Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Βατά αλλά μη αναμενόμενα τα θέματα στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών

Βατά αλλά μη αναμενόμενα τα θέματα στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών

0

Δυο υποψήφιοι της Ξάνθης καταθέτουν την άποψή τους

 

759 απόφοιτοι των ΓΕΛ με το «νέο» σύστημα  – 81 με το «παλαιό» στην Ξάνθη  – Σήμερα εξετάζονται στην Έκθεση οι 216 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

 

 

 

Με το βιβλίο και την λογοτεχνική γραφή έκαναν πρεμιέρα οι Πανελλαδικές εξετάσεις χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου. Οι απόφοιτοι των ΓΕΛ διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης και της Νεοελληνικής Γλώσσας και στο  να διαχειριστούν κείμενα για το βιβλίο, τη γραφή και τον ελεύθερο χρόνο. Ειδικότερα τα τρία κείμενα που τέθηκαν στους υποψηφίους είναι ένα απόσπασμα από κείμενο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη, όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ένα κείμενο του συγγραφέα μεταφραστή και εκδότη Κώστα Τσιρόπουλου από την Συλλογή Δοκιμίων «Η μόνωση ως συνομιλία» και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

759 απόφοιτοι των ΓΕΛ με το «νέο» σύστημα  – 81 με το «παλαιό» στην Ξάνθη

Στα θρανία των εξεταστικών κέντρων και με τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, κάθισαν 759 απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων της Ξάνθης οι οποίοι και διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα. Επίσης εξετάσεις με το παλαιό σύστημα έδωσαν 81 απόφοιτοι.  Κάθε τμήμα δεν είχε παραπάνω από 10 – 11 εξεταζόμενους και μόνο οι πολύ μεγάλες αίθουσες είχαν 15. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα σ’ ότι αφορά την διεξαγωγή των εξετάσεων.  Οι επιτηρητές ήταν άπαντες παρόντες και όπως προβλέπουν οι οδηγίες φορώντας μάσκα. Αντισηπτικά υπήρχαν σ’ όλα τα εξεταστικά κέντρα, ενώ η χρήση μάσκας στους υποψήφιους ήταν προαιρετική. Ομαλά επίσης εξελίχθηκε η όλη διαδικασία των θεμάτων.

Το «παλαιό» σύστημα  και το «νέο»

Να διευκρινίσουμε ότι το «παλαιό» είναι το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια κατά το σχολικό έτος 2018-19. Με αυτό το σύστημα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Λατινικά, ενώ σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας με αυξημένο συντελεστή στον υπολογισμό των μορίων. Οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα κλήθηκαν να χειριστούν ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη από το ΒΗΜΑ με θέμα την ανάγνωση.

Το νέο σύστημα είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά για το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο προβλέπει την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας και την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.970 θέσεις, με την πλειονότητα να εξετάζεται με το αποκαλούμενο νέο σύστημα ενώ 7.752 υποψήφιοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα.

«Βατά αλλά υποκειμενικά και μη αναμενόμενα», μας είπαν δύο διαγωνιζόμενοι

Ζητήσαμε από δύο διαγωνιζόμενους να μας πουν πως τους φάνηκαν τα θέματα. Και των δύο οι απόψεις συγκλίνουν: «Τα θέματα ήταν μη αναμενόμενα και είχαν το υποκειμενικό στοιχείο. Έτσι δεν ξέρουμε πως θα αξιολογηθεί», λέει η Στέλλα Ζ.  «Συνήθως μας ζητείται να γράφουμε σε τρίτο πρόσωπο και όχι σε πρώτο πρόσωπο. Τώρα μας ζητήθηκε η προσωπική μας άποψη και κατά συνέπεια θα είναι υποκειμενική και η αξιολόγηση. Δεν ήταν δύσκολα , ήταν βατά αλλά μη αναμενόμενα», συμπληρώνει ο Λευτέρης Γ.

Σήμερα εξετάζονται στην Έκθεση οι 216 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

Σήμερα στην Έκθεση διαγωνίζονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Στην Ξάνθη ανέρχονται σε 216. Να σημειώσουμε πως όλοι οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται στα 3/5 της ύλης, αυτής δηλαδή που έχουν διδαχθεί μέχρι τι 11 Μαρτίου που έκλεισαν με κρατική εντολή τα σχολεία λόγω κορωνοϊού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…