Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

0

Διαγραμμίσεις οδών
Οι διαγραμμίσεις που υπάρχουν στους δρόμους αλλά και στους επαρχιακούς και εθνικούς, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία κυρίως το βράδυ ή στην οδήγηση με ομίχλη.
Ως προς μέσα στην πόλη, βοηθούν πεζούς και οδηγούς στο να κυκλοφορούν με ασφάλεια· κυρίως οι πεζοί, οι οποίοι παρότι βαδίζουν επί των διαγραμμίσεων, εάν δεν φαίνονται καθαρά κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα αυτοκίνητα, κυρίως επισκεπτών.
Γι’αυτόν τον βασικό  λόγο επομένως θα πρέπει να επιλέγεται καλής ποιότητας υλικό κι όχι μόνο το πιο φθηνό.
Ας έχουν υπόψιν τους οι των δήμων αυτή την παράμετρο κατά την αγορά του υλικού.
Γ.Δ.


Χόρτα στα ρείθρα και πεζοδρόμια
Το πρόβλημα παλιό από τότε που οι άνθρωποι ζουν σε πόλεις μικρές, μεγάλες και οικισμούς.
Παλιά, όχι πολλά χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Ξάνθης φρόντιζαν – κυρίως οι άνδρες- να ξεχορταριάζουν τα χόρτα που φύτρωναν στα ρείθρα και τα πεζοδρόμιά τους.
Από την άλλη, οι γυναίκες «άσπριζαν» με ασβέστη την περιοχή τους για υγεία και ομορφιά.
Σήμερα, αστικοποιηθήκαμε και τα αγριόχορτα έξω από την πόρτα μας, το πεζοδρόμιό μας, περιμένουμε να τα κόψει και καθαρίσει ο… δήμος.
Εμείς οι νεοέλληνες δεν έχουμε φιλότιμο να σκύψουμε μ’ένα σκαλιστήρι να τα κόψουμε.
Το μόνο που γνωρίζουμε καλά είναι να ζητούμε, να διαμαρτυρόμαστε και να περιμένουμε την υπηρεσία του δήμου.
Γ.Δ.


Προτάσεις έργων, προτάσεις
Το είχαμε εγκαίρως επισημάνει πως ευθύνη και υποχρέωση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης είναι η προβολή προτάσεων, ώριμων μελετών.
Ήδη τα αρμόδια υπουργεία ζητούν από τους δήμους και τις περιφέρειες να τους στείλουν τις προτάσεις τους για να εγκριθούν και χρηματοδοτηθούν.
Όσοι δήμοι και Περιφέρειες έχουν ετοιμαστεί στον χρόνο που πέρασε, θα δουν οι προτάσεις τους να προχωρούν.
Όσοι αδιαφόρησαν και δεν έκαναν τίποτε, θα μείνουν με το τίποτε και θα ζηλεύουν τους άλλους.
-Το είχαμε προβλέψει και το είχαμε πει «Φτιάξτε μελέτες».
Γ.Δ.


Κρίση στα ξενοδοχεία
Αδιαμφισβήτητα οι ξενοδοχειακές μονάδες του νομού μας διέρχονται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Μάλιστα όσα από αυτά λειτουργούν βιώνουν μια δοκιμασία που παρόμοια δεν έχουν ξαναζήσει, ενώ ένας αριθμός μονάδων δεν λειτούργησε καθόλου προτιμώντας να μείνουν κλειστοί.
Μπορεί εμείς να μην είμαστε τουριστικός νομός με την γνωστή έννοια της Νότιας Ελλάδας, όμως είχαμε εσωτερικό τουρισμό και αφίξεις άλλες, αντιπροσώπων, τεχνικών κλπ που δίναν κίνηση στα ξενοδοχεία μας.
Η πανδημία του κορωνοϊού τα μείωσε στο ελάχιστο κι αυτά κι έτσι η κρίση ήταν καθολική.
Γ.Δ.


Μας έλειψε η ανθρωπιά του
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επανήλθε από προχθές στην ενημέρωση, τηρώντας αυτό που είχε προαναγγείλει από τον Μάιο, ότι θα τον ξαναδούμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τώρα λοιπόν που τα πράγματα όντως δεν πάνε καλά, επανεμφανίστηκε στις οθόνες μας και ομολογούμε ότι μας έλλειψε η παρουσία του.
Μας έλειψε ο γλυκός και μειλίχιος τρόπος έκφρασής του. Η αυθεντική τρυφερότητα και η ανθρωπιά με την οποία αναφέρεται στα «παιδάκια μας», στην «πατρίδα μας», στους «παππούδες και γιαγιάδες μας», χτυπάει κατευθείαν στο φιλότιμο και τον πιο έξαλλο μασκομάχο και λυγίζει και τον πιο δύσπιστο κορωνοσκεπτικιστή.
Ενώ η παραδοχή του ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τον ιό αλλά προχωρούμε βήμα βήμα, μαθαίνοντας, αντί να προκαλεί ανασφάλεια αντιθέτως χτίζει εμπιστοσύνη. Ισχύει απόλυτα βλέπετε και στην περίπτωσή του η γνωστή έκφραση πως «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση…»
Έλειψε ο κύριος καθηγητής, η ανώριμη κοινωνία μας τον έχει ανάγκη και ευτυχώς επέστρεψε…
Κ.Λ.


 Εξοπλισμοί εν όψει
Φθάσαμε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης, στο δια ταύτα.  Κι αυτό δεν είναι άλλο από τους εξοπλισμούς διαφόρων στρατιωτικών ειδών που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Είδε και απόειδε ο πρωθυπουργός και οι στρατιωτικοί επιτελείς και… ο κύβος ερρίφθη.
Ότι χρόνια αρκετά είχε η χώρα μας να προμηθευτεί στρατιωτικό υλικό, αυτό είναι γεγονός.
Μόνο που τώρα οι δηλώσεις Ερντογάν και υπουργών του και οι ενέργειες των παραβιάσεων εναέριων συνόρων και θαλάσσιων επίσης, έχουν γίνει επικίνδυνες.
Ο επιθετικός και απρόβλεπτος γείτονας οδηγεί τη χώρα στο να πληρώσει δισεκατομμύρια σε πλοία, αεροπλάνα και σε άλλους εξοπλισμούς σε μια δύσκολη από οικονομικής πλευράς περίοδο.
Γ.Δ.


Περίπτερο στην Βλαχοπούλου
Καμαρώνει κλειστό και χωρίς να έχει λειτουργήσει ποτέ το περίπτερο που έστησε ο δήμος στην οδό Βλαχοπούλου.
Το «στήσιμο» του περιπτέρου ήταν προφανώς λάθος κι αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούν οι του δήμου και οφείλουν να το απομακρύνουν άμεσα.
Το να στήνεις ένα περίπτερο στο πουθενά δείχνει άγνοια της αγοράς. Δείχνει έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας.
Εδώ και καιρό (χρόνια) τα ποσοστά κέρδους των περιπτέρων από τσιγάρα, κάρτες, εφημερίδες κλπ έχουν μειωθεί.
Γι’αυτό και αρκετά περιφερειακά έχουν ήδη κλείσει, όπως αυτό της Σάρδεων.
Στην ουσία τώρα. Το περίπτερο επί της Βλαχοπούλου να φύγει, να ελευθερώσει το πεζοδρόμιο. Και στο εξής όχι άλλη άδεια περιπτέρου άκριτα.
Γ.Δ.


Σημαντική μελέτη
Δεν θα εκφράσει κανείς λογικός άνθρωπος την αντίθεσή του στην μελέτη που πρότεινε να γίνει η Περιφέρεια για την παραλιακή ζώνη.
Όντως σπουδαία ιδέα να γίνουν ειδικά πολεοδομικά σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη αυτής της παραλιακής ζώνης συνολικής έκτασης 504 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ιδέα θαυμάσια, ορίστηκαν μάλιστα και οι πέντε περιοχές που θα ασχοληθούν αυτά τα πολεοδομικά σχέδια, όμως, υπάρχει μια λεπτομέρεια. Η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πριν 30-40 χρόνια.
Πριν γίνουν οι αυθαιρεσίες και όλα τ’ άλλα στην περιοχή.
Τέλος πάντων, έστω και αργά, ας ελπίσουμε η μελέτη να γίνει γρήγορα και κυρίως να εφαρμοστεί άμεσα.
-Το ευχόμαστε…
Γ.Δ.


Θα τιμηθεί ο Θανόπουλος
Οριστικοποιήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης και η πρότασή μας ως εφημερίδα και της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» που την κατέθεσε, και ο δήμος μας θα τιμήσει τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο σε ειδική τελετή.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του Κ.Θανόπουλου σε οδό της Παλιάς Πόλης και να επανεκδοθεί το βιβλίο του «Πορεία Αντίθετα».
Προφανώς η τιμή ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο που με την απόφασή του αυτή θα αποδώσει την προσήκουσα τιμή στον οραματιστή Νομάρχη που «είδε» και προστάτεψε με νόμο τον Παραδοσιακό Οικισμό της Παλιάς Πόλης.
Βέβαια, η τιμητική εκδήλωση θα λάβει χώρα χωρίς την φυσική παρουσία του  Κ. Θανόπουλου λόγω θανάτου του, αλλά σίγουρα θα παραστούν οι οικείοι του.
Γ.Δ.


Στην Ξάνθη όλα τα περίεργα του κορωνοϊού
Μπορεί η «φωτιά» του κορωνοϊού να έχει αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά στο νομό μας και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μέσα στον Αύγουστο που υπάρχει αναζωπύρωση σ’ όλη τη χώρα η Ξάνθη είχε συνολικά μόνο 23 κρούσματα ωστόσο υπάρχουν κάποια συμβάντα που εγείρουν πολλά ερωτηματικά και έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας των επιστημόνων. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι 45χρονος από την Ξάνθη που νόσησε από κορωνοϊό τον Απρίλιο και αποθεραπεύτηκε εμφανίστηκε ξανά θετικός στον ιό σε τεστ που έκανε τον Αύγουστο ενώ τους ενδιάμεσους μήνες που έκανε επίσης τεστ λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ήταν αρνητικός. Τι συμβαίνει;  4 μήνες διαρκεί η ανοσία και ξανακόλλησε; Είναι διεθνώς το τρίτο αντίστοιχο περιστατικό επαναλοίμωξης που ερευνά ο ΠΟΥ. Ήδη με το ζήτημα ασχολείται ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που χρήζει έρευνας είναι πως στο δήμο Μύκης οι γυναίκες υπερτερούν σε ποσοστό μόλυνσης αλλά και θανάτων από τους άνδρες, ενώ διαφορετική είναι η εικόνα πανελλαδικά τουλάχιστον. Τέλος αυτό το θέμα με τα τεστ αντισωμάτων που έγιναν στον Εχίνο και στην Ξάνθη και τα αποτελέσματα που δεν ανακοινώνονται μας βάζει όντως σε υποψίες. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το ποσοστό της ανοσίας του πληθυσμού εκτός βέβαια αν δεν τα ανακοινώνουν γιατί πιθανότατα είναι πολύ μικρή και έχει τεθεί υπό έρευνα και αυτό.  Σε συνδυασμό μάλιστα με το περιστατικό της επαναλοίμωξης του 45χρονου μπορεί να βγουν εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την συμπεριφορά του ιού και σε σχέση με το εμβόλιο που ετοιμάζεται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…