Την ανάγκη ενός ανοιχτού και όχι περίκλειστου στον εαυτό του Νοσοκομείου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, με το βλέμμα στην επιτήρηση των σχολείων
«Καλώς ήρθε και καλώς έφυγε λόγω των αναγκών της Θεσσαλονίκης το δανεικό μηχάνημα μοριακού ελέγχου, ωστόσο η ιστορία γύρω από την προμήθειά του ανέδειξε σοβαρές ανεπάρκειες και ουσιώδεις στρατηγικές ελλείψεις», σημείωσε ο ίδιος
Αισιοδοξία για την καλή επιδημιολογική κατάσταση στο νομό μας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο που ταλάνισε την Ξάνθη το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που διαπιστώθηκαν, κάνει επιτακτικό το αίτημα ενίσχυσης της υγειονομικής υποδομής και ετοιμότητας της περιοχής μας.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε η αισιοδοξία πλέον πηγάζει όχι μόνο από τα ελάχιστα κρούσματα ή μηδαμινά που καταγράφονται καθημερινά πλέον, αλλά κυρίως από τη δουλειά που έγινε με βάση το επιτακτικό αίτημα για σύγχρονη διάγνωση και ιχνηλάτηση σε συνδυασμό με την απόκτηση γνώσης και κουλτούρας προστασίας από την πλειονότητα του πληθυσμού.
Αίτημα η κάλυψη των αναγκών όλου του νομού από τα αναμενόμενα μηχανήματα μοριακού ελέγχου
Ως προς την επιστροφή του μηχανήματος μοριακής ανάλυσης PCR για τον κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τις ανάγκες διάγνωσης στο νομό, ο κ. Καραδέδος σημείωσε ότι «καλώς ήρθε με δανεισμό το μηχάνημα την περίοδο της έξαρσης, αλλά καλώς επιστράφηκε τώρα καθώς οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι μεγαλύτερες». Μάλιστα, μετέφερε και ο ίδιος την πληροφορία ότι σύντομα το Νοσοκομείο μας θα αποκτήσει νέο μηχάνημα PCR και σε λίγο διάστημα κι ένα ακόμη μικρότερο, αλλά ταχύτερο ως προς την έκδοση αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, έχοντας παρακολουθήσει στενά και ενεργά όλη την περίοδο της εξέλιξης της πανδημίας στην περιοχή, με όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν υπογράμμισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι πλέον πώς θα λειτουργήσει ο μοριακός αναλυτής για την περιοχή της Ξάνθης. «Θα πρέπει να είναι ένα μηχάνημα PCR για όλη την πόλη και όχι μόνο για τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου. Να επικεντρωθεί δηλαδή το βλέμμα στην υγεία του νομού και κυρίως στα σχολεία, ώστε να μπορούν άμεσα να γίνονται τεστ σε περίπτωση ύποπτων περιστατικών», σημείωσε ο ίδιος. Ειδικά δε, ως προς τη λειτουργία των σχολείων τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, τα οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να εξειδικεύονται ανά διεύθυνση, ανά σχολική μονάδα, ανά κοινωνική ομάδα».
Τ. Καραδέδος: «Η η ατομική ευθύνη αποδείχθηκε εξόχως σημαντική, επειδή το κράτος είναι ανεπαρκές
Με αφορμή δε την μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά του Νοσοκομείου σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις ενέργειες και παραλείψεις το προηγούμενο διαστήματος, αλλά και για… παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Όπως χαρακτηριστικά, είπε «Με φωτογραφίες, χαιρετίσματα και αποστολές από την Αθήνα θωράκιση δεν επιτυγχάνεται στο νομό. Ακόμη και το συντονιστικό που συστάθηκε, αν και απαραίτητο, αποδείχθηκε θνησιγενές».
Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, «το κράτος δεν δουλεύει. Δούλεψε ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα και ένα μέρος της κοινωνικής συνείδησης. Αποδείχθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό η αντιμετώπιση του ιού είναι υπόθεση της κοινωνίας, όσο το κράτος και οι δομές του είναι αδύναμες. Γι’ αυτό η ατομική ευθύνη είναι εξόχως σημαντική, επειδή το κράτος είναι ανεπαρκές».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη το Νοσοκομείο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και όχι περίκλειστο στον εαυτό του. «Η σύγκληση δυνάμεων είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη συλλογικότητας και αποτίναξης σκοπιμοτήτων και μονοπαραταξιακών αντιλήψεων».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr