Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ερωτηματικά για την καθυστέρηση των αεροψεκασμών

Ερωτηματικά για την καθυστέρηση των αεροψεκασμών

0

Δυσαρέσκεια των περιφερειακών υγειονομικών αρχών για την καθυστέρηση να δοθεί άδεια για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου

 

Ταυτόχρονα με τα πουλερικά – ανιχνευτές του ιού  εντοπίστηκε και κρούσμα σε κάτοικο του δήμου Τοπείρου

 

 

Αντιμέτωπη με τον ιό του Δυτικού Νείλου βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή η τοπική κοινωνία μετά την εμφάνιση κρούσματος σε κάτοικο του δήμου Τοπείρου που εμφάνισε τα συμπτώματα και προσήλθε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε αρνητικός για κορωνοϊό αλλά θετικός για ιό του Δυτικού Νείλου και νοσηλεύεται. Η πανδημία μπορεί να υποχωρεί στην Π.Ε. Ξάνθης που τις τελευταίες μέρες φαίνεται να μηδενίζονται τα νέα κρούσματα αλλά όλα δείχνουν ότι …προχωρεί η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου! Να σημειώσουμε ότι έχει χαρακτηριστεί επιδημία από τις Υγειονομικές αρχές της χώρας απ το 2010 όταν και διαπιστώθηκε η έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ταυτόχρονα με τα πουλερικά εντοπίστηκε και κρούσμα σε άνθρωπο

 

Ταυτόχρονη ήταν η διαπίστωση εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου στα πτηνά και στον άνθρωπο. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Βενετίδης στα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πουλερικά – ανιχνευτές του ιού βρέθηκαν θετικά στην περιοχή Ν. Εράσμιο, Μάγγανα και Κυψέλη του Δήμου Τοπείρου και την ίδια στιγμή εμφανίστηκε και κρούσμα σε άνθρωπο, κάτοικο του δήμου Τοπείρου Θετικά δείγματα ανιχνεύθηκαν επίσης – όπως συμπλήρωσε και στην περιοχή της Χρυσούπολης και Ποντολίβαδου ενώ αρνητικά ήταν τα δείγματα στην περιοχή του Έβρου και σ’ αυτά άλλα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι 40 κλωβοί με τα πουλερικά. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παλαιότερο είναι ότι τότε κάνανε ελέγχους στα κουνούπια για να διαπιστώσουν αν είναι μολυσμένα με τον ιό τώρα κάνουν ελέγχους στα πουλερικά για να διαπιστώσουν αν υπάρχει μετάδοση του ιού. Σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση είναι ότι: « Υπάρχει κυκλοφορία του ιού στον δήμο Τοπείρου και στην περιοχή της Χρυσούπολης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών που είναι οι φορείς μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου”, εξηγεί ο κ. Βενετίδης.

Στα λόγια η άδεια για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής, της  μέρας που εντοπίστηκε το κρούσμα στον δήμο Τοπείρου, συνεδρίαζε και η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας αλλά κάποιες ώρες νωρίτερα από τότε που γνωστοποιήθηκε. Κι ενώ  – σύμφωνα με πληροφορίες μας – ζητήθηκε να δοθεί άδεια να ξεκινήσουν οι αεροψεκασμοί για ακμαιοκτονία που θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικοί για την καταπολέμηση των μολυσμένων κουνουπιών εντούτοις δεν δόθηκε. Και μόνο όταν το απόγευμα της ίδιας μέρας έλαβε γνώση η επιτροπή για το κρούσμα δόθηκε προφορικά η άδεια για αεροψεκασμούς! Αυτοί  βέβαια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα γιατί πρέπει να εκδοθεί και να …καθαρογραφεί η απόφαση!

Δυσαρέσκεια στις υγειονομικές αρχές της περιφέρειας –  Αναπάντητα ερωτηματικά γιατί δεν δίνεται έγκαιρα άδεια για αεροψεκασμούς  

Κλίμα δυσαρέσκειας στις υγειονομικές αρχές της περιφέρειας για το γεγονός ότι το Υπουργείο  Υγείας εφαρμόζει αυτή την πολιτική στο θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου: «Ρωτήσαμε επανειλημμένως και ζητήσαμε να μας δοθεί εγκαίρως η άδεια αεροψεκασμού σε ακμαία κουνούπια αλλά η απάντηση που παίρνουμε είναι: «Εξαντλείστε όλα τα άλλα μέσα. Αυτό θα γίνει όταν διαπιστωθεί κρούσμα σε άνθρωπο»,  σημειώνει ο κ. Βενετίδης και συμπληρώνει: «Είμαστε η πιο επιβαρυμένη περιοχή της περιφέρειας σε ιό του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον έχουμε και το θέμα με τον κορωνοϊό και δεν θέλουμε να έχουμε γεμάτα τα νοσοκομεία. Μπορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου να μην μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως ο κορωνοϊός αλλά είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ανεξιχνίαστος ιός. Πέρσι στην ΑΜΘ είχαμε 16 θανάτους. Χρειάζεται εγρήγορση και μέτρα από τις υγειονομικές αρχές πολλά και από τους πολίτες».

«Έχουμε στείλει 3 έγγραφα ζητώντας να δοθεί η άδεια για τους αεροψεκασμούς για τα ακμαία κουνούπια που εκκρεμούσε . Είχε δοθεί μόνο για προνυμφοκτονία», διευκρινίζει ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Λουκάς Γεωργίου και συνεχίζει: «Ενημερώσαμε για το κρούσμα προφορικά  και πήραμε την προφορική διαβεβαίωση ότι θα εκδοθεί η άδεια. Είναι μια δύσκολη χρονιά κι αυτό που προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Γι αυτό λαμβάνονται μέτρα».

Όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Επιζητώντας απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε έγκαιρα άδεια για αεροψεκασμούς από το Υπουργείο Υγείας, όταν είναι γνωστή η επιβάρυνση της περιοχής και αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική η μέθοδος αυτή και επιπρόσθετα όταν υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και έχει προϋπολογίσει αεροψεκασμούς, η μοναδική απάντηση που λάβαμε από το γραφείο Τύπου είναι το στερεότυπο: «Υπάρχει συνεργασία και ανοιχτή γραμμή με την περιφερειακή Διεύθυνση και ότι όλα λειτουργούν με βάση το πρωτόκολλο της Δημόσιας υγείας».

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/), σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ενώ επίσης κάθε Πέμπτη θα αναρτάται έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Επιδότηση 50% για την Αναβάθμιση της Επιχείρησής σας

Δίπλα στις επιχειρήσεις η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία Η Πε…