Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

0

Τα διδάγματα της ιστορίας
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε δεκτός ο  πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Μάλιστα όπως λένε τα ρεπορτάζ δεσμεύτηκε για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο πρωθυπουργός μας  Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιμονή της χώρας στο στόχο της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ για τη γειτονική χώρα. Πολύ ωραία όλα αυτά. Να θυμίσουμε όμως ότι πριν ένα χρόνο τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Όλοι θυμόμαστε τα συλλαλητήρια των «μακεδονομάχων» με τα λάβαρα και τις σημαίες στα οποία συμμετείχαν  πολλοί βουλευτές της ΝΔ και την διφορούμενη στάση του τωρινού πρωθυπουργού και τις δηλώσεις του ότι πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να ακούσει τον λαό και να μην προχωρήσει στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιο είναι το δίδαγμα;
Όταν υποχωρήσουν οι εύκολες εθνικιστικές κραυγές και όταν σταματήσει ο πολιτικός υπολογισμός των καταγγελιών περί ενδοτισμού, όταν επικρατήσει ο ορθολογισμός τότε είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν λύσεις που μεσοπρόθεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα αντί να τα συντηρούν με όρους πολιτικού κόστους και οφέλους.
Μ.Ξ.


Δεν χρειάζεται ανοχή
Ο προβληματισμός δεν είναι νέος. Απεναντίας είναι παλιός και η εφαρμογή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Όταν οι αρνητές, οι πολέμιοι ενός νόμου έρχονται σε σύγκρουση μαζί του, η πολιτεία με τα θεσμοθετημένα όργανά της επιβάλει την ανάλογη ποινή.
Δεν τίθεται μάλιστα προς συζήτηση όταν το θέμα είναι η υγεία και προστασία της ζωής των κατοίκων, των πολλών.
Τότε λοιπόν, ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται χωρίς ανοχές. Αν αρχίσει η συγκροτημένη πολιτεία ν’ ανέχεται τις αρνήσεις, ιδιοτροπίες ή προσωπικές ερμηνείες, τότε έχει χάσει το παιγνίδι και υπονομεύει τους πολλούς λόγω δικής της αδύναμης λειτουργίας.
Τα παραπάνω ισχύουν για όλους και κυρίως τους αρνητές των υγειονομικών κανόνων που πρέπει να υπακούουν κι αυτοί έστω κι αν διαφωνούν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει και εφαρμόζεται είτε συμφωνεί μαζί του κάποιος είτε όχι.
Γ.Δ.


Ό,τι κατεβάζει η κούτρα
Στην αρχή γελάει κανείς με όσα διαβάζει από αρκετούς στο διαδίκτυο. Μετά αγανακτεί με την «ιδέα» που ξεφουρνίζουν έτσι χωρίς σκέψη και προβληματισμό. Ιδέες τρελές κι απίθανες που είναι φυσιολογικό να ξαφνιάζουν. Και που πιστοποιούν την χαμηλή ποιότητα των ανθρώπων.
Ό,τι κατεβάζει η κούτρα τους, το πληκτρολογούν και το δημοσιοποιούν.
Αδιαφορούν ή δεν μπορούν να κρίνουν το μέγεθος της μπαρούφας που «σκέφτηκαν».
Τέλος πάντων, φαινόμενο κι αυτό του καιρού μας που έβγαλε στην επιφάνεια κάθε προβληματικό και χτυπημένο.
Τελικά φάνηκε πόσοι είναι αυτοί οι ψεκασμένοι με τις παλαβές ιδέες τους. Και μην ξεχνάμε πως για την Ξάνθη μιλάμε…
Γ.Δ.


Τελικά κανείς δεν φταίει
Δεν υπάρχει ντροπή, δεν υπάρχει τσίπα στο ελληνικό δημόσιο. όσο και να το φτύνεις, χαμογελάει. Και πάντα δεν φταίει  και ρίχνει τις ευθύνες αλλού, εκεί στο άγνωστο.
Ντρέπεσαι ως φορολογούμενος πολίτης για το τελευταίο κρούσμα με τις μάσκες- πετσέτες για τους μαθητές.
Τέλεια ξεφτίλα του δημοσίου από πάνω μέχρι κάτω και υπεύθυνος κανείς για το λάθος.
Γελάει όλη η Ελλάδα, το θέμα έκανε άνω-κάτω μία κυβέρνηση και πέντε φορείς του δημοσίου και τελικά ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο και η ιστορία δεν έχει τελειωμό.
Έχει όμως χρήμα που το πληρώνει ο φορολογούμενος για να το ξοδεύουν οι άχρηστοι και οι ανίκανοι του δημοσίου.
-Ένα ακόμη δείγμα, μια ακόμη απόδειξη πως πολλά πρέπει ν’ αλλάξουν στο δημόσιο. Διαφορετικά τα λάθη και παραλείψεις θα συνεχίζονται και κανείς δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση.
-Κράτος ανεύθυνων. Και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι να φορολογούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Ανίκανοι να μοιράσουν σε δυο γαϊδάρους σανό…
Γ.Δ.


Δικαίωση για την κυκλοφορία στην Παλιά Πόλη
Απόλυτη δικαίωση για όσα υποστήριζε η εφημερίδα μας εδώ και χρόνια. Μάλιστα πρόσφατα, πριν λίγες ημέρες ξαναγράψαμε πως θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος αυτοκινήτων Ι.Χ. μη μόνιμων κατοίκων, πως θα πρέπει να οριοθετηθούν τα πάρκινγκ για τα Ι.Χ. των μονίμων κατοίκων και πως η τροφοδοσία θα πρέπει να γίνεται πρωί – απόγευμα συγκεκριμένες ώρες.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφέραμε το παράδειγμα της νήσου Μάλτας.
Επιτέλους, το θέμα παίρνει το δρόμο της λύσης που πρέπει. Η δήλωση του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη είναι σαφής. Είπε: «Θα εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη που ήδη υπάρχει, που επιτρέπει κυκλοφορία οχημάτων μόνο των μονίμων κατοίκων».
Με δυο λόγια, ο κύβος ερρίφθη και το θέμα πήρε τον δρόμο της επίλυσής του με τόλμη και αποφασιστικότητα όπως αρμόζει.
Γ.Δ.


Τι γράφαμε για το θέμα
Και για να επιβεβαιωθεί η πάγια θέση μας, δημοσιεύουμε το σχόλιο της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου 2020, στην ίδια στήλη. Γράφαμε σχετικά:
Το πάρκινγκ στην Παλιά Πόλη
Το έχουμε γράψει και υποστηρίξει δημόσια ότι στην Παλιά Πόλη θα μπαίνουν και θα έχουν χώρο πάρκινγκ τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν παραδοσιακούς οικισμούς, αυτό εφαρμόζεται, ακόμη και στη μικρή Μάλτα.
Οι επισκέπτες θα πηγαίνουν πεζή. Εξάλλου η απόσταση είναι μικρή έως ασήμαντη από τους χώρους πάρκινγκ των Ι.Χ. Γι’αυτό, ας μην το ψάχνουν ιδιαίτερα το θέμα στο δήμο. Η λύση είναι μία και είναι η πλέον πρακτική και εφαρμόσιμη για να σταματήσει το σημερινό μπάχαλο.
Γ.Δ.


Η διαφορά μας
Ο τακτικοί και πολύχρονοι συμπολίτες μας που μας διαβάζουν και παρακολουθούν τα γραφόμενά μας γνωρίζουν πως η εφημερίδα τους έχει αρχές.
Κατ’αρχάς δεν αλαλάζουμε, δεν ζητούμε την επέμβαση εισαγγελέων και δικαστών, δεν υιοθετούμε ακραίες θέσεις και σεβόμαστε το διάλογο και τις θέσεις και απόψεις όλων.
Εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις με επιχειρήματα, τις θέτουμε δημόσια υπ’ όψιν των αρχών και των εχόντων την ευθύνη.
Το γεγονός ότι υλοποιούνται και γενικώς γίνονται αποδεκτές για παρατηρήσεις οι απόψεις μας, αποτελεί δικαίωση της σοβαρής αντιμετώπισης των θεμάτων μέσω των ρεπορτάζ ή των σχολίων. Πάντα με εποικοδομητικό στόχο και βέβαια επ’ ωφελεία των κατοίκων. Για την πρόοδο και προκοπή του τόπου για όλους.
Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, εκεί διαφέρουμε και αυτό μας αναγνωρίζουν 44 χρόνια τώρα οι συμπολίτες μας έναντι κάποιων άλλων.
Σταθερή αξία για μας αποτελεί η αρχή «Ποιος το είπε, ποιο Μέσον Ενημέρωσης το έγραψε».
Γ.Δ.


Συγχαρητήρια για τον «Δάρδανο»
Οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας διότι η δημοτική αρχή Ξάνθης πρότεινε και το Σώμα ομόφωνα ψήφισε και ενέκρινε τη θωράκιση του δήμου από τις φυσικές καταστροφές.
Το περιεχόμενο της πρότασης έχει τέσσερις φάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές ενέκρινε την πρώτη φάση που αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες.
Στη συνέχεια θ’ακολουθήσουν  τα άλλα 3 σχέδια που αφορούν πυρκαγιές, ισχυρούς ανέμους και σεισμούς.
Το όλο πρότζεκτ είναι ιδιαίτερα σοβαρό, θα λέγαμε πάρα πολύ σοβαρό και καλύπτει όλο το εύρος θωράκισης και προστασίας από φυσικές καταστροφές στο Δήμο μας.
Το έργο ως έργο δεν είναι από αυτά που «φαίνονται». Απεναντίας. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικής αξίας διότι στον πυρήνα του έχει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών.
Οφείλουμε να συγχαρούμε τον εμπνευστή του σχεδίου διότι προνόησε να προφυλάξει κι όχι να θεραπεύσει.
Ο «Δάρδανος» όπως ονομάστηκε το όλο σχέδιο σημαίνει πολλά. Θα σημαίνει προστασία από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα που τελευταία έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας.
Γ.Δ.


Τότε που ήσασταν κ. Λύρατζη;
Είναι τουλάχιστον περίεργη η αντίδραση των 4 παρατάξεων για την πρώτη απόπειρα εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης. Ίσως ο τρόπος που επέλεξε η δημοτική αρχή τοποθετώντας μπάρα στην μία είσοδο από την οδό Φ. Αμοιρίδη να είναι κάπως άκομψος ωστόσο είναι ένα μήνυμα πως θα ισχύσει η κανονιστική και η μελέτη όπως ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια. Και καλά οι «Πολίτες για την Ξάνθη» με τον επικεφαλής Νίκο Ανταμπούφη διαφώνησαν και δεν την ψήφισαν, ο επικεφαλής της «Νέας Ξάνθης» Πασχάλης Λύρατζης ήταν στην συμπολίτευση ως πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και δεν θυμόμαστε να διαφώνησε. Τώρα λοιπόν γιατί,  όχι απλά δείχνει την διαφωνία του αλλά πρωτοστατεί της αντιδράσεις για την μπάρα;
Μ.


  • Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

    Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

    «Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος Λοβέρδου «Δημοκράτες» είναι το όνομα του κόμματος που α…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…