Συναποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων στο Επιμελητήριο Ξάνθης
Επικεφαλής της Επιτροπής που συγκροτήθηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης
Την αποτύπωση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία του νομού περιέγραψαν με δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Ξάνθης, την Δευτέρα στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του φορέα.
Φορώντας άπαντες μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι η κατάσταση χρήζει άμεσης παρέμβασης και δράσης και ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας επιτροπής με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμίδη, τους βουλευτές και τους δημάρχους καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, η οποία και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του εκθέσει με σαφήνεια και να διεκδικήσει ρεαλιστικά μέτρα στήριξης. Την συνάντηση ανέλαβε να κλείσει ο κ. Ευφραιμίδης σε συνεργασία με τον βουλευτή κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη. Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε ήταν η στοχοποίηση του νομού, οι επιπτώσεις της στον τουρισμό και αναζητήθηκαν τρόποι αναστροφής της υφιστάμενου αρνητικού κλίματος ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές και οι μομφές για επικοινωνιακές αστοχίες κατά τη διαχείριση.
Με μια λέξη τα πράγματα είναι τραγικά
Οι φορείς ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown αλλά και πως αυτή η παράταση των μέτρων έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του κόσμου προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης στην αγορά και στον κλάδο της εστίασης. Αρχικά ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του νομού αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εδικά ανέφερε πως κάποιες δεν έχουν ανοίξει ενώ σε 100 επιχειρήσεις η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης και παρουσίασε μια σειρά μέτρων με στόχο την οικονομική ενίσχυση και ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς. Η δέσμη μέτρων συνδιαμορφώθηκε μετά από συνεργασία όλων των κλάδων και αφορά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να ορθοποδήσει η οικονομία. Μεταξύ άλλων είναι: μείωση του ΦΠΑ, μείωση των ενοικίων κατά 40% για όλο το έτος, απαλλαγή του τέλους που πληρώνουν οι ξενοδόχοι για 2 έτη, απόδοση του 12% και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φόρους «Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς στο άμεσο μέλλον.
Οι προτάσεις που παρουσιάσαμε ως Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης διαμορφώθηκαν με στόχο την οικονομική στήριξη και ενδυνάμωση των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις των πολιτικών αρχών και των αρμόδιων φορέων και ευελπιστούμε οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των εμπόρων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.”, δήλωση η κα Τσιακίρογλου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Μίλκογλου τόνισε ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα η αγορά της Ξάνθης πνέει τα λοίσθια ενώ ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ιερόπουλος πρόσθεσε πως ο κορωνοϊός χτύπησε ιδιαίτερα τον κλάδο του τουρισμού και οι ξενοδόχοι της Ξάνθης το πλήρωσαν με την ακύρωση του καρναβαλιού και του Φεστιβάλ των μουσικών σχολείων και την ακύρωση των σχολικών εκδρομών. Πρότεινε να γίνουν δράσεις προβολής του νομού μας και μια μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας ανάλογη με αυτή που έκανε η Καβάλα όπως ανέφερε.
Επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Μπεμπεκίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα της εργασιακή εικόνα του νομού αναφερόμενος και στα δύο πρόσφατα εργατικά ατυχήματα και ζήτησε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Ανέφερε πως η ανεργία στο νομό μας αγγίζει το 50% και πως ο κορωνοϊός επιδείνωσε την κατάσταση καθώς εφαρμόζονται άλλες μορφές εργασίας όπως η εκ περιτροπής, η τηλεργασία και πως ανθεί η μαύρη εργασία.
Επικεφαλής της επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Ξάνθης – Τι είπαν και τι αποφάσισαν οι φορείς
Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον μητροπολίτη Ξάνθης ο οποίος τόνισε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών στην κοινωνία και την οικονομία και θα σταθεί στο πλευρό όλων για την διεκδίκηση μέτρων στήριξης από την πολιτεία.
Ο κ. Ευφραιμίδης έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης στο μέτωπο του κορωνοϊού και ανέφερε πως η Περιφέρεια αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Ξάνθης.
Ο βουλευτής κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης κατά την τοποθέτηση του ανέφερε πως και άλλοι κλάδοι και ομάδες έχουν πληγεί όπως οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι μικροπωλητές και ότι τα μέτρα που θα διεκδικήσουμε πρέπει να είναι ρεαλιστικά και στοχευμένα.
Στην συνέχεια μίλησαν οι βουλευτές Μπαράν Μπουρχάν που υποστήριξε ότι η κατάσταση της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας και της ψυχολογίας του κόσμου χρειάζεται στήριξη και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που αναφέρθηκε στο υγειονομικό θέμα υπενθυμίζοντας πως εξ’ αρχής υποστήριξε τη μέθοδο των δειγματοληπτικών τεστ και πως αν γινόταν στην ώρα του δεν θα φτάναμε εδώ.
Γενικά η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από σύμπνοια και ομοθυμία στον κοινό στόχο που είναι για το καλό του νομού με μόνη ίσως παραφωνία τις αιχμές του κ. Δημαρχόπουλου κατά του δημάρχου Ξάνθης κ. Τσέπελη για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την στοχοποίηση που υφίσταται ο δήμος. Υπήρξε προς στιγμή ένταση που ωστόσο ξεπεράστηκε. Θετική προσέγγιση και προτάσεις κατέθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων όπως ο . Μελισσόπουλος για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο νομό, ο κ. Παπαχρόνης και ο κ. Χατζηθεοδώρου.
Να σημειώσουμε πως στην σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν αν και ήταν προσκεκλημένοι ο δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν καθώς και ο πρώην υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός.
Τέλος άξιο αναφοράς είναι ότι κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 16 νεκρούς που είχε ο νομός μας από τον κορωνοϊό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου