Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοίγουν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ανοίγουν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

0

Προαιρετική η χρήση μάσκας για τα παιδιά

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε γονείς, θα πρέπει να παραδίδουν τα παιδιά στην είσοδο

Αποφασίστηκε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών κανονικά την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έπειτα από ομόφωνη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ύστερα από την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιστημονική Επιτροπή αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται, χωρίς κανέναν περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών, οι οποίες ορίζουν πως:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Η κα Μιχαηλίδου δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη αφού μελετήθηκαν με την Eπιτροπή Λοιμωξιολόγων, όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα μέτρα που ορίστηκαν, κρίθηκαν απαραίτητα για την ασφάλεια του προσωπικού και των παιδιών, ενώ διασφαλίζεται μ’αυτό τον τρόπο η διατήρηση του επαγγελματικού και καθημερινού προγράμματος των οικογενειών. Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε πως μέλημα τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, έχοντας ο γνώμονα την ασφάλεια, γι’ αυτό και υπάρχει στενή επικοινωνία μεταξύ των ειδικών επιστημόνων και των Δήμων, εξετάζοντας συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν.

Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, τα παιδιά θα επιστρέψουν χωρίς τα παιχνίδια τους από το σπίτι, ενώ οι γονείς δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στους παιδικούς σταθμούς αλλά θα πρέπει να παραδίδουν τα παιδιά στην είσοδο. Επιπλέον, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να θερμομετρούν τα παιδιά πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι, ενώ απαγορεύεται σε παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19 να προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, τον παιδικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό. Αντίστοιχα όταν γονείς ή κηδεμόνες έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά.

 

Αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης

Εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης. Κύριο μέτρο κοινωνικής απόστασης για τα μικρά παιδιά, και ιδίως τα παιδιά των νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου. Επιμερισμός των μαθητών του τμήματος σε μικρότερες ομάδες με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά ανά ομάδα/αίθουσα ή και ακόμη πιο μικρές εάν είναι δυνατόν. Οι δραστηριότητες των τμημάτων, συστήνεται να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα/αίθουσες καθώς και η οργάνωση δια-τμηματικών εκδηλώσεων ή ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Προτείνεται η οργάνωση της δημιουργικής απασχόλησης να πραγματοποιείται με τη δημιουργία μικρών υποομάδων παιδιών σε κάθε αίθουσα, ώστε να διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής.

Προτείνεται η αποφυγή ή η τροποποίηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως η τραπεζαρία. Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται στις αίθουσες ή, εάν δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις, η τραπεζαρία να χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες. Ανάλογα με τη διαθέσιμη υποδομή και τη χωροταξική διάταξη, προτείνεται και ο καταμερισμός των χωρών ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, νιπτήρες), ώστε να γίνεται η χρήση τους τμηματικά από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών. Είσοδος στον χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδό τους στον χώρο του νηπιαγωγείου, παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και θα οδηγούνται στην αίθουσα. Οι χώροι ύπνου και ξεκούρασης των παιδιών οργανώνονται κατά μικρές ομάδες σε διαφορετικές αίθουσες ή σε σαφώς διακριτούς χώρους μεγάλης αίθουσας με διαχωριστικό και απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ των διακριτών χώρων. Χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί. Τα κρεβάτια μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, το ίδιο μέλος του προσωπικού να φροντίζει την ίδια ομάδα παιδιών. Οργάνωση λειτουργίας με βέλτιστη αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για δραστηριότητες και παιχνίδι.

Απαραίτητη είναι η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής. Τα παιδιά χρειάζεται να εκπαιδευτούν ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και με συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών. Προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση υποδομών και υλικών, όπως νιπτήρες με τρεχούμενο νερό και υγρό σαπούνι, καθώς και αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα που θα εφαρμόζονται πάντα με την επίβλεψη ή βοήθεια ενήλικα. Η υγιεινή των χεριών πρέπει να εφαρμόζεται από παιδιά και προσωπικό.

Να τηρούνται οι κανόνες αναπνευστικής υγιεινής.

Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων και ατομικών παιχνιδιών.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.

Τέλος, προβλέπεται η προαιρετική χρήση προστατευτικής μάσκας από το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Η χρήση της μάσκας, όμως, είναι απαραίτητη κατά την ετοιμασία ή/και επιμέλεια φαγητού καθώς και σε συνθήκες δυσκολίας τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ ενηλίκων (π.χ. γραφεία). Τα αλκοολούχα αντισηπτικά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά νηπιαγωγείου, παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και να χρησιμοποιούνται μόνο υπό επίβλεψη, καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δηλητηρίασης από αυτά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των κατα…