Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δεν τραβά» φέτος η αγορά καυσόξυλων

«Δεν τραβά» φέτος η αγορά καυσόξυλων

0

Λόγω μειωμένης τιμής του πετρελαίου μειώθηκε το ενδιαφέρον για τα καυσόξυλα.  

450 δικαιούχοι από τα χωριά της Δ.Ε. Σταυρούπολης θα πάρουν από 5 χωρικά- 145.000 ευρώ η πίστωση του Δασαρχείου Ξάνθης για φέτος

 

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των καυσόξυλων του χρειάζονται για να βγάλουν τον χειμώνα

 

 

Αρχές Σεπτέμβρη και μπορεί τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες να δουλεύουν στο φουλ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μιας και το καλοκαίρι συνεχίζεται ωστόσο οι προετοιμασίες για την θέρμανση του χειμώνα έχουν ξεκινήσει από μήνες πριν. Έτσι το μεγάλο μέρος των καυσόξυλων έχουν υλοτομηθεί από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, οι ξυλέμποροι έχουν κάνει τις προμήθειές τους είτε από τους  εγχώριους Συνεταιρισμούς είτε από την Βουλγαρία και τα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης περιμένουν την λίστα των δικαιούχων από τους δήμους Μύκης και Ξάνθης αντιστοίχως,  προκειμένου να ξεκινήσουν την διαδικασία διανομής καυσόξυλων με την προνομιακή τιμή σύμφωνα με το πρόγραμμα που «τρέχει» κάθε χρόνο και αφορά άπορους και  ευπαθείς ομάδες που κατοικούν σε ορεινές περιοχές.

450 δικαιούχοι από τα χωριά της Δ.Ε. Σταυρούπολης θα πάρουν από 5 χωρικά (2,5 τόνους)

Όπως πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια υπάλληλο του Δασαρχείου Σταυρούπολης κα Στέλλα Πιπεροπούλου το Δασαρχείο Σταυρούπολης έχει πίστωση 35.000 ευρώ για φέτος και έχει δεσμεύσει την ποσότητα καυσόξυλων που αντιστοιχεί από τον Δασικό Συνεταιρισμό Καρυοφύτου με τον οποίο συνεργάζεται και ο οποίος υλοτομεί τις συστάδες του δασικού συμπλέγματος Καλύβας, Μαργαριτίου. Στο πλαίσιο αυτό θα διανεμηθούν από 5 χωρικά σε 450 δικαιούχους από τα χωριά της Σταυρούπολης. Όπως ανέφερε η κα Πιπεροπούλου η τιμή διάθεσης είναι 14,23 ευρώ το χωρικό (χωρίς ΦΠΑ) για τις ευπαθείς και 17,27 για τους μόνιμους κατοίκους. Η διάθεση στους μόνιμους κατοίκους γίνεται εφόσον καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των καυσόξυλων του χρειάζονται για να βγάλουν τον χειμώνα

Να σημειώσουμε ότι 1 χωρικό ισοδυναμεί με μισό τόνο κατά συνέπεια διανέμονται μ’ αυτές  τις τιμές 2,5 τόνοι. Άξιο αναφοράς είναι ότι ένα νοικοκυριό για να βγάλει τον χειμώνα σε ορεινή περιοχή χρειάζονται τουλάχιστον 8 τόνους ξύλα. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα δεν καλύπτει ούτε τα μισά καυσόξυλα απ’ όσα χρειάζονται οι κάτοικοι. Ωστόσο είναι μια ανακούφιση καθώς οι τιμές στους εμπόρους είναι 60 – 70 ευρώ το χωρικό και 120 ευρώ ο τόνος!

dasarxeio xanthis145.000 ευρώ η πίστωση του Δασαρχείου Ξάνθης για φέτος – Αναμένεται η κατάσταση των δικαιούχων από το δήμο Μύκης

Το Δασαρχείο Ξάνθης έχει για φέτος πίστωση 145.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο Δασάρχης κ. Χρήστος Μήλιος συνολικά είναι ίδια με πέρσι. Ωστόσο δήλωσε πως δεν είναι γνωστό ακόμη πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι και πόσα χωρικά θα πάρει ο καθένας: «Περιμένουμε από το δήμο Μύκης την κατάσταση με τους δικαιούχους . Μπορεί ο αριθμός τους να έχει μεταβληθεί. Από τον αριθμό τους θα εξαρτηθεί και το πόσα χωρικά θα πάρουν. Η πίστωση είναι δεδομένη. Με βάση αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν τα ανάλογα χωρικά στους δικαιούχους».

Μειωμένο ενδιαφέρον για καυσόξυλα λόγω φτηνού πετρελαίου

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και το πώς κινείται η ελεύθερη αγορά στα καυσόξυλα φέτος. Για το θέμα μας μιλά ο κ. Κίρτζαλη Σαμπάν έμπορος ξυλείας που έχει έδρα στα Κιμμέρια Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι το σωματείο εμπόρων ξυλείας δεν υφίσταται πια. Φέτος – όπως μας λέει ο κ. Κίρτζαλι το ενδιαφέρον είναι μειωμένο για την αγορά των  καυσόξυλων σε σχέση με πέρσι. Κι αυτό οφείλεται στο …πετρέλαιο: «Ναι, επειδή ήταν πολύ χαμηλή η τιμή του τον Απρίλιο και έφτασε έως και 60 λεπτά το λίτρο, οι περισσότεροι φούλαραν τους λέβητες και θα κάψουν πετρέλαιο. Ακόμη και αυτοί που έχουν λέβητες με τη δυνατότητα να  καίνε και πετρέλαιο και ξύλα έχουν στραφεί στο πετρέλαιο και αγοράζουν μικρή ποσότητα ξύλων. Έτσι η αγορά στα καυσόξυλα είναι μειωμένη». Ο κ. Κίρτζαλη ανέφερε πως οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και κυμαίνονται σε 60  – 70 ευρώ το χωρικό, δηλαδή στα 120 ευρώ ο τόνος: «Εμείς αγοράζουμε και εγχώρια ξύλα και από Βουλγαρία. Από Βουλγαρία είναι 5 ευρώ φθηνότερα. Εδώ το Δασαρχείο Ξάνθη έχει 35 ευρώ την δρυ και 30 την οξιά ενώ το Δασαρχείο Κομοτηνής 30 και 25 ευρώ αντίστοιχα».

Δασάρχης Ξάνθης: «Το Δασαρχείο δεν κάνει δημοπρατήσεις. Οι έμποροι διαπραγματεύονται με τους συνεταιρισμούς»

 Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον κ. Μήλιο ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Το Δασαρχείο δεν εμπλέκεται σε δημοπρατήσεις. Οι έμποροι διαπραγματεύονται τις τιμές απευθείας με του Συνεταιρισμούς. Αυτό ίσχυε παλιά. Τώρα πλέον δεν ισχύει βάσει νόμου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίθηκε η εκεχειρία στη Γάζα: Την Κυριακή οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προχωρά, με το ισραηλιν…