Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

0

Κοινωνική συνοχή όχι κοινωνική πόλωση
Πρέπει να το παραδεχτούμε οι δημότες του δήμου Ξάνθης και η παραδοχή δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια την πραγματικότητα όπως υπάρχει πλέον και την γνωρίζουν όσοι δεν φέρουν παρωπίδες.
Λοιπόν, είναι γεγονός πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διατηρήσει αλλά και να διευρύνει την κοινωνική συνοχή στον χώρο των δημοτών.
Έχει αποδείξει ο ίδιος ο Μανώλης Τσέπελης πως δεν επιθυμεί την κοινωνική πόλωση, δηλώνοντας πως ποτέ δεν ήταν υπέρ των διαχωρισμών αλλά απεναντίας πάντα εργάστηκε υπέρ της σύγκλισης, της συνοχής.
Πρόκειται για σοβαρό προτέρημα και θετική λειτουργία ακριβώς διότι ο επικεφαλής ενός φορέα όπως ο δήμος πρέπει να εργάζεται προς όφελος όλων των δημοτών, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, διότι μια κοινωνία πάει μπροστά μόνον όταν είναι ενωμένη, έχει κοινούς στόχους και σέβεται αυτούς που διαφωνούν.
Γ.Δ.


Ομαλή πορεία
Ήρεμα, φυσιολογικά εξελίσσονται τα πράγματα με τον κορωνοϊό στο νομό μας πλέον. Αφού ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ με τα κρούσματα και τα θύματα της ορεινής περιοχής, τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν.
Μάλιστα τα νέα κρούσματα είναι από μηδενικά έως 1,2. Προχθές που δηλώθηκαν 5 νέα κρούσματα, επρόκειτο για λάθος υπηρεσιακό. Επρόκειτο για προηγούμενα κρούσματα.
Τέλος πάντων, ο νομός πάει καλά, δείχνει πειθαρχία και συμμετοχή στις εντολές, ενώ δεν είχαμε σοβαρό αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό όπως έγινε στην αρχή της πανδημίας.
Εξάλλου οι Ξανθιώτες ταλαιπωρήθηκαν αρκετά με τον εγκλεισμό και την στοχοποίηση την αρχική περίοδο και σίγουρα δεν επιθυμούν να ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις.
Γ.Δ.


Αισιοδοξία για το εμβόλιο
Είναι γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Την αισιοδοξία στηρίζουν τα νέα που φτάνουν από τα διάφορα επιστημονικά εργαστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα έχει προσδιοριστεί και ο χρόνος έναρξης του εμβολιασμού από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα γίνονται παραγγελίες εκατομμυρίων εμβολίων.
Με δυο λόγια, μπαίνουμε στην περίοδο που θα υπάρξει ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας και η όποια προσπάθεια θα διαρκέσει καιρό κι ούτε όλα θα τελειώσουν αμέσως. Παράλληλα, μάλλον θα υπάρχει προληπτικός εμβολιασμός όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.
Τέλος πάντων, ας δούμε την αισιόδοξη πλευρά του θέματος κι ας είμαστε όσο μπορούμε πιο προσεκτικοί.
Γ.Δ.


18 οι νεκροί στην Ξάνθη
Κάθε κρίση, κάθε ανώμαλη κατάσταση είναι γεγονός πως έχει και τα θύματά της. Στην οικονομία έχει προβλήματα δυσλειτουργίας, κλεισίματος, ρευστότητας και άγχους επιβίωσης.
Στον τομέα όμως της υγείας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν χάσει την ίδια τη ζωή τους, άλλοι που ταλαιπωρήθηκαν αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν τη δοκιμασία.
Συνολικά, μέχρι χθες, στο νομό μας είχαμε 18 θανάτους από τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό και όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων υπήρξε στην αρχική φάση της επιδημίας.
Σήμερα, τώρα, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Και βέβαια θα συνεχίσουν έτσι εάν όλοι βοηθήσουμε και τηρηθούν τα μέτρα.
Μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις.
Γ.Δ.


Χρειάζεται αντίδραση
Σε καμία λογική δεν χωράει αυτό που συμβαίνει στον κάμπο της Ξάνθης, στην περιοχή Ερασμίου. Εκεί λοιπόν, εκατοντάδες αγριογούρουνα κυριολεκτικά καταστρέφουν γεωργικές καλλιέργειες των κατοίκων με την ανοχή των αρχών.
Από την άλλη, 2.000 εύφορα στρέμματα δεν καλλιεργούνται γιατί τα αγριογούρουνα τρώνε και τους σπόρους ακόμη!
Οι κάτοικοι αγανακτούν, φωνάζουν, διαμαρτύρονται, όμως ελάχιστα εισακούονται.
Και αυτή η αδιαφορία, η παθητική στάση της Πολιτείας οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ είναι Θράκη, άνθρωποι ήσυχοι, ευγενείς και όχι τσαμπουκάδες και θρασείς.
Εάν το φαινόμενο με τα αγριογούρουνα εμφανίζονταν στη Νότια Ελλάδα σε μια εβδομάδα δεν θα είχε μείνει ούτε ένα ζωντανό!
Εδώ είναι Θράκη, είμαστε μαλθακοί και πειθαρχημένοι και η εξουσία το γνωρίζει αυτό και μας δουλεύει κανονικά.
Γι’ αυτό, ήδη οι αγρότες θα έπρεπε μόνοι τους να λύσουν το θέμα, από τη στιγμή που η πολιτεία τους δουλεύει κανονικά.
Γ.Δ.


Θα γίνουν επισκέψεις
Σχολιάζαμε χθες από τη στήλη με τον τίτλο «Επισκεφθείτε, γνωρίστε τη Θράκη»,  την εκτίμησή μας πως τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη πως θα πρέπει να έρθουν εδώ πάνω, να επισκεφθούν την Θράκη, να την γνωρίσουν.
Άμεσα αντέδρασε ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης ο οποίος μας δήλωσε πως ήδη έχει συμφωνηθεί η Επιτροπή να πραγματοποιήσει συχνές επισκέψεις στη Θράκη με στόχο την ακρόαση φορέων.
Έτσι, μας είπε ο βουλευτής, θα αναδειχθούν πληρέστερα όλα τα προβλήματα και ο καθορισμός των βασικών πυλώνων Ανάπτυξης έτσι ώστε να σχεδιαστεί το μέλλον της Θράκης σε στέρεες βάσεις.
-Συμφωνούμε και αναμένουμε.
Γ.Δ.


Πολλές ελπίδες
Είναι γεγονός πως οι Θρακιώτες πολλά στηρίζουν στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στηριχθεί αναπτυξιακά η Θράκη.
Ήδη όπως έγινε γνωστό, είχαν συσταθεί ομάδες εργασίας για Οικονομικά και Θεσμικά θέματα ούτως ώστε η Διακομματική να έχει παρέμβαση συνολική τόσο στην ίδια την ανάπτυξη αλλά και στον θεσμικό τομέα ο οποίος είναι το ίδιο σημαντικός.
Παράλληλα, όλα δείχνουν πως οι εργασίες της Διακομματικής δεν θα γίνουν ερήμην των φορέων και της κοινωνίας της περιοχής.
Βέβαια, πάντα με μια δέσμευση, αυτή ότι ο διάλογος δεν θα γίνει αυτοσκοπός και πως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος και σύγχρονος.
Πολλές οι ελπίδες των Θρακιωτών για τη νέα Διακομματική. Όμως καλός ο διάλογος, καλύτερα τα αποτελέσματα διότι αυτά τελικά μετρούν.
Γ.Δ.


Μηχανισμοί Υλοποίησης και Μηχανισμοί
Κλείνοντας τα σχόλιά μας για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, και όσα με αγωνία περιμένουμε να υλοποιηθούν, οφείλουμε μια ακόμη παρατήρηση. Μια παρατήρηση ιδιαίτερα σημαντική διότι από την ύπαρξή της ως περιεχόμενο θα εξαρτηθεί η επιτυχία ή όχι του όλου εγχειρήματος.
Λοιπόν, σε όλους όσους ασχολούνται με το Επιχειρείν και τη Διοίκηση Δημοσίων ή Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, δύο στοιχεία είναι εκείνα που διασφαλίζουν την επιτυχία ενός Σχεδίου, μιας Αναπτυξιακής πρότασης, ενός νέου Νόμου που προσδοκούν από την εφαρμογή του επιτυχία και μακροβιότητα.
Κατ’ αρχάς ο ορισμός των κατάλληλων μηχανισμών υλοποίησης του σχεδίου και δεύτερον ο καθορισμός των μηχανισμών ελέγχου του όλου σχεδιασμού.
Εάν αυτά τα δύο στοιχεία δεν υπάρξουν ή υπάρξουν αλλά δεν αφεθούν να λειτουργήσουν, όλη η προσπάθεια θ’αποτύχει.
Γ.Δ.


Ο 82χρονος πατέρας νίκησε τον κορωνοϊό όχι όμως και ο 52χρονος γιος του!
Στο σχόλιο στο χθεσινό μας φύλλο αναφερόμασταν σ’ όλους αυτούς που έχουν μια αρνητική στάση απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας ή ακόμη χειρότερα δεν πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι κάτι πιο επικίνδυνο από μια …γριπούλα. Όμως καθημερινά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Κατέληξε χθες 52χρονος από την Καβάλα μετά από 15 μέρες νοσηλεία στην ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης. Ο άτυχος 52χρονος δεν είχε κανένα άλλο πρόβλημα υγείας όπως αναφέρθηκε πριν νοσήσει από κορωνοϊό. Με κορωνοϊό νοσηλεύτηκε τον προηγούμενο μήνα και ο 82χρονος πατέρας του ο οποίος τα κατάφερε και τον νίκησε. Όχι όμως και ο 52χρονος γιος του!
Τι μας λέει αυτό; Ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την νέα νόσο. Ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να τα εξηγήσουν οι επιστήμονες και χρειάζονται χρόνος και έρευνα. Αντί λοιπόν να στρουθοκαμηλίζουμε ας δούμε την κατάσταση ορθολογιστικά και ας πάψουν κάποιοι  να το παίζουν έξυπνοι  κι ας συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις των ειδικών.
Μ.Ξ.


Σε τεντωμένο σκοινί
Συνεχίζει να τεντώνει το σκοινί ό Ερντογάν. Μέχρι και με τον Κεμάλ Ατατούρκ τα έβαλε ξεσηκώνοντας θύελλα στους Κεμαλικούς της χώρας του,  θεωρώντας τον υπεύθυνο που έχασε η Τουρκία τα νησιά του Αιγαίου. Ο μαξιμαλισμός σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό και την  επεκτατική πολιτική είναι ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα που χαρακτηρίζει τις επιλογές του. Έχει βέβαια τις πλάτες του Τραμπ που έφτασε να τον αναβαθμίσει σε «παίκτη στην διεθνή σκακιέρα» ενώ όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης πλην ορισμένων εξαιρέσεων τον θεωρούν «ταραξία» της περιοχής που θέτει σε κίνδυνο τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη.  Παρά ταύτα όμως  οι αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων μας πλην της Γαλλίας περιορίστηκαν στα λόγια με χλιαρές διπλωματικές επισημάνσεις και όχι σε έργα όπως οικονομικές κυρώσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο πριν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο οπότε θα συζητηθεί το θέμα στην Κομισιόν. Στις 23 Αυγούστου εκπνέει η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis και θα δούμε τις επόμενες κινήσεις του. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υποχωρήσει ο Ερντογάν πριν δεχτούμε διάλογο με την ατζέντα που θέτει αυτός και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα που δεχόμαστε να συζητήσουμε εμείς. Κατά συνέπεια θα είμαστε σε τεντωμένο σκοινί για καιρό… Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και η μη επανεκλογή του Τραμπ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…