Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Εκτός 12% μένουν οι μικρές επιχειρήσεις

Εκτός 12% μένουν οι μικρές επιχειρήσεις

0

Σχεδόν 90% δεν θα έχει την δυνατότητα συμψηφισμού εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης – Δεν έκαναν αγωγές και παραγράφηκαν οι απαιτήσεις

 

Σ. Μωραΐτης: «Είναι μεγάλη αδικία»

Συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ με τα σωματεία της εστίασης της ΑΜΘ

 

 

Σε δυσμενή θέση είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών κυρίως επιχειρήσεων της Θράκης δικαιούχων της επιδότησης του κόστους εργασίας 12%. Παρότι η πολιτεία μετά την  απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την κατάργηση του νόμου το 2015 αναγνώρισε την οφειλή και με ΚΥΑ που υπογράφηκε πρόσφατα προχωρεί σε συμψηφισμό των μη καταβληθέντων με απαιτητές οφειλές των επιχειρήσεων σε Εφορεία και Ασφαλιστικά ταμεία ή συμψηφισμό των μελλοντικών απαιτήσεων σ’ όσες δεν χρωστούν, ωστόσο όσοι δεν έχουν κάνει προσφυγές για να τα διεκδικήσουν τα χάνουν λόγω παραγραφής καθώς ολοκληρώθηκε η 5ετία.

«Όπου φτωχός και η μοίρα του»

Έτσι την αρχική ευφορία διαδέχθηκε η απογοήτευση καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης το 95% από τις επιχειρήσεις που τα δικαιούνταν έχουν παραγραφεί αφού μόνο το 5% έκανε προσφυγές, δεν χρησιμοποίησαν δηλαδή κάποιο ένδικο μέσο για να διεκδικήσουν αυτές τις οφειλές «σώζοντας» την απαίτηση! Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μωραΐτης πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να πειστούν τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης να καταθέσουν αγωγές ώστε να γλυτώσουν την παραγραφή προτείνοντας μάλιστα και ομαδικές προσφυγές  ωστόσο τόσο οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όσο και η πεποίθηση που κυριαρχούσε ότι ήταν χαμένα τα λεφτά δεν το επέτρεψε: «Εκτιμούμε πως το 50 – 60% των χρημάτων που θα έρθουν στην περιφέρεια θα κατευθυνθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις γιατί αυτές είναι που κατέθεσαν αγωγές και δεν έχουν παραγραφεί οι απαιτήσεις τους. Αυτές αντιστοιχούν στο 10%.  Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 90% είναι μικρές επιχειρήσεις που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν προσφυγές για να μην επιβαρυνθούν περισσότερα αλλά και  δεν πίστευαν ότι μπορεί να τα κερδίσουν καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος. Θα χάσουν έτσι το 40% του οφειλόμενου ποσού το 90% των δικαιούχων! Είναι άδικο αυτό γιατί οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που το έχουν περισσότερο ανάγκη, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά και τον κορωνοϊό. Προσπαθούμε τόσο καιρό για αυτή τη ρύθμιση και τώρα έτσι γίνεται μια τρύπα στο νερό.   Πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει με κάποιο τρόπο να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.», επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  1. Να υπάρχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ μέχρι 31-12-2015.

 

  1. Υποβολή νέας σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ.

 

  1. Παραίτηση του δικαιούχου από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού από το Δικαστήριο, με το οποίο διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωσή του.

 

  1. Οι ανεξόφλητες απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες κατασχέσεων ή /και εκχωρήσεων.

 

  1. Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναφορικά με τη διαδικασία –πέρα των τυπικών βημάτων που πρέπει να γίνουν- επισημαίνεται ότι συμψηφίζονται οφειλές βεβαιωμένες σε ΑΛΕ εντός κρατικού προϋπολογισμού και ότι ο ΟΑΕΔ εκκαθαρίζει τις απαιτήσεις των δικαιούχων μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς συμψηφισμό και παρακράτηση υποχρεώσεων.

Συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ με τα σωματεία της εστίασης της ΑΜΘ

Όλες οι «κεφαλές» του κλάδου της εστίασης και των καφέ -μπαρ της ΑΜΘ είχαν συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά στην Καβάλα. Όπως μας πληροφόρησε η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, αντικείμενο της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα του κλάδου καθώς και η αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για τον κλάδο: «Είναι κοινή παραδοχή ότι η εστίαση είναι οικονομικά ασθμαίνουσα. Το μέτρο της μείωση στο 13% του ΦΠΑ στο καφέ είναι θετικό και πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμο όπως στην εστίαση. Επίσης τόσο η παράταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μας βρίσκουν σύμφωνους. Συζητήσαμε επίσης για το πρόγραμμα της Ε. Ε. που θα υλοποιήσουν οι περιφέρειας και αφορά επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφασίσαμε να ζητήσουμε να γίνουν άμεσα ενέργειες για την απορρόφηση των κονδυλίων. Ο κλάδος μας στην ΑΜΘ είναι σε συνεχή καραντίνα και  συνεχίζει να πλήττεται οικονομικά. Τα προβλήματα είναι τεράστια γι αυτό και τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο ενισχυμένα και πιο ρηξικέλευθα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…