Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

0

Δημόσια κοροϊδία
Το γράφουμε χρόνια, μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε, πως η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι μια… τραγωδία. Το απέδειξε περίτρανα με τις μάσκες για άλλη μια φορά.
Και το ωραίο; Δεν βρέθηκε ένας μανδαρίνος να βγει και ν’αναλάβει τις ευθύνες.
Το γράφαμε. Με τέτοια δημόσια διοίκηση, η χώρα ποτέ δεν θα πάει μπροστά. Θα συνεχίσει να είναι πίσω και από την Ουγκάντα που κάποτε ήταν πίσω μας. Ήταν. Πλέον μας πέρασε κι αυτή.
Και εμείς βαυκαλιζόμαστε σαν χώρα μέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τρομάρα μας.
Το’ χουμε πει κατά το παρελθόν. Το ελληνικό δημόσιο στήθηκε έτσι πρόχειρα, με διορισμούς και προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία κι έτσι συνεχίζει συνεχώς αυξανόμενο αριθμητικά μέχρι και σήμερα δυστυχώς.
-Δημόσια διοίκηση εν Ελλάδι.
Δημόσια κοροϊδία…
Γ.Δ.


Ο λαϊκισμός εκδικείται
Είναι εκδοχή του λαϊκισμού κατά την οποία, ο ίδιος ο λαϊκισμός εκδικείται όλους όσους τον υιοθετούν.
Παράξενο; Καθόλου.
Αυτός που μπλέκεται στα πλοκάμια του λαϊκισμού δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Και το τραγικό είναι ότι αυτός ο ίδιος χρησιμοποίησε τον λαϊκισμό εις βάρος των αντιπάλων του και στο τέλος του γίνεται βίωμα και υποτάσσεται σ’ αυτόν. Θύμα ο ίδιος της δικής του επιλογής από την οποία δύσκολα μπορεί ν’ αποχωρήσει.
Το «θηρίο» όταν έπαψε να τροφοδοτείται, στράφηκε στον ίδιο τον τροφοδότη του.
Πρόκειται για την εκδίκηση του λαϊκισμού.
Ας έχουν τα παραπάνω υπ’όψιν τους κάποιοι τοπικοί «άρχοντες» της αντιπολίτευσης.
Γ.Δ.


Χωρίς κρούσματα αλλά με μέτρα η Ξάνθη
Την ίδια στιγμή που η πανδημία έχει έξαρση στην χώρα και ειδικά στην Αττική στην Ξάνθη έχουμε ύφεση και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό. Αυτό όμως δεν επηρέασε την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ να προβούν σε άρση των απαγορευτικών μέτρων όπως σ’ άλλες περιοχές που δεν έχουν κίνδυνο. Παραμένουν όπως όλη η περιφέρεια μας στις περιοχές αυξημένου κινδύνου με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Μια οικονομία που καταρρακώθηκε από την πολύμηνη παραμονή υπό καθεστώς μέτρων.  Οι κραυγές αγωνίας  των παραγωγικών φορέων, οι εκκλήσεις τους προφανώς και δεν εισακούονται αλλά ούτε το πακέτο του Άδωνη …παρελήφθη!
Προβλέπεται μεγάλη «παγωνιά» φέτος τον χειμώνα!
Μ.Ξ.


Πού είναι η Τεχνική Εκπαίδευση;
Το ένα λάθος ακολουθεί το άλλο στο θέμα της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Έτσι, μετά το έγκλημα του τότε επί ΣΥΡΙΖΑ παλαιού υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου που κατήργησε τα ΤΕΙ και τα έκανε ΑΕΙ,  η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε την υπόθεση αυτή έτσι να σαπίζει.
Όφειλε να διορθώσει το λάθος και κυρίως να δώσει βαρύτητα με ουσιαστικές αποφάσεις στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Πρόκειται για μεγάλο λάθος η υποβάθμιση που συντελέστηκε με την ανοχή ή ακόμη και την εντολή της ίδιας της πολιτείας.
Ζητούν σήμερα τεχνικούς και τεχνίτες οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες και δεν βρίσκουν. Βρίσκουν όμως των ΑΕΙ που είναι και άφθονοι που όμως δεν είναι κατάλληλοι γι’αυτές τις δουλειές.
Ελληνικό παράδοξο πέρα για πέρα. Κι αυτό γιατί ο νεοέλληνας επιθυμεί ο γιος του να πάρει πτυχίο ΑΕΙ και να μένει άνεργος, κι όχι να μάθει ένα τεχνικό επάγγελμα και να βρει αμέσως δουλειά και καλοπληρωμένη.
Γ.Δ.


Για την Δικαιοσύνη
Πάγια είναι η θέση μας πως στη χώρα μας χωλαίνει πάρα πολύ η απονομή της Δικαιοσύνης. Οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους, κυβέρνηση και δικαστές, όμως κανείς δεν κάνει κάτι για να βελτιωθεί η υπόθεση αυτή. Κι έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην… αργοπορία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
Κάποιοι ίσως υποστηρίξουν – σκόπιμα – πως είναι λίγοι οι δικαστές στη χώρα μας. Όμως ψεύδονται ιδού γιατί: «Το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης καταγράφει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και ταυτόχρονα ο αριθμός των δικαστών να είναι αναλογικά υψηλότερος από το μέσο όρο της Ε.Ε. Μία εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι το ποσοστό των δικαστών που υπηρετεί στον πρώτο βαθμό (είναι ο βαθμός που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων) είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε.».
Άρα αλλού είναι το πρόβλημα κι αυτό βρίσκεται στην έλλειψη ελέγχου και αξιολόγησης.
-Γνωστά πράγματα δηλαδή.
Γ.Δ.


Λύση με συμψηφισμό για το 12%
Μάλλον θετικά εξελίσσεται η υπόθεση για το γνωστό θέμα του 12% που χρόνια ήταν στο ψυγείο, για να μην πούμε στην κατάψυξη.
Στο θέμα λοιπόν υπήρξε εξέλιξη με την έκδοση αποσαφηνιστικής διάταξης που προβλέπει ρητά πως μέσα στις δυνατότητες συμψηφισμού περιλαμβάνεται και η επιλογή των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα έχει υπογραφεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εφαρμογή, ο τρόπος συμψηφισμού, της παρακράτησης και απόδοσης, το είδος των συμψηφιζόμενων και παρακρατούμενων απαιτήσεων καθώς και άλλο ειδικότερο διαδραστικό ζήτημα.
Γ.Δ.


Περί ασυνέπειας
Πολύς λόγος έχει γίνει εσχάτως για την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα και για το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ότι δηλαδή υπάρχει αλλαγή στάσης του Κυρ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί ο Μητσοτάκης (και σύσσωμη η ΝΔ) να ήταν κάθετα αντίθετος με την συμφωνία αυτή, ωστόσο ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα την καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Αντιθέτως είχε τονίσει ξεκάθαρα ότι αν ψηφιστεί στη βουλή θα πρέπει να τηρηθεί, ενώ είχε πει ότι θα εστιάσει ως μελλοντικός πρωθυπουργός στη  διατήρηση του δικαιώματος βέτο της χώρας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε, καθώς και στην προστασία των επιχειρήσεων και των προϊόντων της Μακεδονίας.
Είχε πει κατά λέξη τότε στη βουλή: «Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο την καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της εξαιρετικά δύσκολη. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Γι’αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά…»
Μερικοί πιστεύουν ότι σήμερα θα έπρεπε να κάνει «μούτρα» στον Ζάεφ και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Ίσως έτσι αντιλαμβάνονται την πολιτική. Άσπρο – μαύρο. Σίγουρα πάντως για ασυνέπεια δεν μπορούν να μιλούν.
Κ.Ε.


Παύλος Φύσσας : Επτά χρόνια από τη δολοφονία του
Ημέρα μνήμης η 18η Σεπτεμβρίου, καθώς αυτή την μέρα πριν από ακριβώς επτά χρόνια ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται εν ψυχρώ από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Μια δολοφονία που συντάραξε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής,  «Σιγά μην κλάψω σιγά μη φοβηθώ» το τραγούδι του που έμελε να gίνει σύνθημα αγώνα κατά κάθε είδους φασισμού. Φέτος οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις αποκτούν βαρύτερη σημασία αφού σε λίγες ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Μ.Ξ.


Ακούσατε, ακούσατε…
Για την επιτροπή Πισσαρίδη έχετε ακούσει και διαβάσει πάρα πολλά. Το ίδιο κι εγώ. Και συνεχίζω να διαβάζω και να ενημερώνομαι για το τι προτίθενται να εισηγηθούν τι τελικά σε γενικές γραμμές εισηγήθηκαν, και τι θα εισηγηθούν αναλυτικά. Είμαστε όλοι σε αναμονή για να μάθουμε τι σκέφτηκαν για μας οι σοφοί μας άνθρωποι της Επιτροπής.
Λοιπόν, ανάμεσα σ’αυτά που συζητούν και προτείνουν είναι η άποψή τους πως πρώτα θα πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και μετά να γίνει η μείωση των φόρων.
Επειδή εγώ στην Ελλάδα ζω εδώ και αρκετά χρόνια, πληροφορώ τα μέλη της Επιτροπής πως εάν βρεθεί ελληνική κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα είναι άξια για το Νόμπελ Οικονομίας!
Ως εκ τούτου, επειδή πάταξη δεν θα γίνει, σας το υπογράφω, πως η φορολογία θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Και μια παρατήρηση για την αγαπητή Επιτροπή. Οι θεωρίες από τις πράξεις παρασάγγας απέχουν. Κι επειδή από πράξεις πάσχουν όλες οι κυβερνήσεις στην χώρα αυτή της φαιδράς πορτοκαλέας, μείωση φόρων ουσιαστική ας μην περιμένει κανείς.
Και κυρίως τα μέλη της Επιτροπή. Θα διαψευστούν, τουλάχιστον σ’αυτό.
Γ.Δ.


Δίκαιο αίτημα μεν, αλλά…
Απόλυτα δίκαιο το αίτημα που υπέβαλαν τα Επιμελητήρια της Περιφέρειάς μας προς τον Περιφερειάρχη.  Ζητούν λοιπόν να ενισχύσει οικονομικά η περιφέρεια τις επιχειρήσεις στα πρότυπα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το αίτημα των Επιμελητηρίων στηρίζεται στις αδιαμφισβήτητες οικονομικές επιπτώσεις που υπήρξαν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας.
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς, ο Περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος έχει εξαγγείλει πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων ύψους 25-30 εκ. ευρώ. Την ενίσχυση που ζητούν τα Επιμελητήρια την υπολογίζουν στα 70 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμούν πως δικαιούχοι είναι 40.000 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 0-50 εργαζόμενους.
Βέβαια, οι προθέσεις και των δύο πλευρών είναι σεβαστές, όμως τους διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες. Το ποσό που αναλογεί ως ενίσχυση σε κάθε ΜμΕ από τα 70εκ. που ζητούν τα Επιμελητήρια αντιστοιχεί στα 1750 ευρώ.
Εάν δε μείνουμε στα 25-30 εκ. ευρώ που προτείνει ο περιφερειάρχης, τότε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στα 750 ευρώ ανά επιχείρηση!
Ούτως εχόντων των πραγμάτων ως προς τα ποσά «ενίσχυσης» καλύτερα να τα κρατήσουν διότι πρόκειται για κοροϊδία και μάλιστα μεγάλη και προσβολή προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…