Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με τον «Δάρδανο» θωρακίζεται από φυσικές καταστροφές ο Δήμος Ξάνθης

Με τον «Δάρδανο» θωρακίζεται από φυσικές καταστροφές ο Δήμος Ξάνθης

0

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο  η α’ φάση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας που αφορά την αντιμετώπιση και την διαχείριση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες

 

Ακολουθούν άλλα 3 Σχέδια: Για πυρκαγιές , ισχυρούς ανέμους και σεισμούς – Δράσεις ενημέρωσης του κοινού και εφαρμογές «έξυπνης πόλης» για το συντονισμό

 

 

Την κωδική ονομασία «Δάρδανος» έχει το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης που έχει στόχο να θωρακίσει και να προστατεύσει τη ζωή των δημοτών της Ξάνθης και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες,  τις πυρκαγιές, ισχυρούς ανέμους και σεισμούς. Η Α΄ φάση του σχεδίου «Δάρδανος» που αφορά τις 3 φάσεις όπως την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών,  είναι έτοιμο και παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από το αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ζερενίδη λαμβάνοντας ομόφωνη έγκριση.

«Δάρδανος», το Σχέδιο της Πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξάνθης

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για την Πολιτική Προστασία που εισάγει την έννοια του επιτελικού κράτους όπου ο κεντρικός σχεδιασμός γίνεται από ένα συντονιστικό όργανο, ο δήμος Ξάνθης έπρεπε να αναπροσαρμοστεί και να οργανώσει τη Πολιτική του Προστασία που ήταν σε υποτυπώδη κατάσταση: «Το Σχέδιο «Δάρδανος» περιλαμβάνει  3 φάσεις. Έχουμε ήδη ετοιμάσει το Σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών και το θέσαμε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο εφόσον εγκρίθηκε είναι άμεσα εκτελεστέο. Ετοιμάζουμε τα άλλα 3 Σχέδια που αφορούν την διαχείριση των πυρκαγιών, των ισχυρών ανέμων και των σεισμών». Όπως εξήγησε ο κ. Ζερενίδης σε β΄φάση θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς, δημόσιες υπηρεσίες , πυροσβεστική, αστυνομία, νοσοκομείο , ιδιωτικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες: «Θα γίνει μια καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια με την βοήθεια της τεχνολογίας και των εφαρμογών «έξυπνες πόλεις» θα οργανωθεί από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο,  το σχέδιο συντονισμού που θα στοχεύει στην άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών καθώς επίσης και του κοινού. Αν ο σχεδιασμός δεν λειτουργήσει την πρώτη ώρα μετά το συμβάν τότε το σύστημα καταρρέει».

Η γ΄ φάση αφορά την ενημέρωση του κοινού όπως τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση καταστροφής, σενάρια εκκένωσης. Γι αυτό το λόγο θα γίνουν δράσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Στο επόμενο Δημοτικό τα σχέδια για πυρκαγιές, σεισμούς και ισχυρούς ανέμους

Όπως  επεσήμανε ο κ. Ζερενίδης η Ξάνθη λόγω της γεωμορφολογίας της έχει καλές κλίσεις και αυτό αποτρέπει από την δημιουργία μεγάλων λεκανών απορροής σε περίπτωση πλημμύρας . Οι πιο προβληματικές περιοχές είναι στα Κιμμέρια, στο Πετροχώρι και στην Λεύκη: «Γι αυτές τις περιοχές γίνονται μελέτες, Χαρτογραφούμε επίσης τα ρέματα, τους χειμάρρους και τα ποτάμια και σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια θα προβούμε σε καθαρισμούς ενώ θα καθοριστεί ο χώρος συγκέντρωσης φερτών υλικών. Η περιφέρεια έχει κάνει αντιπλημμυρικά έργα στον Κόσυνθο κατάντη προς τα Πηγάδια και στην γέφυρα των Κιμμερίων».

Καταλήγοντας οκ. Ζερενίδης ανέφερε πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθούν προς έγκριση τα άλλα 3 σχέδια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…