Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

0

Ηλεκτροκίνηση
Χωρίς αμφιβολία, σύντομα θα δούμε και στα μέρη μας να κινούνται ηλεκτρικά ποδήλατα και δίκυκλα. Κι αυτή η στροφή θα στηριχθεί στο γεγονός της επιδότησης των ηλεκτροκινούμενων οχημάτων. Μία επιδότηση η οποία είναι ικανοποιητική μεν, αλλά πάντα σε συνάρτηση του πορτοφολιού του καθενός όπως σχετικά έχουμε αναφερθεί με το ρεπορτάζ μας πρόσφατα.
Γενικώς, τα πράγματα στην κίνηση αλλάζουν κι αυτό δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται.
Εξάλλου γι’αυτό και η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά» το οποίο γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Η Μπάρτσα αλλάζει σελίδα
Όλα έχουν αρχή και τέλος. Χωρίς εξαίρεση, κι ας σε λένε Μέσι κι ας είσαι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο πολυβραβευμένος κατ’επανάληψη.
Ο Μέσι λοιπόν, προσωπικά το ίδιος, αποφάσισε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και να αλλάξει ομάδα για την νέα ποδοσφαιρική περίοδο.
Οι λόγοι της απόφασής του πολλοί. Ένας όμως κατά τη δική μας εκτίμηση, ότι ανέλαβε προπονητής ο Ολλανδός Κούμαν, ο οποίος έχει επίσης τη δική του μεγάλη ιστορία στη Μπάρτσα. Ο Κούμαν λοιπόν  άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του άρχισε το ξεσκαρτάρισμα. Δεν θέλει τον Σουάρες, τον Ράκιντιτς και άλλους της παλιάς φρουράς.
Αυτή η αλλαγή δεν άρεσε στον Μέσι και έτσι εξέφρασε την επιθυμία να φύγει.
Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο και θ’απαιτήσει συμβιβασμό των δύο πλευρών. Του Μέσι και της διοίκησης, διότι υπάρχουν συμβόλαια.
Όπως και να’ναι και όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, η Μπάρτσα γυρίζει σελίδα χωρίς τον Μέσι. Θα φανεί εάν θα’ναι μια πετυχημένη αλλαγή.
Γ.Δ.


Βασανιστικό φαινόμενο
Άμεση υπήρξε η αντίδραση συμπολιτών από το χθεσινό δημοσίευμα για τα μεταμεσονύχτια ραντεβού- συγκεντρώσεις σε πλατείες και πάρκα.
Η νεολαία δίνει ραντεβού εκεί μεν, αλλά κάνει δύο πράγματα, όπως μας είπαν συμπολίτες που ζουν ένα δράμα. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρωμένοι νέοι φωνάζουν, γελούν δυνατά, μιλούν δυνατά, ξενυχτούν, κάνουν ζημιές και εν γένει ταλαιπωρούν τους περίοικους που δεν μπορούν να ησυχάσουν, να κοιμηθούν.
Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν πως το νεαρό της ηλικίας δικαιολογεί κάποιες υπερβολές. Αυτό όμως μέχρι κάποια ώρα κι όχι κάθε βράδυ.
Τα στέκια αυτά της βραδινής ανησυχίας είναι η πλατεία Μητροπόλεως, τα πάρκα Κυψέλης, Μεγάλου Αλεξάνδρου και αλλού.
Το ότι αποφασίστηκε να κλείνουν τα μπαρ στις 12 το βράδυ, δεν σημαίνει πως κάποιες μειοψηφίες μπορούν να λειτουργούν χωρίς όρια.
Γ.Δ.


Κι ένας σχολιασμός
Δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο ο φίλος συμπολίτης, αναγνώστης φανατικός της στήλης. Αυτή τη φορά αφορμή πήρε από το σχόλιο της Τρίτης με τον τίτλο «Προσοχή στα ύψη».
Πρωινός όπως πάντα, μου είπε στο τηλέφωνο: «Έχει σίγουρα την τραγικότητά της η κατακρήμνιση κάποιου από το υψηλό βάθρο. Όμως η επιλογή είναι, ήταν αποκλειστικά δική του, το ίδιο και οι αρνητικές ενέργειες που τον οδήγησαν στην καταστροφική πτώση».
Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, όντως λίγοι θα στεναχωρηθούν από μια τέτοια πτώση.
Γ.Δ.


2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Πρόκειται για οικονομικά έτη του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης. Έτη κατά τα οποία εμφανίστηκαν αναντιστοιχίες σε σχέση με τον εγκεκριμένο απολογισμό.
Με δυο λόγια, έγιναν δαπάνες χωρίς να επιδειχθούν τα νόμιμα παραστατικά.
Σύνολο οικονομικού ποσού για τα παραπάνω χρόνια 64.631 ευρώ που δεν κατατέθηκαν νόμιμα παραστατικά.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» που ζητά την αποκάλυψη των υπευθύνων για να καταλογιστεί σ’ αυτούς το ποσό των 64.631 ευρώ.
Απλά υπενθυμίζουμε πως την περίοδο εκείνη δήμαρχος ήταν ο Χαρ. Δημαρχόπουλος και πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Α. ο Τάσος Θεοδωρίδης.
Γ.Δ.


Κωτσόβολος στην Καραολή
Ιδού κι ένα επιχειρηματικό νέο. Η γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος μετακινείται από το σημερινό της σημείο επί της Λευκίππου στην οδό Καραολή, δίπλα στο σούπερ μάρκετ Γαλαξίας.
Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν ήδη και κατά πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένας τριώροφος χώρος στο παραδοσιακό κτίριο της παλιάς ΕΑΣ.
Με την μετακίνηση αυτή αυξάνει ακόμη περισσότερο η εμπορική κίνηση και αξία της Καραολή.
Γ.Δ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα εθνικά θέματα
Με ένα νέο ρεσιτάλ παλινωδιών ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, μετά ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία,  με την πρόφαση ότι «ο κάθε βουλευτής έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι σε ιστορικές προκλήσεις». Υπάρχει όμως και ιστορική ευθύνη του κόμματος που ως αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει έτσι την εθνική γραμμή, καθυστερώντας κατά μία μέρα την ψήφιση της συμφωνίας,τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δέχεται πρωτοφανείς απειλές. Είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορεί να διαμορφώσει ενιαία στάση σε ένα τόσο κρίσιμο και επείγον εθνικό ζήτημα και να δηλώνει παρών.
Φανταστείτε- λέμε τώρα- να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του Έβρου τον Μάρτιο και να έψαχνε ο Τσίπρας να βρει τις ισορροπίες μεταξύ της νεολαίας του που ζητούσε «ανοιχτά σύνορα για όλους» και του εθνικού συμφέροντος -και της κοινής λογικής- που έλεγε ότι δεν είχαμε μωρομάνες αλλά εισβολείς στα σύνορά μας. Μέχρι να το κάνει, ο Ερντογάν θα μας είχε «σπρώξει» 100.000 μετανάστες, αποσταθεροποιώντας έτσι τη χώρα.
Ή, ακόμα χειρότερα, φανταστείτε τι θα έκανε με τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο. Θα πελαγοδρομούσε ανάμεσα στην εθνική στάση και στις απόψεις Μπαλάφα που ήθελε να μειώσουμε τους εξοπλισμούς και να το ρισκάρουμε με την Τουρκία, του Ζουράρι που δεν τον πειράζει να χάσουμε μερικά νησιά, του Κατρούγκαλου που έλεγε πως είμαστε μονοφαγάδες και των συνιστωσών που πιστεύουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Ή μήπως θα έκανε δημοψήφισμα για ν’αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να κάνει;
Διακυβέρνηση σημαίνει ευθύνη και αποφασιστικότητα, που δυστυχώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως δεν διαθέτει…
Κ.Χ.


Κίνηση ματ Μητσοτάκη προς Ερντογάν
Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν αναπτύσσει πολεμική ρητορική απειλώντας ευθέως την χώρα μας, η δική μας αντίδραση είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στην πλευρά του Ιουνίου. Θα’ λεγε κανείς γιατί; Και γιατί τώρα; Πολύ ορθώς  – κατά την άποψή μας – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει αυτή την στιγμή να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ελλάδα στις απειλές του αντιτείνει τον σεβασμό στην διεθνή νομιμότητα όπως υπαγορεύεται από το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την πρόθεσή μας να ασκήσουμε και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είτε στο Ιόνιο είτε στο Αιγαίο. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό γίνεται σεβαστό από την Ιταλία που συμμετέχει στην άσκηση μαζί με την Γαλλία και την Κύπρο!
«Προτεραιότητα μας υπήρξε η συμφωνία να συνομολογηθεί βάση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας γιατί ακριβώς είναι αυτή που καθιερώνει τις αρχές της θαλάσσιας οριοθέτησης. Αναγνωρίζει στα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ορθά,  κοφτά,  ξεκάθαρα! Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς  φίλους, τους γείτονες. Και όποιος δεν το σέβεται αυτό πληρώνει το τίμημα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…