων ειδήσεων κι αυτό πλέον τους καθιστά βαρετούς.
Με πλήρη επίγνωση και σεβασμό στην επιστημονική τους κατάρτιση, επιτέλους, φτάνει τόσος λόγος.
Γ.Δ.
Στον απόηχο της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη
Θετικό αντίχτυπο είχε η επίσκεψη της κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Ξάνθη καθώς με αφορμή αυτή δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων και να τεθούν στο τραπέζι θέματα που αφορούν το νομό. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ακούσαμε κάποιες ρηξικέλευθες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία αλλά επαναλαμβανόμενες και γενικόλογες , μίζερες και χωρίς όραμα, διαδικαστικού χαρακτήρα ενώ μερικές ήταν και εκτός τόπου και χρόνου και κάποιες για γέλια!
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία των δημάρχων Αβδήρων και Τοπείρου στη σύσκεψη με τους δημάρχους ενώ απουσίαζε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης καθώς και εκπρόσωπός του.
Δεν τους αφορά το θέμα ή απλά δεν προσκλήθηκαν;
Μ.Ξ.
Παγκόσμιο ελληνικό ρεκόρ
Το ελληνικό κράτος, η ελληνική δημόσια διοίκηση και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις έχουν πολλά ρεκόρ, πρωτιές, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια.
Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία το 1952 το κράτος είχε 150.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Εξήντα οκτώ χρόνια μετά (68) φθάσαμε να έχουμε ένα εκατομμύριο και κάτι ψιλά, υπαλλήλους. Δηλαδή αύξηση 7 φορές επάνω!
Κι ενώ αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι, λέμε τώρα, και όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η ποιότητα και η ταχύτητα παροχής υπηρεσιών, αλλά παραμένει στάσιμη, αν όχι επιδεινούμενη η κατάσταση.
Το μόνο που καταφέρνουν οι κυβερνήσεις είναι ν’ αυξάνουν τον αριθμό των υπαλλήλων δημοσίου, κι όχι την ποιότητα.
Γ.Δ.
Το μέλλον είναι εδώ
Να κι ένα νέο για να βγούμε από τη μιζέρια και τη στασιμότητα. Νέο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα από την «δικιά» μας Sunlight.
Έτσι, ο όμιλος Olympia της θυγατρικής Sunlight επιδιώκει να δημιουργήσει βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης για παραγωγή προϊόντων σχετικών με την ηλεκτροκίνηση, όπως μπαταριών λιθίου, σταθμών φόρτισης κ.α.
Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ. Για την κατασκευή του απαιτούνται δύο έτη (2024-2026) από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν έως 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του βιομηχανικού πάρκου και έως 600 κατά τη λειτουργία του.
Γ.Δ.
Η συζήτηση για το μειονοτικό στη σύσκεψη με την Ντόρα
Το κατά πόσο το κτηριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου– Λυκείου αποτελεί ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την Διακομματική είναι ένα ερώτημα αλλά παρόλα αυτά τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου της Ντόρας Μπακογιάννη με τους δημάρχους Ξάνθης και Μύκης και τους βουλευτές. Και ο μεν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του χώρου να τοποθετηθούν αίθουσες προκάτ στην αυλή της επέκτασης που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο χώρο ή να βρεθεί άλλος χώρος από το δήμο. Ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα πετώντας το μπαλάκι στην περιφέρεια και επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να παραχωρήσει χώρο γιατί οι προδιαγραφές είναι πολύ αυστηρές και πρέπει να γίνουν μελέτες στατικότητας που είναι χρονοβόρες. Ο δε Ντελή Γιουσούφ βρήκε και οικόπεδο για να γίνει ένα νέο σχολείο. Η Ντόρα πάντως έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητας της Διακομματικής αυτό.
Να’ χαμε να λέγαμε δηλαδή.
Μ.Ξ.
Ιστορική η ευθύνη
Θα τα πούμε έξω από τα δόντια που λέει και ο λαός. Η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Θράκη για μας δεν αποτελεί πεδίο συναντήσεων, γευμάτων και ισορροπιών.
Για μας αλλά και τους χιλιάδες Θρακιώτες που αγωνιούν για το μεροκάματο, την επιβίωση, βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην ουσία και μόνον σ’ αυτήν.
Η κυρία Μπακογιάννη εάν ήρθε στην Θράκη για μια «βόλτα» έκανε λάθος.
Από την κυβέρνηση και την στήριξη όλων των κομμάτων της ανατέθηκε ένας πολύ σοβαρός ρόλος, μια σημαντική αποστολή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ίδια έχει εκτιμήσει την ιδιαίτερη τιμή που της έγινε. Οφείλει ως εκ τούτου, γνωρίζοντας ήδη την Θράκη καλά, να ανταποκριθεί απόλυτα στο ρόλο που ανέλαβε.
Η ευθύνη της είναι ιστορική. Κι αυτό διότι θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα στη διακομματική σύνθετο μεν, αλλά παραγωγικό και κυρίως μακροχρόνιο!
Η στόχευση αυτού του Προγράμματος θα πρέπει να είναι πέρα από τοπικιστικές αντιλήψεις και στενόμυαλες θεωρήσεις των πραγμάτων και αναγνώριση των υπαρχόντων μεγάλων προβλημάτων της Θράκης.
Γ.Δ.
Ιστορική ευθύνη ΙΙ
Σαν εφημερίδα, όπως και χιλιάδες Θρακιώτες, πολύ λίγο μας ενδιαφέρει με ποιους έφαγε, ποιους ήπιε καφέ ή έκανε περίπατο η κυρία Μπακογιάννη.
Τους Θρακιώτες τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, η δουλειά να πάει μπροστά, το περιεχόμενο των προτάσεων της Διακομματικής να είναι αυτό που πρέπει, αποτέλεσμα γνώσεων και βασάνου κι όχι αποφάσεις έτσι για «τα μάτια του κόσμου».
Έχουμε εμπιστοσύνη στην ίδια την κυρία Μπακογιάννη, όπως και στο ότι γνωρίζει καλύτερα από πάρα πολλούς πολιτικούς τι ακριβώς είναι η Θράκη, που πονάει, τις αδυναμίες της, τα εγγενή προβλήματά της που θα πρέπει να θεραπευτούν επιτέλους.
Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Θράκη να βγει από την υπανάπτυξη. Να κάνει βήματα μπροστά σαν σύνολο χριστιανών και μουσουλμάνων σε όλους τους τομείς. Οικονομίας (πρωτίστως) κοινωνίας, πολιτισμού, υγείας, υποδομών και άλλα.
Δεν μας τιμά η τελευταία θέση στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό και χαρακτηρίσαμε ως Ιστορική την Ευθύνη.
Γ.Δ.
Μην ξεχνάμε τον δευτερογενή τομέα
Ναι, η επανένταξη του μεγάλου και κορυφαίου έργου για την άρδευση του κάμπου και την προστασία από την υφαλμύρωση, θα πρέπει να ενταχθεί στον προγραμματισμό και να υλοποιηθεί. Θα πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα βοηθήσει οικονομικά χιλιάδες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Όμως, οφείλουμε εδώ να κάνουμε μια παρέμβαση και να επισημάνουμε μια οικονομικής μορφής πραγματικότητα.
Στον σχεδιασμό της Διακομματικής δεν θα πρέπει να διαφύγει για κανέναν λόγο ο δευτερογενής τομέας. Ο οποίος ως γνωστόν είναι μαζί με τον πρωτογενή από αυτούς που δημιουργούν θέσεις εργασίας όλο τον χρόνο για πολλά χρόνια και για πάρα πολλούς.
Μάλιστα, ο τομέας αυτός, μπορεί να λειτουργεί αξιοποιώντας τα παραγόμενα στη Θράκη πρωτογενή προϊόντα.
Δηλαδή γεωργία-κτηνοτροφία που παράγουν και η βιοτεχνία και η βιομηχανία επεξεργάζεται και τυποποιεί κερδίζοντας την προστιθέμενη αξία.
Γι’ αυτό επισημαίνουμε και τονίζουμε πως λύσεις μακροπρόθεσμες στη Θράκη δεν είναι ο τομέας των υπηρεσιών. Βοηθάει, συμπληρώνει. Όμως για τη Θράκη, αλλού είναι οι λύσεις, ας τα’ χουν αυτά υπόψιν τους τα μέλη της Επιτροπής.
Γ.Δ.
Ζούμε ελπίζοντας για το 12%
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ή δεν πεθαίνει καθόλου. Έτσι και με τα ποσά που οφείλει το ελληνικό κράτος σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες από την επιδότηση του 12%.
Γράφτηκαν μέχρι στιγμής πολλά και θα γραφούν και άλλα. Το αίτημα ως αίτημα είναι σωστό διότι αποτελούσε μια δέσμευση του κράτους που στηριζόταν σε σχετικό νόμο.
Αυτήν την υποχρέωση από κάποια χρονική περίοδο δεν την εξοφλούσε η πολιτεία, τα χρόνια πέρασαν, το ποσό αυξήθηκε.
Επί χρόνια οι επιχειρήσεις ζητούσαν την εξόφληση αλλά η πολιτεία έκανε το κορόιδο. Ώσπου ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που υποχρέωσε την πληρωμή.
Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδέχθηκε το χρέος μεν, αλλά με υπουργική απόφαση έβαλε κάποιες προϋποθέσεις για την πληρωμή των ποσών των δικαιούχων.
Αυτόν τον σκόπελο τώρα προσπαθούν να ξεπεράσουν διότι δεν υπέβαλαν αγωγές όλες οι επιχειρήσεις κι αυτό θεωρήθηκε αρνητικό διότι στην πενταετία χρέος από το δημόσιο διαγράφεται.
Εν κατακλείδι. Γίνονται προσπάθειες το χρέος προς τις επιχειρήσεις να πληρωθεί έστω και με συμψηφισμό υποχρεώσεων των επιχειρήσεων όπως ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
-Ελπίδες κι εδώ. Ζούμε ελπίζοντας σ’ αυτή τη χώρα.
Γ.Δ.
Ραφάλ ή καθηγητές;
Μέσα στο κείμενο της συντονιστικής επιτροπής των μαθητών για τις καταλήψεις, υπάρχει και το εξής καταπληκτικό αίτημα: Τα χρήματα για τα Ραφάλ να γίνουν διορισμοί καθηγητών! Κάθισαν οι μαθητές, έκαναν γεωστρατηγική ανάλυση των αναγκών της χώρας έκαναν και την οικονομική μελέτη και έγραψαν: «η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει από τη Γαλλία 16 μαχητικά Rafale με κόστος 4 δις ευρώ. Σε μας λένε πως δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο…»
Σπουδαία επιχειρήματα. Λες και θα μπορούσαμε σε ένα μελλοντικό ελληνοτουρκικό επεισόδιο να… εκτοξεύσουμε 300 χιλ. καθηγητές και να κατατροπώσουμε τους Τούρκους!
Βέβαια δεν είναι τυχαίο που τα ίδια αιτήματα και την ίδια επιχειρηματολογία έχουν οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων και αριστερίστικων οργανώσεων. Τα οποία γίνονται «κόπι πάστε» (όπως έλεγε ο Πολάκης) κι από συνδικαλιστικούς φορείς όπου κυριαρχούν οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Τώρα τα παπαγαλίζουν και οι μαθητές!
Φαίνεται πως προσπαθούν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να μετατρέψουν- μετά τα Πανεπιστήμια- και τα σχολεία σε εκκολαπτήρια μιας νέας γενιάς «επαναστατημένων» και αντισυστημικών νέων. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε να ξεπηδάει και κάποιος νέος πρωθυπουργός σε λίγα χρόνια μέσα από τους «αγώνες» αυτούς…
Γ.Ε.