Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Διάλογος και προτάσεις για την οικονομική θωράκιση της Θράκης

Διάλογος και προτάσεις για την οικονομική θωράκιση της Θράκης

0

Τηλεδιάσκεψη των θεσμικών παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων του πρωτογενή και του μεταποιητικού τομέα με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα

 

Γέφυρα επικοινωνίας των παραγωγικών φορέων της Θράκης με την Διακομματική Επιτροπή  – Τα 72 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η Πράσινη Ανάπτυξη

 

 

Τα ανοιχτά ζητήματα της επιχειρηματικότητας στην Θράκη και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία και ζητούμενο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ικανό να δώσει αναπτυξιακή προοπτική  ήταν το αντικείμενο συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης με προσκεκλημένο τον Χρήστο Σταϊκούρα.  Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Άκης Μπάφας. Τον συντονισμό είχε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. αρμόδια για τα περιφερειακά Μ.Μ.Ε. Έλενα Σώκου. Από την Ξάνθη συμμετείχε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούντα στον πρωτογενή τομέα κ. Ηλίας Κοτόπουλος και από την Μεταποίηση ο κ. Παζαρλής, ιδιοκτήτης Βιοτεχνίας Χρωμάτων. Αντίστοιχα συμμετείχαν και από τους άλλους νομούς της Θράκης.

xartis thrakisΜε ζητούμενο την οικονομική θωράκιση της Θράκης

Μιλώντας στο «Ε» για όσα ειπώθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών η κα Τσιακίρογλου υπογράμμισε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ρεαλιστική βάση με αντικείμενο την οικονομική θωράκιση της Θράκης για όλους όχι μόνο οικονομικούς και αναπτυξιακούς αλλά και γεωπολιτικούς: «Ο υπουργός δεν μας έταξε λαγούς με πετραχήλια αλλά μας ανέλυσε τους εφικτούς στόχους στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής πολιτικής. Μας είπε για παράδειγμα όταν του θέσαμε πρόταση για μείωση της φορολογία πως είναι άμεσος σκοπός της κυβέρνησης και κορωνίδα της πολιτικής της η μείωση των φόρων αλλά στην παρούσα φάση εξωγενείς παράγοντες δεν επιτρέπουν την άσκηση αυτής της πολιτικής», επεσήμανε η κα Τσιακίρογλου.

Γέφυρα επικοινωνίας των παραγωγικών φορέων της Θράκης με την Διακομματική Επιτροπή

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε,  ότι ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας των μελών της Διακομματικής επιτροπής που συστάθηκε για την Θράκη με θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Σκοπός είναι να αντληθεί ένας όγκος προτάσεων που θα επεξεργαστεί η Επιτροπή και με βάση αυτές θα σχεδιάσει αυτό για το οποίο έχει συσταθεί,  την ανάπτυξη της Θράκης.

Τα 72 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η Πράσινη Ανάπτυξη

Στο τραπέζι του τηλε – διαλόγου έπεσε και το ποσό των 72 δισ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο ανάκαμψης όπως αποφασίστηκε από την σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση ότι αυτά τα χρήματα θα παραληφθούν το 2021 και θα καλύπτουν έως και 60% δαπάνες για ενεργειακή  αναβάθμιση  και επενδύσεις πράσινη ανάπτυξης: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Έγινε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση που θα έχει και συνέχεια», κατέληξε η κα Τσιακίρογλου.

 

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης : «Η Νέα Δημοκρατία διασυνδέει τις τοπικές κοινωνίες με στελέχη της Κυβέρνησης»

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΝΟΔΕ Ξάνθης στην οποία αναφέρεται: « Σε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών της Νέας Δημοκρατίας, οι Οργανώσεις του κόμματος στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης διοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη με

προσκεκλημένο τον Χρήστο Σταϊκούρα, δημιουργώντας «γέφυρα» επικοινωνίας

μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

«Η σημερινή εκδήλωση», όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της

ΝΔ  Γιώργος Στεργίου, «εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του κόμματος της

Νέας Δημοκρατίας να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών και αποτελεί συνέχεια αλλά και προπομπό σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων».

Στη συζήτηση, που είχε διάρκεια δύο ωρών, πήραν τον λόγο οι Βουλευτές της

περιοχής, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και 10 επιχειρηματίες από

τον Έβρο, τη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Ο Υπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στα εργαλεία στήριξης της

επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας καθώς και στη δυνατότητα

λήψης στοχευμένων αναπτυξιακών μέτρων σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Θράκη.

Τόνισε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η καταγραφή και επίλυση των προβλημάτων της αγοράς, ζητώντας ωστόσο και από τους επιχειρηματίες να επιδείξουν τη μέγιστη κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…