Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μετ’ εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μετ’ εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

0

Έχει «πέσει» το σύστημα για τις πιστωτικές δηλώσεις από την Παρασκευή – Σε αγώνα δρόμου οι λογιστές – Λήγει στις 29/7 η προθεσμία και δεν δόθηκε παράταση

 

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις 8 δόσεις και την έκπτωση 2%   – Οδηγίες από την ΑΑΔΕ  και παραδείγματα

 

 

Μετ’ εμποδίων και πολλών βασάνων γίνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους λογιστές που επιδίδονται σ’ έναν  αγώνα δρόμου μέχρι τις 29 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις των πελατών τους ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν και πόσο χρονικό διάστημα θα δοθεί παράταση κι ενώ παράλληλα έχουν επιφορτιστεί με αρκετές ακόμη δουλειές που δεν έχουν σχέση με το κύριο αντικείμενό τους

Έχει «πέσει» το σύστημα για τις πιστωτικές δηλώσεις από την Παρασκευή

mpatzakidouΤην αγανάκτηση των συναδέλφων της μεταφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου από το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό ενώ παράλληλα όπως μας πληροφορεί έχει «πέσει» το σύστημα για τις πιστωτικές δηλώσεις από την Παρασκευή και δεν μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις των πελατών τους  που έχουν επιστροφή φόρου: «Εννοείται ότι είναι αδύνατο να υποβληθούν 2,5 εκ. δηλώσεις που απομένουν πανελλαδικά  μέχρι το τέλος του μήνα. Χρειαζόμαστε παράταση όχι μόνο για 15 μέρες αλλά όπως ζητήσαμε μέχρι 30/9.  Λόγω των ειδικών συνθηκών δουλεύουμε μόνο με ραντεβού τηρώντας το πρωτόκολλο. Επιπλέον έχουμε επιβαρυνθεί με χίλιες δυο άλλες δουλειές που παλαιότερα έκαναν τα ΚΕΠ ή ο δήμοι και επιπλέον έχουμε πρόβλημα και με το σύστημα. Έχει πέσει από την Παρασκευή μόνο για τις πιστωτικές δηλώσεις και δεν ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί», τονίζει η κα Μπατζακίδου, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει εικόνα πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί από την Ξάνθη.

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις 8 δόσεις και την έκπτωση 2%   – Οδηγίες από την ΑΑΔΕ  και παραδείγματα

Αναλυτικές οδηγίες για τους πολίτες που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και προσβλέπουν σε διευκολύνσεις των 8 δόσεων και της έκπτωσης του 2% δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

H ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι, μετά τη δημοσίευση την Παρασκευή 17/07/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν.4706/2020 από σήμερα (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Αναλυτικότερα:

  1. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από σήμερα (20/7) το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:

– Το ποσό της οφειλής

– Την έκπτωση

-Την ημερομηνία πληρωμής

– Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)

Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί:

Από σήμερα (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ.

Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ. Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.

Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται:

– ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί

– για την τρίτη δόση η διαφορά: 3×112,50€ = 337,50€ – 300 = 37,50€ ευρώ.

– από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή 112,50€ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 – 2%=882 ευρώ

Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.

Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί:

Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.

Για την ενσωμάτωση των παραπάνω αλλαγών, δεν θα είναι διαθέσιμες σήμερα, μεταξύ 14:30 – 22:00, οι παρακάτω εφαρμογές του myTAXISnet:

– υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

– αιτήσεων ρυθμίσεων

– προσωποποιημένης πληροφόρησης

– πληρωμής με κάρτα

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…