Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι αριθμοί της πανδημίας στο Νοσοκομείο Ξάνθης: τεστ, κλίνες, νοσηλείες, μέσα προστασίας, δωρεές

Οι αριθμοί της πανδημίας στο Νοσοκομείο Ξάνθης: τεστ, κλίνες, νοσηλείες, μέσα προστασίας, δωρεές

0

Διενεργήθηκαν 990 σε ασθενείς, 400 σε υγειονομικά στελέχη, 450 σε προεγχειρητικούς ελέγχους–Νοσηλεύτηκαν 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 298 ασθενείς συνολικά

 

Από σήμερα Μοριακός Ανιχνευτής δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα- Απολογισμός με αιχμές από τη Διοικήτρια Έλενα Ροφαέλα

 

Σε μακροσκελή απολογισμό για τη διαχείριση της πανδημίας από το Νοσοκομείο Ξάνθης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει άνιση για τις δυνάμεις του μάχη και μάλιστα, συμπεριλαμβάνοντας και τη δεύτερη έξαρση του ιού στην περιοχή, προέβη η Διοικήτρια Έλενα Ροφαέλα. Στον απολογισμό της με αφορμή την εγκατάσταση και λειτουργία μοριακού ανιχνευτή στο νοσοκομείο της πόλης μας με δυναμικότητα 96 ταυτόχρονων τεστ, η διοικήτρια αναφέρεται στην ετοιμότητα του Νοσοκομείου, στις κλίνες που αυξήθηκαν, τα τεστ που διενεργήθηκαν, τα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν, τα ατομικά μέσα προστασίας που εξασφαλίστηκαν και τις δωρεές που προσφέρθηκαν προς το νοσοκομείο. Παρόλα αυτά, δεν συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων που αποτελεί ένα αίνιγμα για την περιοχή. Η κ. Ροφαέλα στην ανακοίνωσή της παραλείπει να αφήσει και αιχμές για επικοινωνιακές προσπάθειες «ατομικής προβολής από επαΐοντες και μη».

Ο απολογισμός της Διοικήτριας για τη διαχείριση της πανδημίας από το Νοσοκομείο Ξάνθης

H εμπειρία του κορωνοϊού στην Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, μας έφερε αντιμέτωπους με πολλές προσκλήσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικά οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, αντιμετωπίσαμε σε εντονότερο βαθμό την πανδημία, με πολλά κατ΄ αναλογία θετικά κρούσματα και θανάτους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους και νοσοκομεία άλλων περιοχών, δέχθηκε τρομερή επιβάρυνση σε όγκο ιατρικής υποστήριξης της κοινότητας. Επίσης λόγω της ιδιότητας του, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της υγειονομικής κάλυψης του Νομού, αλλά και όλων των ενεργειών προετοιμασίας, πληροφόρησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η μάχη αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Όσον αφορά στις ενέργειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι απόλυτοι αριθμοί μας δικαιώνουν:

– Δημιουργήσαμε άμεσα Αίθουσες Αρνητικής Πίεσης (21 κλίνες) και μάλιστα με ξεχωριστή πτέρυγα Covid-19 (15 κλίνες), κάτι πρωτόγνωρο για επαρχιακό νοσοκομείο.

– Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 5 σε 7.

– Διεξήγαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό test κορωνοϊού:

990 σε ασθενείς, 400 σε υγειονομικά στελέχη, 450 σε προεγχειρητικούς ελέγχους

– Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έναν τεράστιο όγκο νοσηλειών στην πτέρυγα Covid:

-Σύνολο Ασθενών: 298 (εκ των οποίων 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19)

–  Προσελκύσαμε και δεχθήκαμε ιδιωτικές δωρεές:

Πάνω από 500.000 ευρώ σε Μ.Α.Π. και εξοπλισμό σε ΜΕΘ & Covid πτέρυγα

– Διαθέσαμε μέχρι σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ατομικής στο προσωπικό ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι υγειονομικά και να μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας απρόσκοπτα τις ιατρικές μας και νοσηλευτικές υπηρεσίες: 92.000 τεμ. μάσκες, 481.000 τεμ. γάντια, 4.200 τεμ. σκάφανδρα, 6.000 τεμ. στολές υψηλής προστασίας

-Συμβάλλαμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στον Νομό Ξάνθης, με παροχή βοήθειας στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, παρέχοντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους στα συνεργεία δειγματοληψίας.

Οι ραγδαίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μικρό και έντονο διάστημα και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, αποτελεί το απόλυτο επίτευγμα ενός σχετικά μεσαίου σε δυναμικότητα νοσοκομείου, που απέδειξε ότι με την συντονισμένη και άρτια συνεργασία διοίκησης, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, μπορούν να συμβούν και θαύματα σε ακραίες συνθήκες.

Ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα στην υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας, πέρα από την αξιολόγηση, τη διαλογή και την ιατρική κάλυψη των περιστατικών, είναι και η διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού.

Το Νοσοκομείο Ξάνθης πέτυχε, λόγω ειδικών συνθηκών, να έχει προτεραιότητα στην επεξεργασία των δειγμάτων που έστελνε σε εξειδικευμένα εργαστήρια για τη γρήγορη ενημέρωση, την άμεση ιχνηλάτηση και την επιτυχή κάλυψη των ασθενών.

Η ανάγκη για ενίσχυση του ΓΝΞ με μηχάνημα ανίχνευσης της Covid-19 διαγνώστηκε από τις αρχές ακόμα της πανδημίας και η Διοίκηση ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης του αντίστοιχου εξοπλισμού. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο, διότι αυτά τα μηχανήματα είναι δυσεύρετα, ακόμη και σήμερα, στη παγκόσμια αγορά, αφού όλες οι χώρες ταυτόχρονα ζητούν απεγνωσμένα παρόμοιο εξοπλισμό.

Σε αυτό το διάστημα δυστυχώς, και αφού όλες οι δυνάμεις του ΓΝΞ βρισκόταν επί ποδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίναμε μάρτυρες μιας καθαρά επικοινωνιακής προσπάθειας με πολλά στοιχεία , για τη τοποθέτηση ενός ανάλογου μηχανήματος. Συμπεριφορά ανεπίτρεπτη σε συγκυρίες που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία.

Η θέση μας και το λειτούργημα όλων μας στο ΓΝΞ, επιτάσσει σε κρίσιμες στιγμές να προσφέρουμε στον τόπο, να δουλεύουμε άοκνα και, κυρίως, να μιλάμε όσο λιγότερο γίνεται σεβόμενοι την κοινωνική ευαισθησία, αλλά και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, χριστιανών και μουσουλμάνων.

Από σήμερα το νοσοκομείο μας διαθέτει έναν υπερσύγχρονο Μοριακό Αναλυτή Ανίχνευσης Covid-19 (real time PCR), δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Υπουργό Υγειάς κ. Βασίλη Κικίλια για την καθημερινή στήριξη του Νοσοκομείου μας, αλλά και την διάθεση του Μοριακού Αναλυτή, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη για την τεχνική διευθέτηση του ζητήματος, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» που μας διέθεσε τον εν λόγω  Μοριακό Αναλυτή και τέλος, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης που κατάφερε σε ελάχιστες ώρες να μεταφέρει, τοποθετήσει και λειτουργήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι το ίδιο δύσκολοι και κρίσιμοι όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, αλλά και της λειτουργίας όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Στόχος όλων πρέπει να είναι η κοινή δράση χωρίς προαπαιτούμενα, μονόπλευρες στρατηγικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, μας αφορά όλους, είναι ακόμα απόλυτα ενεργός στην κοινότητα, μολύνει με την ίδια ένταση, απαιτεί σοβαρότητα στην ατομική ευθύνη όλων μας, μα πάνω απ’ όλα για να αντιμετωπιστεί δραστικά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με σοβαρότητα και ταπεινοφροσύνη.

Όλοι εμείς στο Νοσοκομείο Ξάνθης, θα συνεχίσουμε όπως πορευτήκαμε όλον αυτό τον καιρό. Δυναμικά, παραγωγικά και διακριτικά, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των συμπολιτών μας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματ…