Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γ. Βρούτσης: Ψηφιακά θα εκδίδονται 4.000 συντάξεις τον μήνα

Γ. Βρούτσης: Ψηφιακά θα εκδίδονται 4.000 συντάξεις τον μήνα

0

Στο «ΑΤΛΑΣ» έως το τέλος του 2021 το 80-85% όλων των συντάξεων

Το πρόγραμμα ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» παρουσιάστηκε εχθές στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.  Σύμφωνα με τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, καθώς με την εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» «πραγματοποιείται ένα άλμα στο μέλλον και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας περνάει σε μία νέα εποχή».

Όπως είπε, από σήμερα ο e- ΕΦΚΑ ξεκινά τη λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων. Ήδη, από τις 15 Απριλίου είχε ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Από την ημέρα εκείνη η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e- ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων, οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

Σήμερα, είπε ο κ. Βρούτσης, εγκαινιάζεται η ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Είναι, σημείωσε, μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

«Ξεκινάει, λοιπόν, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος “ΑΤΛΑΣ”. Σταδιακά, θα εντάσσονται σε αυτό και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Ξεκινάμε με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων» τόνισε ο υπουργός.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον, γιατί:

-«Αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.

-Εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ.

-Ο πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.

-Για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.

-Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

-Συμπερασματικά, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς μετατρέπουμε μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία, σε μια απλή ολιγόλεπτη πράξη» είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός επισήμανε πως η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους. Ωστόσο, και για τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως είπε, η λύση βρίσκεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

Κι αυτό, εξήγησε, καθώς η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων εγγυάται και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Δηλαδή, τη στιγμή που το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πώς «ο Άτλας, δεν είναι απλά μία τεχνική απόφαση. Συνιστά μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα του γι’ αυτόν. Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», προσθέτοντας πως αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο η αρχή. «Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού που απλώνεται στον χρόνο…»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Σταυρούπολη Ξάνθης βρέθηκε το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου

Με τη συνοδεία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Αντών…