Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χαρίτου σε Διακομματική: Να μη μείνει η αίσθηση ότι απλά «θρακολογούμε»

Χαρίτου σε Διακομματική: Να μη μείνει η αίσθηση ότι απλά «θρακολογούμε»

0

Στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής έδωσε βαρύτητα στην πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση και την ανάπτυξη υποδομών για τον πρωτογενή τομέα

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παίρνοντας το λόγο στην χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης στη Βουλή, αναφερόμενος στον χαρακτήρα και στο ρόλο που πρέπει να έχει η Επιτροπή σημείωσε: «στη Θράκη υπάρχει ήδη ένα διαμορφωμένο πλαίσιο με τους αναπτυξιακούς στόχους, τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις μέχρι σε επίπεδο δράσεων και συγκεκριμένων έργων, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, όπου περιγράφηκαν αναπτυξιακοί στόχοι και έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της περιοχής». Έκανε την παραπάνω επισήμανση, σημειώνοντας ότι «αν υποτιμήσουμε όλον αυτόν τον σχεδιασμό και άλλες μελέτες που υπάρχουν και δεν προσδιορίσουμε πολιτικές και πως ακριβώς όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε, φοβάμαι ότι θα μείνει η αίσθηση ότι «θρακολογούμε», ένας χαρακτηρισμός φορτισμένος αρνητικά για την περιοχή».

Ο βουλευτής αναφερόμενος στα ειδικά ζητήματα της Θράκης που υπαγορεύουν την αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής και τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τις εργασίες της, μίλησε για την πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση που συντελέστηκε στη Θράκη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και σημείωσε «θα αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαν αναπτυξιακά σχέδια, ειδικό πρόγραμμα Θράκης, ισχυρά επενδυτικά κίνητρα και παρόλα αυτά φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα;» Ακόμη τόνισε «μπορεί σήμερα να υπάρχει μία ισχυρή επιχειρηματικότητα στην περιοχή που άντεξε τα χρόνια της κρίσης, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώθηκε μία επιχειρηματικότητα με μειωμένη κοινωνική ευθύνη και αυτό προφανώς πρέπει να αξιολογηθεί για να μην επαναληφθεί». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αργούσες, κλειστές βιομηχανικές μονάδες και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelmam.

Ο βουλευτής αναφερόμενος στον δεύτερο ειδικό λόγο συγκρότησης της Επιτροπής στάθηκε με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στο βάρος που έχει αυτός ειδικά στη Θράκη, αφού καλύπτει το ¼ της απασχόλησης και σήμερα βρίσκεται σε κρίση και φθίνει. Έθεσε στην Επιτροπή την ανάγκη να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κρίσης και σημείωσε ότι παρότι δόθηκαν δυσθεώρητοι πόροι μέσω διαδοχικών κοινοτικών προγραμμάτων δεν στάθηκαν ικανοί να ανακόψουν την κρίση στον αγροτικό τομέα, ούτε καν να υλοποιηθούν βασικά έργα αγροτικής υποδομής. Μάλιστα απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής και κάνοντας ειδική αναφορά στο Φράγμα Κομψάτου είπε «δίνει προοπτική για 50 χρόνια και μπορεί να αρδεύσει 200.000 στρέμματα και ενώ είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αν το ανακοινώσουμε για άλλη μία φορά δεν θα μας πιστέψει κανείς».

Αναφερόμενος στο παραγωγικό πρότυπο και τις νέες δυνατότητες στη Θράκη σημείωσε «οι νέες δυνατότητες της περιοχής όπως η ισχυρή γεωγραφική της θέση, ο μετασχηματισμός της σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών  μπορούν και πρέπει να συναντηθούν με τις αναξιοποίητες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Τέλος για το ρόλο της Επιτροπής είπε «να ιεραρχήσουμε πολιτικές, έργα και δράσεις, να δούμε τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθούν και κυρίως να υπάρξει η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων. Αν αναλωθούμε σε μία γενικόλογη συζήτηση δεν θα πείσουμε τη κοινωνία που προσδοκά από εμάς και δεν πρέπει για άλλη μία φορά να την διαψεύσουμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σωκράτης Φάμελλος στην Ξάνθη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του στην κοινωνία»

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη, ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του για την επ…