Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

0

Όχι Ανασχηματισμός – Όχι Εκλογές
Τα κεφάλια μέσα τώρα και δουλειά. Η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Είπε: «Δεν θα γίνουν εκλογές πρόωρες και όσο για τον ανασχηματισμό δεν είναι στις προθέσεις μου».
Άρα, υπουργοί και λοιποί κυβερνητικοί, συνεχίστε απερίσπαστοι το έργο σας με μεγαλύτερη προσπάθεια. Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για να δουλέψουν όλοι, για να αλλάξει σιγά-σιγά η έρμη αυτή πατρίδα που όλοι δηλώνουν πως την αγαπούν στα λόγια και πολύ λίγο στα έργα.
-Άντε παλικάρια, ο πρωθυπουργός σας έδωσε άλλη μια ευκαιρία…
Γ.Δ.


Νέα γραμμή από την ΕΡΓΟΣΕ
Είναι η πολλοστή φορά που στα δημοσιογραφικά γραφεία έρχονται δηλώσεις για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες.  Πρόκειται για μια παλιά ιδέα για την παραλιακή σύνδεση με το εμπορικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης.
Το έργο έχει κοστολογηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ σε 1,3 δισ. ευρώ και υπάρχει η δέσμευση πως θα ξεκινήσει σε 5 χρόνια. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για το μεγάλο αυτό έργο.
Ερώτηση κρίσεως: Τόσα χρόνια πριν που αναφερόταν στο έργο διάφοροι πολιτικοί, μόνον λόγια ήταν;
Μάλλον. Διότι τίποτε σε πρακτικό επίπεδο δεν βρήκαν για τη νέα γραμμή και όλα θα ξεκινήσουν τώρα, γι’ αυτό και η πενταετία.
-Άντε υπομονή κι ελπίδες. Εξάλλου από αυτά έχουμε άφθονα. Όλοι υπόσχονται, κυρίως οι προηγούμενοι που δεν έκαναν τίποτε.
Γ.Δ.


Ο Γιάνης θα μας σώσει… πάλι
Ο πολύς Γιάνης Βαρουφάκης έρχεται πάλι στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε, να σώσει την οικονομία της χώρας με τις πρωτότυπες ιδέες του. Πριν ένα μήνα είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτών από την πανδημία, όπου μεταξύ άλλων είχε προτείνει και την κατάργηση του Υπερταμείου, έτσι μονομερώς, όπως έλεγε παλιά με ένα νόμο κι ένα άρθρο και για το Μνημόνιο!
Τώρα ο Γιάνης, ως επικεφαλής ευρωπαϊκού κινήματος που είναι, προτείνει λύσεις και για τη σωτηρία της Ευρώπης, με την εξής μοναδική πρόταση: «Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να τυπώσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ και να καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε πολίτη 2.000 ευρώ, για κάθε μήνα, μέχρι να νικηθεί ο ιός».
-Όμως γιατί τέτοιες τσιγκουνιές Γιάνη μας; Γιατί μόνο 2.000 το μήνα; Βάλε κάτι παραπάνω τώρα που γυρίζει…


Σιγά – σιγά αναρρώνουμε ως νομός από τον κορωνοϊό
Ως νομός είναι αλήθεια ότι …αρρωστήσαμε βαριά από τον κορωνοϊό και μάλιστα μπήκαμε στην «εντατική» για αρκετό καιρό (μόνο 2 φορές σε έξτρα περιοριστικά μέτρα  εκτός από το γενικό lockdown). Υποφέραμε ως κοινωνία και ως οικονομία και συνεχίζουμε αφού ακόμη ο ιός είναι εδώ. Τα καλά νέα όμως είναι ότι είναι εμφανής πια η καθοδική τάση της καμπύλης. Τα κρούσματα μειώνονται αργά, σταδιακά αλλά σταθερά όπως μειώνονται οι ασθενείς στην covid του νοσοκομείου και οι διακομιδές στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε η ανάρρωση.
Επιτέλους μετά από τόσο καιρό να πάρουμε μια ανάσα…
Μ.Ξ.


Ενδιαφέρον για τη ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Να λοιπόν όλως απροόπτως που Περιφέρεια και Επιμελητήρια βρίσκονται στα… μαχαίρια. Κι όχι μόνον έχουν βγει από τα θηκάρια, αλλά υπήρξε και δικαστική διαμάχη.
Με δυο λόγια, ωραία πράγματα. Αντί του πνεύματος συνεργασίας έχουμε αντιπαράθεση. Αιτία; Το ποιος θα ορίσει τον πρόεδρο του ΔΕΣΜΟΣ. Διότι ο «πόλεμος»  των έξι επιμελητηρίων με τη Περιφέρεια γι’ αυτό γίνεται.
Τελικά, με την απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η Περιφέρεια, επανέφερε στην θέση της προέδρου την κ. Κατερίνα Ιωαννίδου.
Τώρα, αν έχετε την απορία το πώς θα συνεργαστούν τα έξι Επιμελητήρια με έναν θεσμό που διαχειρίζεται αναπτυξιακά προγράμματα και με τον οποίο δεν συμφωνούν, η απάντηση είναι μία. Μάλλον δεν θα συνεργαστούν.
Γ.Δ.


Στα χέρια Μητσοτάκη η επιστολή
Σοβαρές εξελίξεις θα υπάρξουν σύντομα στο θέμα του δρόμου της Θηλιάς με απρόβλεπτες συνέπειες για κάποιους.
Λοιπόν, η επιστολή των κατοίκων έχει φθάσει στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του αρμόδιου στελέχους.
Ο πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησε να έχει πληρέστερη ενημέρωση για το μικρό αυτό θέμα που κάποιοι με ελαφρά συνείδηση το έκαναν μεγάλο με απίθανες προεκτάσεις.
Έτσι, αρμόδια υπάλληλος του γραφείου του πρωθυπουργού, επικοινώνησε χθες και από άτομο που συμμετέχει στην ομάδα των κατοίκων, είχε πολύωρη συζήτηση-ενημέρωση.
Έτσι, το γραφείο του πρωθυπουργού ενημερώθηκε πλήρως για την υπόθεση με κάθε λεπτομέρεια και κυρίως για την αλήθεια των πραγμάτων. Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, για την έλλειψη ισονομίας και ισοπολιτείας που πρώτος χάραξε ο πατέρας του πρωθυπουργού και την οποία σήμερα άφρονες τοπικοί παράγοντες καταπατούν.
Παράλληλα, επισημάνθηκε το αίτημα των κατοίκων για ασφαλτόστρωση του δρόμου, για τις υποσχέσεις Μέτιου και λοιπών, που όμως έμειναν λόγια και η απόφασή τους άλλαξε κοροϊδεύοντας τους κατοίκους.
Μετά τα παραπάνω και την επισήμανση πως μετά την πανδημία θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια και στην πλατεία της Κομοτηνής από τους μουσουλμάνους κατοίκους.
Σημειώνουμε πως η ίδια επιστολή εστάλη στα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Γ.Δ.


Πρώτα να το δούμε
Όχι πως δεν πιστεύουμε τις δηλώσεις του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη ότι έρχεται ειδικό πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις της Ξάνθης.
Ο δήμαρχος έλαβε τη σχετική δέσμευση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση και εκεί στηρίχτηκε.
Όμως εμείς και πολλά έχουμε ακούσει και περισσότερα είδαν τα μάτια μας όλα αυτά τα 43 γεμάτα χρόνια. Γι’ αυτό λέμε, πρώτα να δούμε οι υποσχέσεις να υλοποιούνται και μετά το χειροκρότημα και οι ευχαριστίες.
Κι όπως λένε σωστά οι Πόντιοι «μίαν όβαξον και μετά κακάρισον», δηλαδή «πρώτα κάνε το αυγό και μετά να κακαρίσεις».
Γ.Δ.


Περί του Κυνοκομείου
Επιτέλους!
Έπρεπε να θητεύσουν δήμαρχοι και δήμαρχοι για να δούμε σ’ αυτόν τον τόπο να ολοκληρώνεται ένα σύγχρονο Κυνοκομείο.
Το αυτονόητο εδώ και χρόνια αλλού, θα το δούμε εμείς στην Ξάνθη περί το τέλος Ιουλίου.
Αλήθεια, θα πρέπει να πανηγυρίσουμε ή να ουρλιάξουμε για την καθυστέρηση;
Τέλος πάντων, έστω και αργά, έστω και με σπρώξιμο δύο-τριών δημάρχων, το «μεγάλο» αυτό έργο τελειώνει.
Αν όμως, για κάθε έργο μικρής κατηγορίας όπως αυτό, χρειάζεται να περάσουν τόσα χρόνια, ε, τότε πόσα θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε μεγάλα έργα;
Γ.Δ.


Επέτειος δημοψηφίσματος
Η επέτειος του δημοψηφίσματος κανονικά θα έπρεπε να είναι μια επέτειος στην οποία γιορτάζουμε την οδυνηρή ενηλικίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών.
Ωστόσο το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πολλοί από τους συμπολίτες δεν το κατάλαβαν ποτέ ως λάθος, ενώ άλλοι νομίζουν ότι το λάθος τους είναι αλλού. Για τους συμπολίτες αυτούς δεν φταίει ο παραλογισμός της επιλογής τους, αλλά η κωλοτούμπα του Τσίπρα, οι σκληροί γεμάτοι φθόνο ξένοι, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι νεοταξίτες και ό,τι άλλο έχετε κατά καιρούς ακούσει. Δηλαδή το πρόβλημα δεν ήταν στην ιδέα, αλλά στην εκτέλεση.
Γιατί μπορεί να απογοητεύτηκαν από τον Αλέξη και τη χαρούμενη παρέα του μαγαζιού, αλλά νομίζουν ακόμα και τώρα ότι το πρόβλημα ήταν ο Αλέξης και η χρονική συγκυρία. Πράγμα που σημαίνει πως απλώς περιμένουν τον επόμενο που θα τους παραμυθιάσει…
Αυτό που έγινε πριν από 5 χρόνια είναι ότι σχεδόν 3,5εκ συμπολίτες ψήφισαν ότι ο γάιδαρος πετάει, αλλά ο φουκαράς ο γάιδαρος σε συνεργασία με τη βαρύτητα (που αδιαφορεί πλήρως για τη λαϊκή βούληση) πέταξε για πολύ λίγη ώρα και μετά ακολούθησε τη λογική του πορεία και έσκασε στο έδαφος. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ήσυχοι για τα επόμενα πολλά χρόνια. Όμως η ανάγκη για ιπτάμενους γαϊδάρους φαίνεται πως είναι δυνατότερη από τη λογική και την αναζήτηση εφικτών τρόπων να γίνει η ζωή καλύτερη. Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα αργήσει πολύ να έρθει η ώρα που ο γάιδαρος θα ξαναπετάξει και θα ξανασκάσει στο έδαφος….
Μ.Β.


Τα εισαγόμενα κρούσματα στην Θάσο
Την ίδια στιγμή που η κατάσταση βελτιώνεται στην Ξάνθη εντοπίζονται εισαγόμενα κρούσματα στην Θάσο και στην Καβάλα. Πρόκειται για τουρίστες από Βουλγαρία και Σερβία σύμφωνα με  πληροφορίες μας που βρέθηκαν θετικοί ενώ παραθέριζαν και όχι από τα σύνορα γεγονός που δημιουργεί επιπλοκές καθώς εκτός από αυτούς ενδεχομένως από τις ιχνηλατήσεις τους να κλείσουν ξενοδοχεία και να τεθεί σε καραντίνα προσωπικό που ήρθε σε επαφή. Αν αυτό συνεχιστεί υπάρχει περίπτωση να κλείσουν και τον Προμαχώνα γιατί υπάρχει αποδεδειγμένα έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι έχει τεθεί σε  lockdown.  Τελικά ίσως θα ήταν καλύτερα φέτος να παραμείνουμε με κλειστά σύνορα και ο τουριστικός κλάδος να δουλέψει μόνο με εσωτερικό τουρισμό. Έτσι κι αλλιώς από την ζημιά κέρδος δεν βγάζει κανείς…
Και να θυμίσουμε και κάτι: Όταν είχαμε πολλά κρούσματα στην Ξάνθη έτυχε Ξανθιώτες να θέλουν να κλείσουν στην Θάσο και μόλις άκουγαν Ξάνθη τους έκλειναν το τηλέφωνο.
Αλλά μάλλον δεν λογάριασαν καλά οι Θασίτες ξενοδόχοι και από τους Σέρβους και τους Βουλγάρους το βρήκαν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…