Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με συμβολισμό η επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ στην Ξάνθη

Με συμβολισμό η επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ στην Ξάνθη

0

Ο Μιχάλης Γιαννάκος συνομίλησε με τη διοικήτρια και εργαζόμενους. Ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης των δειγματοληπτικών ελέγχων

 Ζήτησε να δοθεί το επίδομα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο προσωπικό της Ξάνθης, αφού λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς

Στην Ξάνθης βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή και να επικοινωνήσει τα προβλήματα και αιτήματα των εργαζομένων στο τοπικό νοσοκομείο. Ο ίδιος χαρακτήρισε συμβολική της επίσκεψη του ίδιου και του κλιμακίου της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας: «η Ξάνθη είναι περιοχή που μαζί με Καστοριά, επλήγη περισσότερο από την πανδημία και συνεχίζει να πλήττεται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, κατά την άποψή μας, υπάρχουν σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ανοίξαν τα χερσαία σύνορα  της χώρας χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι με αποτέλεσμα σε όλη την περιοχή να μπουν αρκετοί επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι που δούλευαν σε άλλες χώρες που πλήττονταν από τον κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει διασπορά της νόσου. Το δεύτερο είναι ότι δε γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στην κοινότητα. Οι περίφημες κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, δεν στελεχώθηκαν. Μόνο μία μονάδα απ’ ότι έχουμε μάθει είναι στην Ξάνθη, η οποία φυσικά και δεν μπορεί με τις ιδιαιτερότητες τις πληθυσμιακές που υπάρχουν εδώ, να τα καταφέρει Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει πρόληψη στην κοινότητα. Το τρίτο ζήτημα είναι ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης μέχρι και σήμερα δεν έχει μοριακό αναλυτή για να κάνει γρήγορα το εργαστηριακό τεστ με αποτέλεσμα να ‘βαλτώνουν’ τα περιστατικά εδώ και πάρα πολλές μέρες. Τα τεστ καθυστερούν στην Αλεξανδρούπολη και τέσσερις ημέρες, κι έτσι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό, αφού νοσηλεύει τα περιστατικά ακόμη και για τέσσερις ημέρες, ενώ αν έβγαινε το τεστ θα μπορούσαν οι ασθενείς να μένουν εδώ μόνο μία-δύο ώρες και μετά να διακομίζονται». Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι «όταν καθυστερούν να βγουν τα τεστ, καθυστερεί και η ιχνηλάτηση των επαφών του περιστατικού και το αποτέλεσμα είναι να διασπείρεται έτσι και ο ιός» και πρόσθεσε: «εδώ απ’ ότι μας είπε η διοικήτρια, έχουν θετικοποιηθεί πάνω από 170 περιστατικά κορωνοϊού και νοσηλεύτηκαν κάπου τα μισά».

Με βάση την κατάσταση που κλήθηκαν και καλούνται ακόμη να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζήτησε να χορηγηθεί το επίδομα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (1.500 ευρώ) και στο προσωπικό της Ξάνθης, αφού το νοσοκομείο λειτουργεί ως αναφοράς, αφού τα περιστατικά νοσηλεύονται για δύο, τρείς και τέσσερις ημέρες.

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, «αφού η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει παρά μόνο τοπικά lockdown, θα δοκιμάζεται κάθε μέρα το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και συνεργεία για να γίνονται ικανοποιητικοί προληπτικοί έλεγχοι στην κοινότητα για να εντοπίζονται τα περιστατικά και ν’ απομονώνονται. Αυτό σήμερα δυστυχώς, δεν υπάρχει, όχι μόνο στην Ξάνθη». Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ειδικά στην Ξάνθη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ανέφερε: «να τονίσουμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην πληθυσμιακή ομάδα της περιοχής, αλλά δεν υπήρχαν τα κατάλληλα συνεργεία από τον ΕΟΔΥ, από την Υγειονομική περιφέρεια, δεν υπάρχουν και οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη προκειμένου να καλύψουν το κενό της ενημέρωσης, να ενημερώνουν τον πληθυσμό αναφοράς, ώστε να συνεργάζεται, αλλά και να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της κατάστασης, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά της νόσου».

Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης, «από τη διοικήτρια ζητήσαμε να καλυφθεί το νοσοκομείο για τα κενά που έχει σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αρκεί να πούμε ότι εδώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς, όπως αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής για χειρουργείο να έχουν εκτιναχθεί και στον ενάμιση χρόνο, υπάρχει μεγάλη έλλειψη παθολόγων είναι μόνο πέντε, πνευμονολόγων κλπ. 70 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Τέλος, ο κ. Γιαννάκος συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν ικανοποίηση για τα χειροκροτήματα και την υποστήριξη που δέχονται από την κοινωνία, ωστόσο «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως η μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και το αίτημα αύξησης των μισθών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…