Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης πιέζουν για σταθερή τιμή στο γάλα

Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης πιέζουν για σταθερή τιμή στο γάλα

0

Ενώνουν τη φωνή τους με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ συνυπογράφοντας επιστολή προς τον υπουργό Μ. Βορίδη

 

 

Ζητούν κρατική προστασία από τις γαλακτοβιομηχανίες – Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δ. Ψεμματά

 

 

Το γνωστό και χρόνιο πρόβλημα με τις «ανοιχτές τιμές στο γάλα» επαναφέρουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη , οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, υπενθυμίζοντάς τον ότι από το Μάρτιο που τους υποσχέθηκε να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα έως τώρα που ήδη άνοιξε από τις 1 Σεπτεμβρίου η σαιζόν για το γάλα, δεν έχει κάνει τίποτε. Μπροστάρηδες οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ  «σηκώνουν» ένα θέμα που ταλανίζει όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας αφού το γεγονός ότι δεν έχουν συμφωνητικά με τις εταιρείες που παραδίδουν το γάλα τους και με καθορισμένες τιμές, τους καθιστά έρμαιά τους καθώς μπορούν να καθορίζουν τις τιμές με βάση τα δικά τους συμφέροντα και εις βάρος των κτηνοτρόφων χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Οι κτηνοτρόφοι  ζητούν κρατική προστασία από τις γαλακτοβιομηχανίες

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς εξήγησε πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς οι εταιρείες έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και κάνουν ότι θέλουν . Οι ίδιοι δεν έχουν ούτε κάποιο χαρτί παρά μόνο στα λόγια γεγονός που τους καθιστά ανίσχυρους μπροστά στην αυθαιρεσία των εταιρειών: «Αυτό που ζητάμε και συμφωνούν μαζί μας όλοι οι σύλλογοι της χώρας είναι να έχουμε μια διασφάλιση και μια σταθερότητα. Να ξέρουμε πόσο θα πουλήσουμε το γάλα και να μην μας λένε τώρα μια τιμή και να μας την μειώνουν στην  συνέχεια. Γι αυτό θέλουμε την κρατική παρέμβαση που θα μας προστατεύσει αλλά και θα μπορεί το κράτος να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Να αγοράζει δηλαδή εταιρεία 60 λεπτά το γάλα από τον παραγωγό και να πουλά 8 ευρώ την φέτα». Μάλιστα ο κ. Ψεμματάς έκανε λόγο για ασυδοσία μερικών εταιρειών αναφέροντας την περίπτωση κτηνοτρόφου στην Δράμα που έπεσε θύμα: «Συνάδελφός μας που είχε μια ετήσια παραγωγή σε γάλα αξίας 20.000 ευρώ  συμφώνησε με εταιρεία να παραδίδει γάλα με 75 λεπτά και πήρε προκαταβολή 2.000 ευρώ. Τον έβαλαν να υπογράψει για την προκαταβολή αλλά δεν πρόσεξε τα …ψιλά γράμματα! Άρχισαν να του μειώνουν την τιμή στα 72 – 69 λεπτά. Ο άνθρωπος αγανάκτησε και μόλις συμπλήρωσε το ποσό της προκαταβολή που πήρε θέλησε να σπάσει την συμφωνία. Δεν γνώριζε όμως ότι του έβαλαν ποινική ρήτρα 40.000 ευρώ και τώρα είναι στα δικαστήρια. Αυτά τα φαινόμενα θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε ο κ. Ψεμματάς.

Ποια είναι η εικόνα της κτηνοτροφίας στην Ξάνθη

Όπως ανέφερε ο κ. Ψεμματάς ο σύλλογος έχει 278 εγγεγραμμένα μέλη άλλα οι κτηνοτρόφοι είναι πάνω από 350 στην Ξάνθη. Τα μέλη του συλλόγου παραδίδουν σε δύο εταιρείες γάλα στον «Όμηρο» και στην Ροδόπη. Οι άλλοι παραγωγοί σε άλλες μικρότερες. Αυτή τη στιγμή η τιμή που αγοράζουν οι προαναφερθείσες εταιρείες είναι 82 λεπτά – 84 λεπτά το πρόβειο γάλα και 50 – 60 λεπτά το γίδινο. Το κόστος παραγωγής (σίτιση του ζώου) ανέρχεται στα 45 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι επιζητούν μια τιμή της τάξης των 88 – 90 λεπτών για να μπορούν να βιοποριστούν. Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Ψεμματάς στην Ξάνθη δεν εμφανίστηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Εμφανίστηκε ένα στην Δράμα ωστόσο ήταν μεμονωμένο. Ωστόσο έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και λαμβάνουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που τους έχουν υποδείξει οι κτηνίατροι.

Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ σε Βορίδη –  Απόσπασμα επιστολής

«Ο καιρός όμως περνάει κ. Υπουργέ και η παρέμβασή σας δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Δώστε μας τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε την αξία του προϊόντος, που με πολύ κόπο παράγουμε. Η υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών με αναγραφή της τιμής πώλησης του γάλακτος, θα υποχρεώσει τους μεταποιητές και εμπόρους να μιλάνε επιτέλους με αριθμούς και να διαπραγματεύονται την τιμή του γάλακτος γραπτώς με τους κτηνοτρόφους κι όχι απλώς να ζητούν προφορικά την παραχώρησή της παραγωγής, χωρίς καμία ουσιαστική υποχρέωση. Το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους, που έχουν οι λίγοι κτηνοτρόφοι που είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς, λόγω της αθροιστικής ποσότητας της παραγωγής που εκπροσωπούν, πλήττεται από τις ανοιχτές τιμές που συμφωνούν, οι πολλοί μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι.

Αυτό που σας ζητάμε είναι απλά βήματα δικαιοσύνης και προόδου, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα είναι σίγουρο, ότι θα αυξηθούν τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο κτηνοτρόφος θα μπορεί και θα πρέπει να διαπραγματεύεται ουσιαστικά, και δε θα ζει με την προσμονή για την τιμή που θα ορίσει ο  μεταποιητής. Ουσιαστικά θα αρχίσει να τιμολογεί ο ίδιος το προϊόν που παράγει και θα διαπραγματεύεται την τιμή που τον ικανοποιεί και θα υπογράφει μόνο όταν συμφωνεί. Θα παίρνει επικυρωμένο αντίγραφο της συμφωνίας, δηλαδή του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης. Ακόμα κι αν την πρώτη φορά δεν ικανοποιηθεί πλήρως από το αποτέλεσμα, να είστε σίγουρος ότι τη δεύτερη φορά θα είναι πιο καλά προετοιμασμένος, πιο υπεύθυνος και σίγουρα πιο αποφασισμένος.

Τελειώνοντας με τις ανοιχτές τιμές, ξεκινάει και η επαγγελματική  ενηλικίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Αναρωτιόμαστε αν ποτέ, κάποια από τις εταιρίες που μεταποιούν το γάλα, θα πουλούσε τα προϊόντα της με ανοιχτή τιμή, όπως επίσης αναρωτιόμαστε σε ποιόν  αγοραστή δίνεται η δυνατότητα, σε οιοδήποτε κατάστημα, να πληρώσει το προϊόν που διάλεξε, όσο αυτός θέλει ή ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα!»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…