Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κάθε θέμα στον καιρό του» και το …συμβούλιο τον Αύγουστο!

«Κάθε θέμα στον καιρό του» και το …συμβούλιο τον Αύγουστο!

0

Καταψήφισε όλα τα θέματα που εισηγήθηκαν 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή – Επικαλέστηκε τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κεντρικής διοίκησης

 

Την δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων

 

 

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» που σημαίνει ότι αν εκλείψει το στοιχείο της επικαιρότητας χάνει ουσία και περιεχόμενο ένα θέμα. Αυτό ήταν το μόνο «μεμπτόν» της κατά τα άλλα αξιέπαινης πρωτοβουλίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης που επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, κοινωνικής ευαισθησίας και από τον Απρίλιο όταν ξεκινούσε η περιπέτεια της πανδημίας στην χώρα μας κατέθεσαν ένα σύνολο προτάσεων προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία. Για το  γεγονός όμως ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. για την λήψη των αποφάσεων μετατέθηκε τέλη Αυγούστου ευθύνεται η νομοθεσία για τον covid με τα περιοριστικά μέτρα  αλλά και ίσως ως ένα βαθμό και η δημοτική αρχή που περίμενε τις κυβερνητικές αποφάσεις και δεν έλαβε πρωτοβουλίες – όπως επισημάνθηκε από τις παρατάξεις που εξέφρασαν τη  δυσαρέσκειά τους κατά τη συνεδρίαση της Τέταρτης 27 Αυγούστου που έλαβε χώρα στην αίθουσα του ΙΘΤΠ. Έτσι τα 13 θέματα όλα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποδυναμώθηκαν από τις εξελίξεις και καλύφθηκαν από τις ΠΝΠ που εφαρμόστηκαν. Αυτή ήταν και η στερεότυπη απάντηση που χρησιμοποίησε για όλα σχεδόν τα θέματα η δημοτική αρχή δια του αντιδημάρχου κ. Φανουράκη, ως αιτιολογία για να τα καταψηφίσει.

Καλή η πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά την ξεπέρασαν οι εξελίξεις

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τι καλύτερες προθέσεις αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη των επικεφαλής με τον δήμαρχο όπου συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί έως τις 8 η συνεδρίαση προκειμένου όλοι να στηρίξουν τον ΑΟΞ στο γήπεδο. Ο Νίκος Ανταμπούφης πρότεινε να τροποποιηθεί η ημερομηνία στα θέματα και η ισχύς των μέτρων να είναι μέχρι 31/12/2020 και όχι μέχρι 31/8/2020 που ήταν αρχικά και να υπάρχει πρόβλεψη ανάλογων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2021. Ο κ. Δημαρχόπουλος υπερθεμάτισε λέγοντας  πως τον Απρίλιο δεν ήταν γνωστή η διάρκεια της πανδημίας και επειδή οι εκτιμήσεις είναι ότι μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας να επιμηκυνθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος του 2020. Το 1ο θέμα με εισηγητή τον κ. Δημαρχόπουλο αφορούσε την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα  ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα θα είναι κλειστές με τις κρατικές αποφάσεις. Επ’ αυτού ο κ. Φανουράκης απάντησε πως το θέμα έχει ρυθμιστεί με την απόφαση 39/2020 στις 31/3/2020  του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει μείωση κατά 35 % των τελών η οποία όμως κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να γίνονται νέες ρυθμίσεις για τέλη κατά την διάρκεια του έτους. Όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης ο δήμος προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152  στην οποία επίσης κατέπεσε η απόφαση και πως ο δήμος στη συνέχεια προσέφυγε σε διοικητικά δικαστήρια οπότε και αναμένεται η απόφασή τους. Ωστόσο ο κ. Δημαρχόπουλος επέμεινε ότι ο ίδιος προτείνει απαλλαγή όλων των τελών και όχι μόνο το 35% και ο κ. Φανουράκης επέμεινε ότι η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη μέρα και παρότι κατέπεσε ισχύει και δεν μπορεί να τροποποιηθεί τώρα. Αυτός ήταν ο λόγος που οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης καταψήφισαν το θέμα. Το ίδιο και για το επόμενο θέμα που εισηγήθηκε ο κ. Δημαρχόπουλος και αφορούσε απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα  τέλη των κοινόχρηστων χώρων και για τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτό  όπως αιτιολόγησε ο κ. Φανουράκης έχει ρυθμιστεί με εγκύκλιο για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και δεν είναι δυνατόν να ληφθεί άλλη απόφαση εφόσον δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Σ’ όλα έβαλε  «Χ» η δημοτική αρχή γιατί προνόησαν οι ΠΝΠ

Το επόμενο θέμα με εισηγητή τον κ. Μελισσόπουλος αφορούσε την απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολή του 40% του συνολικού μισθώματος  μέχρι τις 31/12. Ο κ. Φανουράκης απάντησε πως υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι 30/9 και για να επεκταθεί απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. Και τα επόμενα θέματα είχαν την ίδια αντιμετώπιση από την δημοτική αρχή καθώς την μία επικαλούνταν ότι καλύπτονται από Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου ενώ επίσης επικαλέστηκε και την σύσταση της ΚΕΔΕ να μην προβούν οι ΟΤΑ σε ρυθμίσεις και να αναμένουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε την καθυστέρηση στο να τεθούν προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπούτος.

Ανταμπούφης: « Ο δήμος δεν πραγματοποίησε τίποτε άλλο εκτός από την αγορά των ράντζων»

Αυτή η αντιμετώπιση ώθησε τον Νίκο Ανταμπούφη ο οποίος συνοψίζοντας κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα: «Διαπιστώνουμε ότι αυτό το Δ.Σ. είχε αντανακλαστικά και πρόθεση για πρωτοβουλίες προτού παρθούν αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση. Ο δήμος όμως ήταν ανέτοιμος και δεν είχε το θάρρος να πάρει αποφάσεις και παρέπεμψε στις καλένδες. Αυτό που μας λέτε είναι ότι πέρα από την εφαρμογή των ΠΝΠ ο δήμος δεν πραγματοποίησε τίποτε άλλο εκτός από την αγορά των ράντζων για τα οποία και κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε. Είναι εμφανής λοιπόν η ανεπάρκεια και η έλλειψη πρωτοβουλιών από την δημοτική αρχή που απλά παρακολουθεί και εφαρμόζει ότι λέει η κυβέρνηση».

Δημαρχόπουλος: «Δεν βλέπουμε καμιά απόφαση από την δημοτική αρχή εκτός από το ότι λένε ότι: «ήμαστε 24 ώρες στο πόδι!»

Την άποψη του κ. Ανταμπούφη συμμερίστηκαν τόσο ο κ. Δημαρχόπουλος όσο και ο κ. Μελισσόπουλος. «Δεν περιμένουμε από τη ν κάθε κυβέρνηση να παίρνει  αποφάσεις . Πρέπει έγκαιρα να προτείνουμε και να λαμβάνονται μέτρα πέρα από αυτά που νομοθετεί η πολιτεία και το Δ.Σ. είναι ένα καλό εργαλείο. Δεν βλέπουμε καμιά απόφαση από την δημοτική αρχή εκτός από το ότι λένε ότι: «ήμαστε 24 ώρες στο πόδι!», τόνισε εμφατικά ο κ. Δημαρχόπουλος.

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής και πάλι αρνητικές: Π.Χ. για την μείωση των τροφείων στους παιδικούς η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι αυτό είναι θέμα που λαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου και όχι του δήμου. Το ίδιο επικαλέστηκε ο κ. Φανουράκης για την μείωση κατά 35% στους λογαριασμούς ύδρευσης που εισηγήθηκε ο κ. Δημαρχόπουλος και για την απαλλαγή καταβολής του συνόλου των λογαριασμών ύδρευσης των επιχειρήσεων που επικαλέστηκε ο κ. Μελισσόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης τόνισε ότι έγινε ιεράρχηση των αναγκών και επιλέχθηκε να δοθεί προτεραιότητα στα φτωχά νοικοκυριά για να μην στερηθούν το νερό και ότι τα οικονομικά της εταιρείας δεν έχουν περιθώρια για εκπτώσεις σ’ όσους πληρώνουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…