Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν από τις παγίδες τα κουνούπια με τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν από τις παγίδες τα κουνούπια με τον ιό του Δυτικού Νείλου

0

Την εκτίμηση ότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν ως τα μέσα Οκτωβρίου εξέφρασε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης

 Κουνούπια φορείς του ιού έχουν εντοπιστεί από το δήμο Προσοτσάνης Δράμας ως το δήμο Σουφλίου Έβρου. Σχεδόν σε όλη την ΠΑΜΘ κυκλοφορεί ο ιός

Την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει το πρόγραμμα των ψεκασμών έως ότου εξαλειφθούν πλήρως τα κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις παγίδες που έχουν εγκατασταθεί με πουλερικά δείκτες σε 40 σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετέφερε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την αναπαραγωγή και κυκλοφορία των κουνουπιών οι ψεκασμοί θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενετίδης μιλώντας σχετικά με την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος έγκαιρου εντοπισμού του ιού με την τοποθέτηση των πουλερικών σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι, «η καταπολέμηση των κουνουπιών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας απαιτεί ένα τρίπτυχο που πρέπει να λειτουργεί άψογα» και το οποίο απαρτίζεται από τα αναγκαία ατομικά μέτρα, τις ενέργειες των δήμων και τους ψεκασμούς της Περιφέρειας.

Σχετικά με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της επιδημίας, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ενημέρωσε ότι τα πρώτα δείγματα παρουσίας του ιού εντοπίστηκαν εκατέρωθεν του ποταμού Νέστου στις ΠΕ Ξάνθης και Καβάλας και συμπτωματικά εμφανίστηκε δύο μέρες μετά και το πρώτο κρούσμα του ιού σε άνθρωπο. Ακόμη, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα, σε σχέση με πέρυσι στην ΠΑΜΘ βρισκόμαστε στο 1/3 των κρουσμάτων του ιού. «Οι ψεκασμοί επίγειοι, με ULV ακμαιοκτονία, υπολειμματικές όπου εντοπίζονται κρούσματα, ακόμη και προυμφοκτονία αν εντοπίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη προνύμφες, αφού λόγω των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχουν, θα συνεχιστούν έως ότου εντοπίσουμε στις παγίδες ότι δε θα βρούμε κανένα κουνούπι φορέα του ιού», σημείωσε ο ίδιος.

Ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού ο ιός κυκλοφορεί σχεδόν στο σύνολο της ΠΑΜΘ, από όρια δήμου Προσοτσάνης ως όρια δήμου Σουφλίου όπου και έχουν εντοπιστεί κουνούπια με τον ιό.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…