Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεικτός τρόπος διδασκαλίας για τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Μεικτός τρόπος διδασκαλίας για τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

0

Εξάντληση κάθε δυνατού μέσου για δια ζώσης διδασκαλία

Η Αντιπρύτανης ΔΠΘ Ζ. Γαβριηλίδου στο «Ε»

Η απόφαση αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και ανησυχίας για την τοπική κοινωνία. Μια ενδεχόμενη απόφαση για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, να βλέπουν τα διαμερίσματά τους να μένουν ξενοίκιαστα για τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο.

Οι πόλεις τις επαρχίες που στηρίζουν μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στην ύπαρξη φοιτητών έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, γεγονός που φαίνεται να εισακούστηκε από τις πρυτανικές αρχές, με τον Πρύτανη του ΔΠΘ, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, να δηλώνει σε συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη, πως γίνονται προσπάθειες προκειμένου τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο.

Έχοντας αυτό υπόψιν, δεν μας προξενεί εντύπωση πως σε ανακοινώσεις τους, ορισμένα από τα τμήματα της Πολυτεχνικής Ξάνθης, προχώρησαν στην ανακοίνωση μεικτού τρόπου διδασκαλίας, με τα θεωρητικά μαθήματα, άνω των 50 φοιτητών, να διδάσκονται εξ’ αποστάσεως, ενώ τα εργαστήρια και τα μαθήματα που συγκεντρώνουν μικρό αριθμό φοιτητών, μικρότερων των 50 ατόμων, να πραγματοποιούνται δια ζώσης. Για τους πρωτοετείς φοιτητές, υπάρχει η πρόβλεψη δημιουργίας τμημάτων προκειμένου να παρακολουθούν τα εργαστήρια. Όσα τμήματα δεν έχουν προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να το κάνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μιας και έχουν διορία έως την 1η Οκτωβρίου. Προβλέπουμε όμως, πως δεν θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την γραμμή που έχει δοθεί.

Μέχρι σήμερα, τα μόνα τμήματα που θα πραγματοποιήσουν τα μαθήματά τους εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά είναι η Νομική Κομοτηνής, και το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, επίσης στην Κομοτηνή.

Η Αντιπρύτανης κα. Γαβριηλίδου στο «Ε»

Το «Ε» ύστερα από επικοινωνία που είχε με την Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, έλαβε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΔΠΘ. Η κα Γαβριηλίδου αφού αρχικά επισήμανε την βούληση του Πρύτανη να πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα όπου είναι εφικτό, συμπλήρωσε πως τα Τμήματα έχουν διορία έως την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να ανακοινώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγουν τα μαθήματά τους αυτό το εξάμηνο.

Πλήρης συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Το ΔΠΘ, όπως δήλωσε, είναι πλήρως συμμορφωμένο με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες όπως προβλέπονται από τα αρμόδια υπουργεία. Ενδεικτικά, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των φοιτητών και των καθηγητών εντός του Πανεπιστημίου, έχει προβλεφθεί η χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού σε όλες τις σχολές, η δημιουργία σήμανσης των θέσεων στις οποίες πρέπει να κάθονται οι φοιτητές προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις εντός της αίθουσας διδασκαλίας, ο καθαρισμός και απολύμανση κάθε αίθουσας μεταξύ των μαθημάτων,  αλλά και η ύπαρξη σταθμών απολύμανσης σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου.

Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση κρούσματος COVID

Η ίδια συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο «Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση κρούσματος COVID», το οποίο έχουν οι πρυτανικές αρχές στα χέρια τους, και έχει αποσταλεί από την «Επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων  δημόσιας υγείας» του ΔΠΘ. Η εν λόγω Επιτροπή, έχει οριστεί από το Πανεπιστήμιο, με το Σχέδιο Δράσης να περνά σήμερα από Πρυτανικό Συμβούλιο και να αποσταλεί στα τμήματα. Εντός, θα δίνονται σαφείς οδηγίες σχετικά με τους χώρους, τη χωρητικότητα αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε Τμήμα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού στο πλαίσιο διεξαγωγής των δια ζώσης μαθημάτων. Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται σ’ αυτή την περίπτωση είναι ο ορισμός χώρου για την απομόνωση πιθανόν κρουσμάτων, η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής και του αρμόδιου κάθε Τμήματος, ενώ σε κάθε Τμήμα αναμένεται να οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του υγειονομικού Πρωτοκόλλου.

Ηλεκτρονικά και οι… ορκωμοσίες

Τέλος, όσον αφορά τις Ορκωμοσίες, η κα Γαβριηλίδου, επισήμανε πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν προβλέπεται να γίνουν δια ζώσης τελετές Ορκωμοσίας, παρά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και διαδικασίας για την παραλαβή των Πτυχίων/Διπλωμάτων των Αποφοίτων.

Εύη Σουρλά

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …