Δημοτικό
Η άσκηση ελέγχου και κριτικής των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής εκ μέρους της αντιπολίτευσης είναι όχι μόνον δικαίωμα αλλά και υποχρέωση. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί αρνητικά η ενέργεια αυτή. Απεναντίας είναι απαραίτητη διότι ελέγχοντας αλλά και με δικές της προτάσεις συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του θεσμού.
Όμως, από το σημείο αυτό που είναι αποδεκτό πλήρως, μέχρι του σημείου να παρεμποδίζεται σκόπιμα και μεθοδευμένα η λειτουργία του δημοτικού οργάνου και συνεπώς του δήμου, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και μάλιστα απόσταση με σοβαρό ειδικό βάρος που το ξεχνούν οι Μελισσόπουλος, Δημαρχόπουλος παρότι έξυπνοι άνθρωποι.
Σε αντίθεση με τον συνδυασμό του Γιάννη Παπαχρόνη που κινείται πιο ευέλικτα και που θεωρεί πως και η συναίνεση είναι κι αυτή στοιχείο της λειτουργίας, κι όχι η στείρα αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση.
Τώρα ως προς τις δημοτικές παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Λύρατζη, είναι μικρές κι αδύναμες και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.
Γ.Δ.
Αυστηρά πρόστιμα-«λουκέτα»
Η σελίδα γύρισε. Και αφορά υψηλά πρόστιμα και «λουκέτα» σε όσους επαγγελματίες «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές.
Βέβαια αυτοί που κάνουν την «επέμβαση» είναι ελάχιστη μειοψηφία. Όμως υπάρχουν.
Και αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο όταν διαπιστώνεται η παράβαση αυτή οι ποινές να είναι ιδιαίτερα αυστηρές που μπορούν να φθάσουν και τους 20 μήνες κλείσιμο των καταστημάτων συν το κλείδωμα του ΑΦΜ και βέβαια χρηματικό πρόστιμο ιδιαίτερα υψηλό.
Γ.Δ.
Ζητούν οι Καβαλιώτες αλλά…
Εντάξει, να υπάρχει και να λειτουργεί η Περιφερειακή συνείδηση. Αυτό το έχουμε διακηρύξει και το υποστηρίξαμε ως εφημερίδα.
Βέβαια, το υποστηρίξαμε μεν, ανταπόκριση όμως δεν βρήκαμε. Ελπίζουμε στο μέλλον να γίνουν βήματα. Μέχρι τότε όμως οι φίλοι μας Καβαλιώτες και Δραμινοί θα πρέπει να αντιληφθούν πως Περιφερειακή συνείδηση καλλιεργείται σε ισότιμη σχέση και επίπεδο.
Διαμαρτύρονται τώρα για την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής που συστάθηκε για την Θράκη. Και επιθυμούν και ζητούν να συμμετάσχουν κι αυτοί ως ανήκοντες στην ίδια Περιφέρεια.
Ξεχνούν όμως πως οι διαφορές μεταξύ των νομών της Θράκης με Καβάλα και Δράμα πως είναι συντριπτικά υπέρ τους.
Πως η Θράκη είναι πίσω, τελευταία στην Ελλάδα κι ίσως και στην Ε.Ε.
Παράλληλα ξεχνούν κι άλλα πράγματα και απλώς αναφέρουν για ενδοπεριφερειακές ανισότητες μεν στο θέμα αυτό, αγνοώντας μια σειρά ανισοτήτων εις βάρος της Θράκης.
Γ.Δ.
Επιδείνωση του κλίματος στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι αποστάσεις που επέβαλλε στις συνεδριάσεις και σε κάθε είδους εκδηλώσεις, ούτε οι δύσκολες καταστάσεις που περάσαμε σαν δήμος, στάθηκαν ικανές να ενώσουν τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Ξάνθης. Το αρνητικό, τοξικό κλίμα που υπήρχε προ κορωνοϊού επιδεινώθηκε γιατί σ’ αυτό προστέθηκε και η διαφωνία τους για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις και μέσω τηλεδιάσκεψης. Βροχή λοιπόν οι προσφυγές στην Αποκεντρωμένη για να ακυρωθούν αποφάσεις, πλήθος οι διαμαρτυρίες και οι αντιπαραθέσεις. Αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις για ανούσια θέματα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τους δημότες και διαμαρτύρονται ότι δεν λειτουργεί σωστά ο δήμος επιρρίπτοντας την ευθύνη μόνο στην δημοτική αρχή. Δεν είναι όμως έτσι. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν …
Μ.Ξ.
Θέμα πολιτικού πολιτισμού
Δεν υπερβάλει ο Δημαρχόπουλος ισχυριζόμενος ότι μια σειρά Παιδικές Χαρές πως είχαν ενταχθεί επί των ημερών του για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.
Φυσικά και λέει την αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει ή αρνηθεί αυτό.
Όμως ξεχνά πως η διοίκηση έχει συνέχεια. Πως οι μελέτες μέχρι να εγκριθούν και γίνουν έργο περνούν χρόνια.
Άρα από πείρα θα γνωρίζει πως κάποια έργα άλλος δήμαρχος τα σκέφτεται, τα οραματίζεται, κάνει τις μελέτες κι άλλος τα υλοποιεί ή εγκαινιάζει.
Αυτό είναι το σύνηθες.
Το θέμα για μας είναι αλλού. Ότι οφείλουν οι σημερινοί να προσκαλούν τους προηγούμενους στα εγκαίνια και να αναφέρουν ότι συνέβαλαν στο έργο.
Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού που θα πρέπει σιγά-σιγά ν’ αποκτήσουμε στην Ξάνθη, κυρίως οι δημοτικοί μας άρχοντες, οι βουλευτές, οι αντιπεριφερειάρχες.
Ο μηδενισμός του προηγούμενου μόνον κακό κάνει. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνούν όλοι το «εκεί που ήσουν ήμουν…»
Γ.Δ.
Δίκτυο Φυσικού Αερίου
Τα λόγια τελείωσαν, ξεκινούν τα έργα σύντομα.
Για το εσωτερικό δίκτυο Φυσικού Αερίου ο λόγος που θα καλύψει 34 πόλεις συνολικά εκ των οποίων 6 στην Περιφέρειά μας. Οι πόλεις αυτές είναι Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα και Καβάλα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ζήτημα ημερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων στις Περιφέρειες ΑΜΘ Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος.
Συνολικά δε θα κατασκευαστούν 1830 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα γίνουν 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια για το Φυσικό Αέριο
Με την ευκαιρία λοιπόν που από τα λόγια που ακούγαμε χρόνια τώρα φθάσαμε στα έργα για να δούμε την υλοποίηση του εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, φρόνιμο είναι να πούμε δυο λόγια.
Κατ’ αρχάς, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες η χρήση φυσικού αερίου είναι δεδομένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι αυτό, διότι η χρήση του είναι ποικίλη. Από την οικιακή, την επαγγελματική, την βιομηχανική.
Ακόμη, πρόκειται για ένα φθηνό ενεργειακό μέσο σε σχέση με το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό, είναι ασφαλές μέσον και επίσης σημαντικό, δεν μολύνει το περιβάλλον.
Μάλιστα στις ελληνικές πόλεις που από χρόνια υπάρχει και λειτουργεί ως ενεργειακό μέσον το φυσικό αέριο, κερδίζει συνέχεια έδαφος και το προτιμούν οι καταναλωτές ακριβώς για τους λόγους αυτούς.
Επίσης πολλά νοικοκυριά έχουν αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές συσκευές με συσκευές αερίου.
Καλώς να έρθει λοιπόν το Φυσικό Αέριο. Εμείς δε το περιμένουμε 16 χρόνια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα το υποδεχτούμε.
Γ.Δ.
Κολύμπι και πνιγμοί ηλικιωμένων
Ανθρώπινο είναι τώρα το καλοκαίρι να θέλουν ν’απολαύσουν τη θάλασσα και οι ηλικιωμένοι. Μόνον που οφείλουν να είναι δύο φορές προσεκτικοί διότι η θάλασσα δεν θέλει παράτολμα πράγματα και η ζέστη γενικώς δεν είναι καλός σύμβουλος.
Θέλει προσοχή λοιπόν το κολύμπι και ποιες ώρες θα γίνεται αυτό και κυρίως να μην ξεχνούν την κατάσταση της υγείας τους οι ηλικιωμένοι.
Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων πολλές φορές γίνεται αιτία πνιγμών όπως και η προβληματική υγεία.
Προσοχή λοιπόν, προφύλαξη και μικρή έκθεση στον ήλιο για ν’ αποφευχθούν οι πνιγμοί που ήδη ξεκίνησαν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.
Γ.Δ.
33 χρόνια πριν
Ήταν 29 Ιουλίου του 1987
Ήταν ο θάνατος του Αλέξανδρου Μπαλτατζή.
Ήταν ήδη άρρωστος στο νοσοκομείο σε δύσκολη κατάσταση.
Ήταν το τέλος μιας εποχής για την Ξάνθη.
Ήταν Συνεταιριστής πρώτα και μετά Πολιτικός.
Ήταν μέγιστη προσωπικότητα δυναμική και δημιουργική.
Ήταν μια ζωή μέσα στα γεγονότα, όχι απ’ έξω.
Ήταν αυτός που δημιούργησε.
Ήταν αυτός που πρόσφερε για την Ξάνθη, ποτέ για τον εαυτό του.
Ήταν μεγάλος και μοναδικός.
Ήταν η Ξάνθη, το Συνεταιριστικό κίνημα, η Αγροτιά, η εκπροσώπησή της.
Ήταν πρωταγωνιστής γιατί προσέφερε.
Ήταν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ.
Γ.Δ.
Τα «μαζεύει» ο Ερντογάν
7 μέρες κράτησε η κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την προηγούμενη Τρίτη η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX βγάζοντας το Ορούτς Ρέις για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, προκαλώντας συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, χθες Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος τα «μάζεψε» και αγκυροβολεί το ερευνητικό του στην Αττάλεια και δηλώνει έτοιμος να κάνει διάλογο με την χώρα μας για τις διαφορές μας. Κάνει δηλαδή ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω. Γιατί άραγε; Σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που ανέλαβε να συνετίσει τον κ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας του ότι αν τραβήξει το σκοινί η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την Ελλάδα και ότι ο έλληνας πρωθυπουργός της κατέστησε επίσης σαφές ότι θα υπάρξει πολεμική αντίδραση από πλευράς μας αν η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Στο μεταξύ προφανώς και η μεγάλη προσευχή στην Αγία Σοφία δεν βοήθησε τον Τούρκο πρόεδρο γιατί η τουρκική λίρα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ!
Απ’ την πλευρά μας έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη που οφείλεται και στην ξεκάθαρη αλλά και σθεναρή στάση της κυβέρνησης χωρίς αδιαλλαξία άλλα και χωρίς ενδοτισμό στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε γιατί το θέμα δεν έληξε αλλά θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Άλλου τύπου λύσεις πρέπει να επιδιώξουμε στο διπλωματικό πεδίο και μέσα από διάλογο.
Μ.Ξ.