Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Χωρίς νέα κρούσματα αλλά με νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού η Ξάνθη

Χωρίς νέα κρούσματα αλλά με νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού η Ξάνθη

0

Για αδικία κάνουν λόγο οι παραγωγικοί φορείς.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης , Μ. Τσιακίρογλου: «Νιώθουμε τεράστια αδικία. Αντιμετωπιζόμαστε ως νομός στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού»

 

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Ο φετινός χειμώνας θα είναι «κατοχικός» για την Ξάνθη»

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, Α. Τσώνης: «Είμαστε κατά των μέτρων στην ΑΜΘ»

 

Με την πικρή γεύση της αδικίας για τα νέα οριζόντια μέτρα της Πολιτικής Προστασίας καθώς και την απογοήτευση για την ολιγωρία της πολιτείας στην τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στους φορείς του νομού για τοπικό πακέτο μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας, επιχειρούν να κλείσουν τις «πληγές» που τους άφησε η επέλαση του κορωνοϊού μόνοι και αβοήθητοι,  οι επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού και γενικότερα, ο επιχειρηματικός κλάδος του νομού μας.

Αδικημένη και λησμονημένη η Ξάνθη

Η μεν αδικία έγκειται στη διαπίστωση ότι ενώ ο νομό μας μετά από πολύμηνη προσπάθεια κάτω από καθεστώς Lockdown και αυστηρών μέτρων  έχει καταφέρει όχι απλά να περιορίσει αλλά σχεδόν μηδενίσει την διασπορά του κορωνοϊού και αντί να διαφημιστεί ως πρότυπο και να επιβραβευτεί,  αντιμετωπίζεται ως σύνολο με την περιφέρεια ΑΜΘ και εξαναγκάζεται να υποστεί τα νέα μέτρα με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και μείωση του αριθμού των ατόμων σε συνεστιάσεις  (γάμους, βαπτίσεις), επειδή υπάρχουν αυξημένα νέα κρούσματα σε Καβάλα και Έβρο. Την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως είναι γνωστό αυτό δεν συνέβη όταν μόνο η Ξάνθη είχε επιδημιολογικό φορτίο και επιβαρύνθηκε και στοχοποιήθηκε μόνο αυτή και όχι όλη η Περιφέρεια.

Η δε απογοήτευση έγκειται στο γεγονός ότι μάλλον έμεινε στα λόγια η δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει τοπικό πακέτο μέτρων για την Ξάνθη για να αντιμετωπίσει τις ολέθριες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία η παρατεταμένη παραμονή της σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Πέρασαν ήδη 36 μέρες και ουδέν νεώτερον από το υπουργείο…

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης , Μ. Τσιακίρογλου: «Νιώθουμε τεράστια αδικία για το γεγονός ότι ενώ δεν έχουμε κρούσματα αντιμετωπιζόμαστε ως νομός στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού»

Για τεράστια αδικία στο νομό μας κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου η οποία μάλιστα αναρωτιέται για το σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση να κλείνουν όλα τα καταστήματα στις 12 το βράδυ: «Είμαστε ανάστατοι και νιώθουμε τεράστια αδικία για το γεγονός ότι ενώ δεν έχουμε κρούσματα αντιμετωπιζόμαστε ως νομός στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και εξαναγκαζόμαστε να υποστούμε νέα οριζόντια μέτρα που μας επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οικονομικά.  Σε τι εξυπηρετεί το μέτρο του κλεισίματος στις 12 το βράδυ; Κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα που τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις και ο κόσμος, κυρίως οι νέοι συνωστίζονται στις πλατείες ή στις παραλίες». Όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου ο κλάδος της εστίασης μετά την άρση των μέτρων παρουσίασε μια ανάκαμψη της τάξης του 10 – 20% εξαιτίας του γεγονότος ότι οι  Ξανθιώτες στην πλειοψηφία τους δεν πήγαν διακοπές και τόνωσαν την τοπική οικονομία: «Εκεί που είχαμε μείωση της κατανάλωσης στο 70% έχουμε 50 – 60% . Αυτό είναι ενθαρρυντικό και οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ξανθιώτες δεν έφυγαν διακοπές και στήριξαν την τοπική αγορά και οικονομία. Αλλά αυτό το νέο μέτρο είναι ανασταλτικός παράγοντας και στρέφεται κατά τον κλάδο της εστίασης», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ.

Καταλήγοντας τονίζει πως η οικονομία της Ξάνθης για να επουλώσει τις πληγές της χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων και ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης προς τους φορείς της Ξάνθης ενώ επεσήμανε πως οι Ομοσπονδίες της ΜΑΘ έχουν απευθυνθεί στο περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο επιζητώντας την μεσολάβησή του.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Ο φετινός χειμώνας θα είναι «κατοχικός» για την Ξάνθη»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη ο οποίος επιπρόσθετα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης για τον επικείμενο χειμώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το χειμώνα μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να μην πεθάνει από τον κορωνοϊό αλλά από την πείνα. Από τον Οκτώβριο περιμένουμε πολλά λουκέτα στον εμπορικό ιστό της  πόλης. Η κατάσταση είναι δραματική. Ανησυχούμε διότι ο κατήφορος της οικονομίας είναι  ατελείωτος… ο φετινός χειμώνας πολύ φοβάμαι θα είναι “κατοχικός” με εξαθλιωμένη την κοινωνία και την οικονομία. Με χιλιάδες  ανέργους και πτωχευμένους συμπολίτες μας. Ήρθε  καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε και ίσως και περισώσουμε κάτι στον τόπο μας. Είναι απογοητευτικό ότι είναι ανύπαρκτοι όλες οι αρχές. Οι πολιτικοί παράγοντες,  η περιφερειακή αρχή. Όλοι… Μας υποσχέθηκαν μέτρα στήριξης. Πού είναι; Καμία ενημέρωση,  καμία παρέμβαση. Και επιπλέον μας βάζουν σε νέα μέτρα που έχουν και ένα παραλογισμό. Όπως για παράδειγμα: Κλείνουν στις 12 τα καταστήματα που τηρούν τα μέτρα και αφήνουν τον κόσμο χύμα στις πλατείες… Μετά τις 12 δεν κυκλοφορεί ο κορωνοϊός; Ή μας επιτρέπουν στα μαγαζιά έως και 500 άτομα (ανάλογα με τα τετραγωνικά) σε παρέες και αν είναι γάμος ή βάπτιση μόνο 50 άτομα; Αυτό δεν είναι παράλογο;», υπογραμμίζει με καυστικότητα ο κ. Μωραΐτης αμφισβητώντας ευθέως στην αποτελεσματικότητα αλλά και την σκοπιμότητα των μέτρων.

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, Α. Τσώνης: «Είμαστε κατά των μέτρων στην ΑΜΘ»

Την αντίθεση του με την επιβολή του μέτρου στο ωράριο για την Ξάνθη αλλά και για όλη την ΑΜΘ εκφράζει στο «Ε» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κ. Αθανάσιος Τσώνης: «Είμαστε κατά αυτής της απόφαση. Έχουμε εκφράσει και προφορικά αλλά και εγγράφως την αντίθεση μας στους αρμόδιους. Είναι μια απόφαση της κεντρικής διοίκησης και δεν μπορούμε να παρέμβουμε». Μιλώντας για την εικόνα του τουρισμού στην περιφέρειά μας ο κ. Τσώνης σημειώνει πως παρουσιάζει μια αυξημένη κίνηση η Σαμοθράκη και πως η πληρότητα στην Θάσο τον Δεκαπενταύγουστο ήταν πάνω από 50%: «Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ρευστή. Θεωρώ όμως ότι η δουλειά που έχουμε κάνει θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Στην περιφέρειά μας έχουμε άλλου είδους τουρισμού. Δουλεύουμε περισσότερο με ιδιώτες κι όχι με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία. Η αλήθεια είναι ότι πανελλαδικά δεν επέτυχε η επανεκκίνηση με τον τουρισμό. Στόχος παραμένει η υγειονομική ασφάλεια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…