Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2,4 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Ξάνθης για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

2,4 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Ξάνθης για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

0

Από τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διάθεση συνολικά 5 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας και τα ΚΥ της ΠΑΜΘ

 Για τη λειτουργία του νέου μοριακού αναλυτή ενημέρωσε ο διοικήτρια. Εγκρίθηκαν οι προμήθειες για ένα ακόμη PCR γρήγορων αποτελεσμάτων και ένα αυτόματο μηχάνημα ανάλυσης

Από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε τη διάθεση 2,4 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την υγειονομική δομή της περιοχής μας. Στο πακέτο χρηματοδότησης περιλαμβάνονται ακόμη, 1,7 εκ. ευρώ για το Νοσοκομείο Δράμας και 1 εκ. ευρώ για τα ΚΥ της ΠΑΜΘ.

Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Δημήτρη Γαλανόπουλου και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστα Κουρτίδη. Συνοδεία της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Παρασκευής Μητράκου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππου Φιλίππου και άλλων προϊσταμένων του Νοσοκομείου, ξεναγήθηκαν στην κλινική covid, το χώρο μοριακής ανάλυσης καθώς και στην εφεδρική ΜΕΘ που δημιουργήθηκε με δωρεές στο δεύτερο όροφο του κτηρίου προκειμένου να στεγάσει ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες.

5 εκ. ευρώ για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Η προϊσταμένη της κλινικής, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Πίσω της η είσοδος της κλινικής covid

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ο κ. Μέτιος σημείωσε: «όπως έχω επισημάνει από την αρχή της πανδημίας στον αγώνα κατά του κορωνοϊού η ΠΑΜΘ είναι παρούσα στο πλευρό της κεντρικής διοίκησης, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να προστατεύσουμε έτσι τη δημόσια υγεία. Το Νοσοκομείο Ξάνθης όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος γιατί αντιμετώπισε αποτελεσματικά μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση».

Όπως ανακοίνωσε, η Περιφέρεια διαθέτει επιπλέον 5.164.380 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία της Ξάνθης και της Δράμας και στα Κέντρα Υγείας όλης της Περιφέρειας.

Οι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια κατανέμονται ως εξής:

-2.407.580 ευρώ στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

-1.709.800 ευρώ στο Νοσοκομείο της Δράμας

-1.047.000 ευρώ στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας.

Ο εξοπλισμός που θα αποκτηθεί θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών αναγκών στα δύο Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, αναβαθμίζοντας το συνολικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Ο περιφερειάρχης εξήρε το ρόλο της διοίκησης και του προσωπικού του Νοσοκομείου Ξάνθης στην αποτελεσματική διαχείριση της επιβαρυμένης κατάστασης που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή και ειδικά για τη δημιουργία της εφεδρικής κλινικής ΜΕΘ ανέφερε: «πέρα από τους πόρους που μπορούν να διατεθούν από το υπουργείο και την περιφέρεια, αξιοποιήθηκαν ιδιωτικές δωρεές και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια. Πολλές φορές οι διαδικασίες του δημοσίου είναι πιο χρονοβόρες για συγκεκριμένες διαδικασίες προμηθειών, και γι’ αυτό μια δωρεά μπορεί να δώσει μια λύση σε μια δύσκολη στιγμή. Κι αυτό συνέβη και τώρα».

Με τρία μηχανήματα PCR προσεχώς το Νοσοκομείο Ξάνθης

Προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της διοικήτριας

Από την πλευρά της η κ. Ροφαέλα επεσήμανε: «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας για την επίσκεψη και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν καθώς και για τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα που το νοσοκομείο Ξάνθης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Το νοσοκομείο μας από την αρχή της πανδημίας δέχθηκε πολύ μεγάλη πίεση, που ήταν πρωτοφανής για ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Θεωρώ ότι με τη στήριξη του υπουργείου και της ΥΠΕ, την άμεση επέμβαση που κάναμε στην οργάνωση των κλινικών covid και του εξοπλισμού που μπορέσαμε να έχουμε από δωρεές, αλλά και κυρίως στον επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό του νοσοκομείου μας, μπορέσαμε και ανταπεξήλθαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχτούν οι υγειονομικές δομές από όλους τους φορείς αλλά και όλη την κοινωνία».

Η ίδια προχώρησε και σε ενημέρωση για την τοποθέτηση νέου μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο Ξάνθης, πληροφορώντας ότι η προμήθεια έγινε με ίδιους πόρους του νοσοκομείου, καθώς και ότι τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες μέρες. Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο υγείας και έχουν αναρτηθεί οι σχετικές προκηρύξεις προμήθειας για δύο ακόμη μοριακούς αναλυτές. «Ένα γρήγορο που θα μπορέσει να παρέχει άμεσα αποτελέσματα στο τμήμα των επειγόντων και ταυτόχρονα ένας μεγάλος αυτόματος ώστε να οργανωθούμε για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται», εξήγησε η διοικήτρια.

Όπως ανέφερε συμπληρωματικά για τις υποδομές, το νοσοκομείο διαθέτει σήμερα μία κλινική covid με 9 αίθουσες αρνητικής πίεσης με 15 κλίνες, όπου χθες νοσηλευόταν ένα μόνο άτομο.

Ο κ. Βενετίδης επεσήμανε ότι με την χρηματοδότηση που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, η ΠΑΜΘ προχωρά σε «γενναία» υποστήριξη της υγείας, αφού αξιοποιεί εκεί το 1/5 του επιχειρησιακού της προγράμματος και με βάση το συνολικό ποσό κατατάσσεται τρίτη πανελλαδικά μετά την Περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Κουρτίδης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειάρχων που ανταποκρίθηκαν όποτε τους ζητήθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγήκε η προκήρυξη για 6 θέσεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Δύο θέσεις στα Κ.Υ. Εχίνου και Σταυρούπολης – Δείτε τις ειδικότητες 817 θέσεις ΠΕ και ΤΕ &…