Πάνω από 500 ευρώ ανά στρέμμα η καταστροφή για τους αγρότες – Επένδυσαν σε λάθος φυτά που αγόρασαν από Τουρκία
Μειώνεται στην Ξάνθη η καλλιέργεια καλαμποκιού – Το χαλάζι του Μαΐου έριξε την παραγωγή
Αύγουστος, αποκαλόκαιρο και στον κάμπο οι αγρότες του νομού μας περιμένουν να πάρουν σοδειά από τον καλαμπόκι καθώς σε 10 με 15 μέρες θα αλωνίσουν. Η χρονιά δεν πήγε καλά και ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός τόσο από ποσότητα, όσο και από τιμές. Μια ανασκόπηση της καλλιεργητικής περιόδου επιχειρούμε με οδηγό τον γεωπόνο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π. Ε. Ξάνθης Ανδρέα Καμαριανάκη.
Μειώνεται στην Ξάνθη η καλλιέργεια καλαμποκιού – Το χαλάζι του Μαΐου έριξε την παραγωγή
Όπως αναφέρει ο κ. Καμαριανάκης η φετινή χρονιά σ’ ότι αφορά το καλαμπόκι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή: «Η συγκομιδή θα γίνει σε 10 – 15 μέρες αλλά η παραγωγή προμηνύεται δεν θα είναι καλή. Προμηνύεται μέτρια γιατί η καλλιέργεια επηρεάστηκε από τον χαλάζι που έκανε πολλές καταστροφές σε περιοχές όπως η Συδινή, η Κρεμαστή, η Γενισέα και σ’ άλλες. Οι τιμές είναι χαμηλές. Στα 17 – 18 λεπτά το στρέμμα. Γενικά η καλλιέργεια καλαμποκιού παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια . Έχει πέσει κάτω από 60.000 στρέμματα αντίθετα με το βαμβάκι που τα έχει ξεπεράσει στον νομό μας. Έχει άνοδο την τελευταία τριετία».
Οι κυρίαρχες 4 καλλιέργειες στο νομό μας
Όπως ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης οι τέσσερις κυρίαρχες καλλιέργειες του νομού μας είναι τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και ο ηλίανθος που είναι στα 60.000 – 70.000 στρέμματα η καθεμιά ενώ η ελαιοκράμβη στα 15.000 στρέμματα. Άνοδο έχουν κατά 1.000 στρέμματα και τα ακτινίδια φτάνοντας συνολικά τα 5.000 στρέμματα. Σ’ ότι αφορά τις νέες δενδροκαλλιέργειες οι φουντουκιές ανέρχονται σε 700 στρέμματα και σε 4.000 με 5.000 οι καρυδιές.
Ζημιά σε πάνω από 1.000 στρέμματα καρυδιές – Επένδυσαν σε λάθος φυτά και δεν καρποφορούν
Σ’ ότι αφορά τις καρυδιές ο κ. Καμαριανάκης αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά καθώς αγόρασαν φυτά από χώρες όπως η Τουρκία τα οποία δεν καρποφορούν και οι ποικιλίες δεν είναι εμπορεύσιμες. Οι αγρότες αυτοί έχουν ζημιά πάνω από 500 ευρώ το στρέμμα και οι καλλιέργειες αυτές ανέρχονται σε πάνω από 1.000 στρέμματα: «Δυστυχώς κάποιοι δεν εμπιστεύτηκαν την γνώμη των ειδικών και επένδυσαν σε λάθος φυτά με αποτέλεσμα να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε παραγωγή», επισημαίνει ο κ. Καμαριανάκης προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιους αμυγδαλεώνες.
Να σημειώσουμε ότι έχει παρατηρηθεί επίσης ότι φυτά καρυδιάς που εισάγονται από την Τουρκία μεταφέρουν Xylella fastidiosa. Πρόκειται για ένα καταστροφικό βακτήριο που “σκοτώνει” την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή κι ένα σωρό άλλα δέντρα. Παρόλα αυτά δεν έχει απαγορευτεί εισαγωγή φυτών καρυδιάς από την γειτονική χώρα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου