Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ν. 3

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Ν. 3

0

Θα μπορούν να ενταχθούν και εταιρείες χωρίς ταμειακή μηχανή

Άνοιξε την Παρασκευή εκ νέου η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή προτάσεων από ενδιαφερόμενους στη διαδικασία εκκίνησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 3 που θα καλύπτει εταιρείες με πτώση τζίρου τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο. Σχεδιάζεται ένας “ενισχυμένος” κύκλος που μπορεί να διαθέσει έως 1,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, επισημαίνοντας επίσης από τη Βουλή ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προαναγγελθεί.

Αλλά και στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως “ξεκινά από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)”. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. “Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί, ώστε να ανέλθει περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ” επισημαίνεται.

Οι δικαιούχοι του νέου κύκλου περιγράφονται στην ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ και ορίζει περίοδο υποβολής αιτήσεων έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η απόφαση για τους όρους διανομής και ο νέος κύκλος αιτημάτων αποδοχής να ολοκληρωθεί και αυτός μέσα στο Σεπτέμβριο ούτως ώστε το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου να δοθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολη Νο, 3 όπως έχει επισημάνει ο υπουργός οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει διευρυμένα κριτήρια, καλύπτοντας και εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή αν ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενοι. Όσοι όσοι έχουν υποβάλει αίτημα και έχουν επιχορηγηθεί από τον πρώτο και το δεύτερο κύκλο, μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτημα. Ωστόσο από το ποσό που θα λάβουν τώρα θα αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις του πρώτου και του δεύτερου κύκλου.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ουσιαστικά ένα χαμηλότοκο δάνειο του ελληνικού δημοσίου μερικά ή ολικά επιστρεπτέο. Υπάρχει περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να διατεθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις σε βάθος 5ετίας.

Στον 3ο κύκλο, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ δίνεται δικαίωμα συμμετοχής και σε εταιρείες χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα πρέπει να ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που επισυνάπτονται αναλυτικά στην απόφαση και περιλαμβάνουν το ευρύτερο φάσμα του τουρισμού, κλάδους του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών αλλά και της μεταποίησης που εκτιμάται πως δέχθηκαν πλήγμα.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα μοιρασθεί θα γίνει με βάση τη μείωση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου. Ωστόσο οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” στοιχεία για την πορεία του τζίρου τους για τους μήνες Ιανουάριο έως και Αύγουστο 2020, αλλά και μετά την υπαγωγή τους για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα απαραίτητα στοιχεία θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 21η Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …