Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα “Νεκρή” τουριστική ζώνη η Ξάνθη

“Νεκρή” τουριστική ζώνη η Ξάνθη

0

Ούτε 5% η επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα του νομού  – Ερημικές παραλίες του δήμου Αβδήρων προτίμησαν οι Ξανθιώτες

 

 

Μειωμένα το 1/5 περίπου τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος –  Η επιστολή του ΣΕΤΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία

 

 

Σήκωσε «μαύρα πανιά» ο τουρισμός στην χώρα μας. Το αρχικό αισιόδοξο σενάριο και οι προσδοκίες διαψεύστηκαν στην πράξη. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μειωμένα το 1/5 περίπου τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος

Ενώ εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φέρνει νέες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από τρίτες χώρες που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα σβήνουν οι όποιες ελπίδες για έστω και μικρή τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η πανδημία αφάνισε τον ελληνικό τουρισμό.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 678 εκατομμύρια ευρώ έναντι 5,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τον Ιούνιο, οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 64,3 εκατ. ευρώ έναντι  2,55 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε  και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.

Ούτε 5% η επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα του νομού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ έως τον Ιούνιο του 2020 στην Ξάνθη καταγράφεται μια μείωση 80, 1%. Στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται ότι οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες σε τουριστικές περιοχές. Έτσι, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Όμως η κατάσταση στην Ξάνθη είναι πιο δραματική καθώς είμαστε κοντά στο «φεύγα» του καλοκαιριού και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδόχων η επισκεψιμότητα δεν άγγιξε ούτε το 5% και όσοι ήρθαν και έκλεισαν δωμάτια είναι μόνο για δουλειά και όχι για τουρισμό: «Νεκρά ζώνη» στον τουρισμό την  χαρακτήρισε ο κ. Ιερόπουλος: «Εδώ έχει πεθάνει τουριστικά η Σαντορίνη, η Μύκονος τι να λέμε για την Ξάνθη που ούτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ τουριστικός προορισμός ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Κινούνταν λίγο τα τελευταία χρόνια από τους Βουλγάρους. Φέτος λόγω κορωνοϊού δεν ήρθαν οπότε είχαμε νέκρα στην Ξάνθη».

Ερημικές παραλίες του δήμου Αβδήρων προτίμησαν οι Ξανθιώτες

Το ίδιο συνυπογράφει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που αναφέρει πως φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη επισκεψιμότητα στις μη οργανωμένες παραλίες του νομού και όχι σ’ αυτές που έχουν beach bar τα οποία και δεν δούλεψαν καθόλου.  Αυτό έχει την εξήγησή  του στον φόβο κόσμου που λόγω κορωνοϊού επιζητούσε ερημικές παραλίες. Επίσης ανέφερε πως ήταν μηδενική σχεδόν η προσέλευση των Βουλγάρων ακόμη κι αυτών που έχουν κατοικίες στο Μυρωδάτο ή σ’ άλλους οικισμούς του δήμου.

Η επιστολή του ΣΕΤΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία

Το κώδωνα του κινδύνου για τον τουριστικό κλάδο κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και καταθέτει επιστολή με δέσμη προτάσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία

Ειδικότερα οι προτάσεις αφορούν:

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισθείσα ρύθμιση. Επομένως, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση την χρονική περίοδο από 1-9-2020 έως 31-12-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως 31-3-2021.

Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020. Ταυτόχρονα και από 1-9-2020, παροχή του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ζημιά που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση αυτή του εργαζομένου, αλλά και ο εργαζόμενος θα ενισχύει το εισόδημά του. Είναι προφανές επίσης, το πλήγμα στην εισφοροαποφυγή και στην «μαύρη απασχόληση».

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τις 31-3-2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται)

Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19) έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για το χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν.

Τηλε-εργασία-ασφαλιστικό πλαίσιο Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …