Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα 10 δισ. έως τώρα το κόστος των μέτρων στήριξης

Στα 10 δισ. έως τώρα το κόστος των μέτρων στήριξης

0

Ο λογαριασμός θα ανέβει όσο θα μπαίνουμε στην καρδιά της ύφεσης

Ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς μπαίνουμε στην «καρδιά» της ύφεσης, οπότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέα μέτρα, το κόστος των οποίων δεν πρέπει να διασπαρεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Στα 9-10 δισ. ευρώ διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Το κόστος, όμως, αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο. Πρώτον, διότι μπαίνουμε στην «καρδιά» της ύφεσης, οπότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέα μέτρα για τον περιορισμό της: ήδη μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες διευκολύνσεις για τους εκδότες επιταγών που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση με παράλληλα μέτρα στήριξης για τους κατόχους των επιταγών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να «φορτώσει» στον φετινό προϋπολογισμό όλα τα μεγάλα οικονομικά βάρη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Και αυτό, διότι για το 2020 δεν υφίσταται κάποιος δημοσιονομικός στόχος. Αντίθετα, το 2021, μπορεί να μην υποχρεωθούμε να εκτελέσουμε προϋπολογισμό με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν από τώρα δεδομένο ότι θα υπάρχει στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι σχεδιασμοί για τον προϋπολογισμό του 2021 έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχική «κατεύθυνση» την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 1,5-2%. Τα πιο «δαπανηρά» μέτρα στήριξης που έχουν προϋπολογιστεί να εφαρμοστούν φέτος είναι:

  1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή (η δεύτερη φάση της οποίας ξεκίνησε τη Δευτέρα) με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.
  2. Η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ (ή 600 ευρώ στους επιστήμονες ή 534 ευρώ σε όσους παρέμειναν σε αναστολή και για τον Μάιο και μετά), που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και ενώ ο λογαριασμός συνεχίζει να ανεβαίνει.
  3. Η διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργαζομένων μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, με δημοσιονομικό κόστος περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
  4. Η αναστολή πληρωμής φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
  5. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για την επιδότηση της μερικής απασχόλησης, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, που όμως ανέβηκε ήδη στο 1 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση να επιδοτηθούν οι εργοδοτικές εισφορές έως τέλος Ιουλίου.

 

Ο λογαριασμός είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί, καθώς η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο κονδύλι των 9 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, πράσινων και κόκκινων. Η κυβέρνηση ξεκινά με φιλόδοξο στόχο να επιδοτήσει ακόμη και με 400-500 εκατ. ευρώ τους περίπου 330.000 δανειολήπτες, αλλά το τελικό ποσό θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον ορισμό των κριτηρίων που θα τεθούν.

Επιπλέον, με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου θα «χαθούν» αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό καθώς η προκαταβολή με συντελεστή 100% ήταν προγραμματισμένο να αποδώσει δημοσιονομικά περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή φόρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορεί επίσης να κοστίσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού μπορεί ο συντελεστής να είναι χαμηλός (2%), όμως η «βάση υπολογισμού» (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) είναι πολύ μεγάλη, ιδίως αν συμπεριληφθεί και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση το συνολικό ύψος των φόρων επί των οποίων θα μπορεί να επιβληθεί το 2%, θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…