Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ντοκιμαντέρ για την 4η Διάσχιση του Ν. Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων

Ντοκιμαντέρ για την 4η Διάσχιση του Ν. Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων

0

Με σκηνοθέτη τον Παύλο Τσιαντό και επίσημη προσκεκλημένη την Βανέσσα Αρχοντίδου

 Με πρωτοβουλία της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Από τις 22 Αυγούστου έως τις 28 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε η 4η Διάσχιση Ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης. Μαζί τους ο μεγάλος Έλληνας ορειβάτης και σκηνοθέτης, Παύλος Τσιαντός αλλά και η Βανέσσα Αρχοντίδου (μια από τις δύο Ελληνίδες που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ το Μάιο του 2019) με τον σύζυγό της, ως επίσημους καλεσμένους της Διάσχισης. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη διαδρομή, προκειμένου να έχουν τη συνοδεία ενός σκηνοθέτη. Στόχος τους ήταν να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται η ομορφιά της φύσης όλου του Νομού Ξάνθης, η προβολή του οποίου αναμένεται να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ προκειμένου να αναδειχθεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νομού Ξάνθης. Με την επιβεβαίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νικόλαο Ευφραιμίδη για την έγκριση χρηματοδότησης και την ένταξή της στο σχέδιο δράσης για το έτος 2020, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες. Διακόπηκαν, όμως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκάζοντας να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής της διάσχισης δύο φορές, καταλήγοντας σε αυτές που πραγματοποιήθηκε, δηλαδή από 22 έως τις 28 Αυγούστου.

Σχετικά με τη διάσχιση

Όταν ξεκίνησε η διάσχιση υπήρχαν σημαντικοί προβληματισμοί, σχετικά με το τι θα γίνει στην περίπτωση τραυματισμού του μοναδικού ατόμου που γνώριζε τη διαδρομή ή τι θα γινόταν αν ο καιρός επιδεινωνόταν, χαλώντας τα πλάνα και τη διαδρομή. Τίποτα από αυτά όμως δεν συνέβη και η διαδρομή, φρόντισε να αποζημιώσει τους συμμετέχοντες που ήρθαν στην Ξάνθη σε μία δύσκολή περίοδο, από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αθήνα.

Την σκηνοθεσία του εγχειρήματος ανέλαβε ο Παύλος Τσιαντός, πρόεδρος των Οδηγών Βουνών Ελλάδος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ», που δείχνει την πρώτη Ελληνική αποστολή που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2004 στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος και ανέβασε κάμερες μέχρι την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Πέραν αυτού, ο κ. Τσιαντός, είναι ένας άνθρωπος με σφαιρική άποψη των βουνών και γνωρίζει να περπατάει πάνω σε όλα τα πεδία που συναντάει κάποιος σε ένα βουνό, προκειμένου να έχει τα καλύτερα πλάνα σχετικά με τη διαδρομή. Η επιλογή του, λοιπόν, να σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ αυτό, δεν μπορεί παρά να γεμίσει αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους με το βέλτιστο τρόπο.

Επιπλέον, προκειμένου να γίνει η διάσχιση πιο γνωστή, οι διοργανωτές προσκάλεσαν γνωστούς Έλληνες ορειβάτες, ως επίσημους καλεσμένους. Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και των αναβολών δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν άλλοι πέραν των Βανέσσα Αρχοντίδου και του συζύγου της Κοσμά. Η κα Αρχοντίδου, είναι η δεύτερη Ελληνίδα ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ, ενώ είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το «7 Summits» καθώς της έχει μείνει η κορυφή της Ανταρκτικής για να ολοκληρώσει αυτό το εγχείρημα που λίγοι ορειβάτες παγκοσμίως έχουν καταφέρει να φέρουν εις πέρας.

Οι συνοδοιπόροι των διοργανωτών Βασίλη Γεωργιάδη και Ιωάννας Πορφυλλίδου, από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα περπάτησαν 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) με 9.354 υψομετρικά και 8.397 μέτρα καθόδου. Συνάντησαν 16 κορυφές, 14 χωριά, 2 ποτάμια και πολλά γεφύρια. Για όλους εμάς που δεν ήμασταν μαζί τους, μένει να περιμένουμε το ντοκιμαντέρ τον Νοέμβριο, και γιατί όχι, να συμμετάσχουμε στην επόμενη αντίστοιχη δράση, το καλοκαίρι του 2021.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…