Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δεν συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα ούτε για την Αγιά Σοφιά!

Δεν συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα ούτε για την Αγιά Σοφιά!

0

Σάλος στην συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης – 4 ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία!

 

Πρόταση Μελισσόπουλου και ψηφοφορία για δια ζώσης συνεδριάσεις σε απογευματινές ώρες

 

 

Με εντάσεις και αντιπαραθέσεις, έντονη δυσθυμία και δυσφορία,  κύλησε η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι  η ασυνεννοησία και η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας έχει γίνει ενδημική παθογένεια που στερεί τη δυνατότητα από το σώμα να αποφασίσει ακόμη και για θέματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή διαφορετικών προσεγγίσεων. Ενδεικτικό είναι ότι για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος κατατέθηκαν 4 ψηφίσματα από τις δημοτικές παρατάξεις που καταδικάζουν την ενέργεια αυτή και τα οποία τέθηκαν σε 4 ψηφοφορίες για να καταλήξουν σ’ ένα ομόφωνο ψήφισμα!

 Πρόταση Μελισσόπουλου και ψηφοφορία για δια ζώσης συνεδριάσεις σε απογευματινές ώρες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την υπενθύμιση του Χ. Δημαρχόπουλου ότι έχει καταθέσει ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί από τον Ιανουάριο και ρώτησε γιατί η δημοτική αρχή επιμένει στην τηλεδιάσκεψη και όχι στη δια ζώσης συνεδρίαση και μάλιστα μεσημεριανή ώρα. Επίσης κατέθεσε την άποψη ότι ο δήμος υπολειτουργίας και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτές τις συνεδριάσεις σωρηδόν ακυρώνονται.

 

Την σκυτάλη πήρε ο κ. Μελισσόπουλος που έθεσε το θέμα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. εκφράζοντας «την ενόχληση και την απογοήτευση για την λειτουργία του Δ.Σ.», όπως είπε: « Αναρωτιέμαι ποια είναι η ανησυχία του δήμαρχου και δεν κάνουμε συνεδριάσεις απογευματινές και κανονικά; Ο δήμαρχος έχει αποδείξει ότι τον κορωνοϊό δεν τον φοβάται, πάει σε εκδηλώσεις και βγαίνει και φωτογραφίες. Μάλλον ο δημόσιος διάλογος είναι αυτός που φοβάται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η  κακή λειτουργία του δήμου και το κακό κλίμα στο συμβούλιο. Η πόλη έχει ανάγκη από ενότητα να επαναφέρεται την κανονικότητα στο Δ.Σ. Αλλιώς θα κινούμαστε σε Αποκεντρωμένη και επιτροπή του άρθρου 152», επεσήμανε και κατέθεσε πρόταση επικαλούμενος σχετικό άρθρο του κανονισμού να συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις και απογευματινές ώρες.

Για το θέμα πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε ο κ. Παπαχρόνης:  «Σπάνια γίνονται συνεδριάσεις αυτές τις ώρες.  Δεν μπορεί να διευκολύνουμε μόνο τους υπαλλήλους πρέπει να διευκολύνονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι που δουλεύουν. Γιατί δεν πήγαμε στο «Π» ή στο δημοτικό αμφιθέατρο;», αναρωτήθηκε. Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι η Απόφαση από την Αποκεντρωμένη, της προφυγής που κατέθεσε η παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας», που είναι επικεφαλής για την συνεδρίαση της 12 Μαΐου για το Παζάρι έγινε εν μέρει δεκτή. Όπως σημείωσε δικαιώνοντας από την απόφαση που καταδικάζει: « Άτοπη και προσβλητική λειτουργία της δημοτικής αρχής  και ακηδή λειτουργία του δήμου».

Παρεμβαίνοντας ο κ. Λύρατζης χαρακτήρισε «Μη σοβαρό» το γεγονός ότι γίνεται τηλεδιάσκεψη ενώ στις 5 Αυγούστου θα γίνει  δια ζώσης

«Οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται δια ζώσης, όλη η πόλη λειτουργεί κανονικά εσείς δήμαρχε συμμετέχετε σε εκδηλώσεις. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα ή φοβάστε να αντιμετωπίσετε τον δημόσιο λόγο», τόνισε ο κ. Λύρατζης.

Απορρίφθηκε η προσφυγή των 4 για τον ορισμό μέλους στην ΔΕΥΑΞ

Με ανακοίνωση του πρόεδρου του Δ.Σ. κ. Ι. Μπούτου απορρίφθηκε η προσφυγή των 4 παρατάξεων για την αντικατάσταση μέλους στην ΔΕΥΑΞ μετά από παραίτηση άλλου μέλους. Παρενέβη ο κ. Δημαρχόπουλος επισημαίνοντας στον πρόεδρο : δεν ενημερώσατε για την ακύρωση των 14 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής  από την Αποκεντρωμένη»

Επί του θέματος, πήρε το λόγο ο δήμαρχος κ. Τσέπελης: «Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε για καλό κλίμα και συναίνεση και να παρουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο αυτή την εικόνα. Συμφωνώ ότι μπορεί να φταίμε όλοι . Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε συνεδριάσεις δια ζώσης. Δεν φοβόμαστε και είμαστε υπέρ του δημόσιου διαλόγου. Από δω και πέρα θα μπούμε στην κανονικότητα».

«Δήμαρχε εμείς υπηρετούμε τη συνεργασία. Λέμε ναι στην συνεργασία όχι στην συνενοχή και αυταρχισμούς έχουμε καλή διάθεση αν μας ακούγατε περισσότερο δεν θα είχαμε αυτές τις προσφυγές», αντέτεινε ο κ. Λύρατζης ενώ ο δήμαρχο ζήτησε να αποφανθεί η νομική υπηρεσία αν πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση Μελισσόπουλου . Κλήθηκε η νομικός κα Χατζηιλιάδου και αναφέρθηκε στην ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία ο  πρόεδρος εκδίδει την πρόσκληση του Δ.Σ. για οποιοδήποτε τρόπο και χρόνο συνεδρίασης . Ο κ. Μελισσόπουλος επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία.  Η κα Χατζηιλιάδου μια τέτοια απόφαση δεν θα ήταν παράνομη αλλά επειδή ο πρόεδρος έχει αυτό το δικαίωμα θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση που θέλει εφόσον μπορεί να εφαρμοστεί

Ο κ. Φανουράκης διαφώνησε για το κατεπείγον του θέματος. Κατά την ψηφοφορία που διενεργήθηκε υπερίσχυσε με 14 ΝΑΙ και 8 ΟΧΙ η πρόταση του κ. Μελισσόπουλου, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε από το προεδρείο πριν επανεξεταστεί το αποτέλεσμα.

5 ψηφίσματα για την Αγία Σοφία – Σύγχυση και 4 ψηφοφορίες

Αρχικά ο κ. Δημαρχόπουλος κατηγόρησε εμμέσως πλην  σαφώς τον δήμαρχο ότι το ψήφισμα που κατέθεσε για την Αγία Σοφία είναι copy – paste του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ και κατέθεσε την άποψη ότι δεν είναι σωστό αυτό. Ο κ.  Φανουράκης τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση το ψήφισμα του δημάρχου δεν είναι ίδιο με αυτό της ΚΕΔΕ και τόνισε: «Εσείς προτείνετε να εγκρίνουμε τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ» Ο κ. Παπαχρόνης ζήτησε να γίνει μια επιτροπή και να κάνει ένα συγκερασμό των Ψηφισμάτων να βγει ένα Ψήφισμα. Ο κ.  Τσέπελης αναρωτήθηκε αν είναι σωστό να γίνει σε μια διαδικασία κριτική και αξιολόγηση του κάθε ψηφίσματος και αν είναι κακό να έχουμε ταύτιση με την ΚΕΔΕ. Ο κ. Λύρατζης επιμένει να τεθούν σε ψηφοφορία τα ψηφίσματα και όποιο πάρει περισσοτέρους ψήφους αυτό να εκφράζει τον δήμο Ξάνθης επισημαίνοντας ότι η «Νέα Ξάνθη» δεν αποσύρει το ψήφισμα της. Μπρος στο αδιέξοδο ο κ. Τσέπελης πρότεινε να γίνει μία επιτροπή και μέσα σε δύο μέρες να βγάλει το ψήφισμα χωρίς νέο δημοτικό συμβούλιο. Κλήθηκε η νομικός του δήμου κα Χατζηιλιάδου η οποία αποφάνθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις που αναπτύσσουν διαφορετικά υποζητήματα. Ότι είναι 4 διαφορετικά ψηφίσματα άρα θα πρέπει να γίνουν 4 ψηφοφορίες. Αυτό και έγινε χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί από το προεδρείο ποιο ψήφισμα τελικά θα εκπροσωπεί τον δήμο Ξάνθης. Ο πρόεδρος επιφυλάχτηκε να το ανακοινώσει εφόσον οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για να αποφευχθεί κάποιο λάθος.

Καταγγελία Δημαρχόπουλου για τον διαγωνισμό προμήθειας γάλακτος στους υπαλλήλους του δήμου

Ο κ. Δημαρχόπουλος κατήγγειλε την δημοτική αρχή ότι απόφαση του Δ.Σ. του Ιανουαρίου 2020 που έπρεπε να πάει στην Οικονομική για την κατάρτιση όρων για τον διαγωνισμό προμήθειας γάλακτος στους υπαλλήλους του δήμου πήγε τελικά στις 24 Μαρτίου και πήρε παράταση η σύμβαση για 3 μήνες. Ο διαγωνισμός δεν έγινε και οι υπάλληλοι δεν λαμβάνουν γάλα. Ο πρόεδρος του συλλόγου όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος,  έχει τη δέσμευση του δήμαρχου ότι  θα το πάρουν σε χρήμα αλλά έχει ήδη καθυστερήσει 7 μήνες ο διαγωνισμός και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα περάσει ο χρόνος. Ο κ. Φανουράκης απάντηση ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» τον Αύγουστο και οι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν στη Βουλή Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε …