Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επανέρχεται στις διεκδικήσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων το Επιμελητήριο

Επανέρχεται στις διεκδικήσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων το Επιμελητήριο

0

Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό

 Σ. Μωραΐτης: Αισθανόμαστε δυστυχώς μόνοι, αφού ακόμη και τα πιο επείγοντα και σοβαρά αιτήματα ψυχής που σας καταθέσαμε τίποτα δεν υλοποιήθηκε και δεν ανακοινώθηκε

 

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, και τον κυβερνητικό βουλευτή απέστειλε το Επιμελητήριο Ξάνθης προκειμένου να θέσει τα ζητήματα των επιπτώσεων της πανδημίας για τις επιχειρήσεις του νομού.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης είχε σχεδιαστεί συνάντηση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, αλλά ματαιώθηκε λόγω των εξελίξεων στη Λέσβο.

Ο κ. Μωραΐτης στην επιστολή επισημαίνει: «κύριε Πρωθυπουργέ, μετά τις εξαγγελίες σας στη ΔΕΘ, αισθανόμαστε δυστυχώς μόνοι, αφού ακόμη και τα πιο επείγοντα και σοβαρά αιτήματα ψυχής που σας καταθέσαμε και θέσαμε υπόψη και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τίποτα δεν υλοποιήθηκε και δεν ανακοινώθηκε μεταξύ των οποίων:

1.120 δόσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης που επλήγη περισσότερο από όλους, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020.

2.Σας παρακαλούμε θερμά, να παρέμβετε ώστε να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ για την επιδότηση εργασίας 12% καθώς εκκρεμεί εδώ και 2 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

3.Ζητούμε την κατάργηση για το οικονομικό έτος 2020 από τους εξής φόρους: ΕΝΦΙΑ, Τέλος Επιτηδεύματος, Προκαταβολή Φόρου.

4.Παράταση του μέτρου προστασίας της Α’ Κατοικίας για τα επόμενα δύο (2) έτη

5.Άμεση παρέμβαση στις εταιρείες ηλεκτροδότησης είτε δημοσίου αλλά κυρίως ιδιωτικού τομέα για την αποφυγή διακοπών ρεύματος (δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν διότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα, παρόλο που έκαναν και ρυθμίσεις).

6.Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδοτικά εργαλεία και μικροπιστώσεις (δεν έχουν δοθεί δάνεια).

7.Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ μισθωτών, ΕΦΚΑ μη μισθωτών) προς το Κράτος, του συνόλου των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έως 31/12/2020.

8.Μη καταβολή υποχρεώσεων προς την ΑΑΔΕ και παράλληλα η μη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέχρι 31/12/2020.

9.Να δοθεί ένα εφάξαπ οικονομικό βοήθημα σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στο νομό μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ξάνθη έχει συντριβεί οικονομικά. Πέντε (5) μήνες βρισκόταν σε διαρκή καραντίνα λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων COVID-19 στο νομό μας καθώς και δύο (2) μήνες είμαστε υποχρεωμένοι, παρόλο που έχει κοπάσει το επιδημιολογικό φορτίο, να «πληρώνουμε» για τις άλλες περιοχές όπου υπάρχει μέχρι σήμερα έξαρση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που για επτά (7) μήνες δεν έχουν ανοίξει καθόλου, όπως οι αίθουσες δεξιώσεων και τα ξενοδοχεία. Ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις: Καρναβάλι Ξάνθης, Χατζιδάκειο, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Οι προγραμματισμένες γαμήλιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 80% ενώ το 20% μετατέθηκαν για τον επόμενο χρόνο, με συνέπεια η οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να είναι τραγική και να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το πάγιο ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλωστε το αποκλειστικό εισόδημα αυτών των επιχειρήσεων ήταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σε σας εναποθέτουμε την ελπίδα μας, γιατί με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει όχι μέλλον αλλά ούτε παρόν για το Νομό Ξάνθης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…