Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

0

Μείωση γεννήσεων
Η συζήτηση στην παρέα πέρα από τα επίκαιρα θέματα στράφηκε και σ’αυτό της μείωσης των γεννήσεων που σε βάθος χρόνων θα φέρει πληθυσμιακή ανατροπή.  Στη διάρκεια μιας γενιάς ακόμη, ο πληθυσμός της χώρας όχι μόνον δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί!
Τα δεδομένα που βγάλαν οι ειδικοί είναι απογοητευτικά. Οι Έλληνες έπαψαν πλέον να φτιάχνουν οικογένειες. Αλλά κι όταν δημιουργούν νέες, αρκούνται στο ένα, το πολύ δεύτερο παιδί.
Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι του παρόντος. Όμως η όλη αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Κυρίως δε των νέων ηλικιών.
Γ.Δ.


Κλείνουν σχολεία
Η διαπίστωση δεν είναι νέα. Οι προερχόμενοι από χωριά του νομού το έχουν διαπιστώσει εδώ και χρόνια. Eπισκεπτόμενος κάποιος πεδινό χωριό θα διαπιστώσει αμέσως την έλλειψη παιδιών.
Εάν δε επισκεφθεί ορεινό χωριό, θα στεναχωρηθεί διότι θα συναντήσει μόνον ηλικιωμένους και σπάνιο να δει ελάχιστα ή καθόλου παιδιά.
Αυτή η αιτία της εσωτερικής μετακίνησης προς την πόλη της Ξάνθης δημιούργησε την εικόνα αυτή. Η οποία έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν τα σχολεία και να συγκεντρώνονται τα παιδιά πέντε χωριών σε ένα για να υπάρξει λειτουργία κανονικού σχολείου.
Μάλιστα η μείωση των μαθητών στην ύπαιθρο χώρα κυρίως στο βουνό, φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη στο νομό μας.
Γ.Δ.


Λεηλασία κρατικής περιουσίας
Είναι ένα ακόμη στοιχείο, δυστυχώς, της κρατικής αδιαφορίας το παρακάτω περιστατικό που ξεκίνησε στην περιοχή μας.
Συμπολίτης μας, Μηχανικός, με αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο του, μας τηλεφώνησε και ενημέρωσε, με αγανάκτηση βέβαια, για την λεηλασία κρατικής περιουσίας.
Στόχος το κλειστό ΚΤΕΟ του δημοσίου που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Δράστες οι γνωστοί Ρομά που «απαλλοτριώνουν» ότι βρουν πρόσφορο, αφύλακτο και ευκολίας πώλησης όπως αλουμίνιο, χαλκό, σίδηρο κλπ.
Το ΚΤΕΟ λοιπόν δέχτηκε την «επίθεση», ξεκίνησε η λεηλασία του και κινδυνεύει να ερημωθεί και μεταβληθεί σε κουφάρι.
Οφείλει ως εκ τούτου η αντιπεριφέρεια στην άμεση λήψη μέτρων. Εδώ και τώρα.
Γ.Δ.


Περιφερειακή αλληλεγγύη
Ακούσαμε σε τηλεοπτική εκπομπή τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας να κάνει έκκληση «να μην στοχοποιηθεί η Καβάλα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως έγινε παλιά με την Ξάνθη, και θυμηθήκαμε την παροιμία «Εκεί που είσαι ήμουν και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις».
Όταν ο νομός Ξάνθης –λόγω του Εχίνου-  είχε στιγματιστεί ως η Γιουχάν της χώρας, οι καλοί μας γείτονες όχι μόνον αρνούνταν να μας εξυπηρετήσουν όταν επιχειρούσαμε να κλείσουμε διακοπές στη Θάσο, αλλά  ενώ οι επιχειρήσεις της Ξάνθης τότε υπέφεραν από το τοπικό lockdown και ζητούσαν μέτρα σε τοπικό επίπεδο, έσπευδαν να επωφεληθούν κι αυτοί από τα μέτρα στήριξης του νομού μας (που ακόμα δεν έχουμε δει βέβαια), ζητώντας να συμπεριληφθούν, χωρίς να έχουν πληγεί, επειδή ανήκουμε στην ίδια περιφέρεια.
Ενώ τώρα η Ξάνθη, χωρίς να έχει πρόβλημα, αναγκάζεται να πληρώσει κι αυτή το τίμημα με περιοριστικά μέτρα λόγω της  έξαρση της πανδημίας σε Θάσο και Καβάλα, που ανέβασαν τα επίπεδα των κρουσμάτων της Περιφέρειας.
-Πολύ μονόπλευρα σε βάρος μας δεν είναι τελικά αυτή η Περιφερειακή αλληλεγγύη;
Κ.Τ.


Απ’ αλλού το περιμέναμε κι απ’ αλλού μας ήρθε
Είναι γεγονός ότι η πανδημία παρουσιάζει έξαρση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην χώρα μας. Τα κρούσματα είναι σε τριψήφιο αριθμό καθημερνά. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι όπως ανακοίνωσε χθες και ο Νίκος Χαρδαλιάς το 80% των κρουσμάτων είναι από εγχώρια μετάδοση και όχι από τους τουρίστες! Δηλαδή τους τουρίστες απ΄έξω φοβόμασταν αλλά ο εσωτερικός τουρισμός έκανε τελικά την ζημιά. Είναι οι νέοι και όχι μόνο βέβαια που πήγαν διακοπές, δεν τήρησαν προφανώς τα μέτρα ή δεν τα τήρησαν όπως έπρεπε και κάποιοι έφεραν στις αποσκευές τους και τον …κορωνοϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι οι ασυμπτωματικοί είναι ο υπ΄αριθμόν 1 κίνδυνος για την μετάδοση του ιού. Κανονικά όσοι επιστρέφουν από διακοπές θα έπρεπε να κάνουν τεστ ή να τίθενται σε καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδίδουν τον ιό στο χώρο εργασίας τους.
Μ.Ξ.  


Άλλοι πληρώνουν το κόστος
Πρωινή ήταν η αντίδραση γνωστού συμπολίτη στο χθεσινό μας σχόλιο «Αυτοί φταίνε».
Αφού μας επεσήμανε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο του σχολίου, μας επεσήμανε και μία παράμετρο ιδιαίτερα σοβαρή.
Μας είπε λοιπόν, πως οι αυθαιρετούντες παράνομοι καταπατητές που μπαζώνουν ανεξέλεγκτα, όταν συμβεί το κακό και πλημμυρίσουν, διαμαρτύρονται και φωνασκούντες ζητούν και αποζημίωση από πάνω από το κράτος!
Δηλαδή, ζητούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι πολλοί, τη δική τους παρανομία.
Και δυστυχώς, χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος πληρώνει, χωρίς να τιμωρεί αυτούς που αυθαίρετα έχτισαν και μπάζωσαν.
Γ.Δ.


Αυτοί φταίνε, συνέχεια
Όταν μια χώρα στο 2020 δεν έχει κτηματολόγιο, δεν έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για τις χρήσεις γης και ανέχεται την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, ε, τότε, εξαρχής αυτή φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις φυσικές καταστροφές.
Εκατομμύρια Έλληνες χτίζουν, μπαζώνουν, αλλάζουν τη ροή ρεμάτων, φτάνουν μέχρι το κύμα και δεν υπολογίζουν την περιουσία του αδιάφορου κράτους, ε, τότε, το μερίδιο ευθύνης είναι μισό-μισό.
Οι πονηροί πολίτες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της πολιτείας και λαδώνοντας, οικοδομεί παρανομώντας.
Εκατομμύρια στρέμματα γης του δημοσίου έχουν καταπατηθεί και αυθαίρετα οικοδομηθεί.
Όχι πως δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Το γνωρίζουν. Κι αυτό είναι διπλά εγκληματικό.
Το φταίξιμο είναι κοινό.
Γ.Δ.


Η απέναντι πλευρά
Κι έχεις από την άλλη, την γνωστή ιστορία της περιοχής  Λευκού Πύργου της πόλης μας.
Όπου οι κάτοχοι οικοπέδων επιθυμούν να χτίσουν τα σπίτια τους μ’έναν οργανωμένο τρόπο, νόμιμα, με τους κανόνες της Πολιτείας. Όπου όμως η Πολιτεία δεν το θέλει.
Και συνέχεια επικαλείται διάφορα. Εμπόδια συνέχεια, επί 25 χρόνια τώρα!
Όπου 200 συμπολίτες θέλουν να φτιάξουν νόμιμα σπίτια, δρόμους, πάρκα, χώρους κοινωνικής δραστηριότητας κλπ.
Ενώ εάν πήγαιναν και ο καθένας έχτιζε το αυθαίρετό του στο νόμιμο οικόπεδό του, σήμερα θα είχαν όλοι τελειώσει και δεν θα περίμεναν 25 χρόνια την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Περιστατικό αληθινό που συμβαίνει, δυστυχώς, στην Ξάνθη.
Η λύση πλέον στα χέρια του δημάρχου Μ. Τσέπελη.
Γ.Δ.


Κορωνοϊός και λαϊκισμός σε έξαρση
Όνειρο ήταν και πάει. Όνειρο όμορφο, ότι οι πολίτες, λέει, είχαν συνειδητοποιήσει πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έπεφτε στους ίδιους. Ένα όνειρο που αποδείχτηκε απατηλό, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις με την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας. Ένα όνειρο τρελό, για μια χώρα όπου οι άνθρωποι, με τη ακούραστη διαπαιδαγώγηση των κομμάτων, έχουν εθιστεί να τους χαϊδεύουν τ’ αυτιά με εύκολες κι ανώδυνες λύσεις ενώ ο λαϊκισμός και η τζάμπα μαγκιά έχουν πάρει από καιρό τη θέση της κοινής λογικής
Η εγκληματική, σε πολλές περιπτώσεις, αδιαφορία και περιφρόνηση της δημόσιας υγείας καθώς και η λογική της αρπαχτής της μιας βραδιάς απειλούν να τινάξουν στον αέρα την υγειονομική επιτυχία και τις οικονομικές θυσίες της καραντίνας. Η έκρηξη των κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες, τίποτα το ενθαρρυντικό δεν προοιωνίζει για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα…
Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη μελλοντική της πορεία, η χώρα δεν απειλείται μόνο από την έξαρση του κορωνοϊού και του επεκτατικού μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν. Απειλείται κι από την έξαρση ενός πολύχρωμου εθνολαϊκιστικού κύματος που υποδαυλίζεται συνεχώς από ακραίες φωνές και πρακτικές. Οι δυνάμεις της κοινής λογικής δεν πρέπει να υποτιμήσουν αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο.
Γ.Μ.


Τι θα γίνει με τα αποτελέσματα αντισωμάτων της Ξάνθης; – Γιατί δεν τα γνωστοποιούν;
Πέπλος μυστήριου καλύπτει τα περιβόητα αποτελέσματα των τεστ αντισωμάτων της Ξάνθης. Πέρασε ένας μήνας και ακόμη δεν έγιναν γνωστά. Επτασφράγιστο μυστικό τα κρατούν στον ΕΟΔΥ και δεν έχουν ενημερώσει ούτε τις αρχές της Ξάνθης ή μάλλον τις έχουν ενημερώσει στο περίπου. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, γιατρός Σπύρος Σαπουνάς τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, παρά το γεγονός ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να ενημερώσει τον κόσμο της Ξάνθης. Η μόνη πληροφορία που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το «Ε» τέλος Ιουλίου ήταν για τα αποτελέσματα του Εχίνου όπου το 40% των τεστ ήταν θετικά σε αντισώματα. Για την Ξάνθη έχει περάσει τόσος καιρός και δεν γνωρίζουμε τίποτε κι αυτό είναι εύλογο να εντείνει την ανησυχία ότι γίνεται σκόπιμη απόκρυψη των αποτελεσμάτων. Η τελευταία πληροφόρησή μας ήταν  ότι θα ανακοινωθούν επίσημα σε συνέντευξη. Το πότε άγνωστο!
Περίεργα πράγματα που μας βάζουν σε σκέψεις…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…