Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Για αποτυχία στη διαχείριση του κορωνοϊού στην Ξάνθη κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Για αποτυχία στη διαχείριση του κορωνοϊού στην Ξάνθη κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Τα λάθη που οδήγησαν στο στιγματισμό της μειονότητας εξηγεί ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

 Την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας του νομού Ξάνθης επισημαίνει η Δώρα Αυγέρη

Την έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης καθώς και την επιλογή της καραντίνας αντί των μαζικών στοχευμένων τεστ επικρίνει σε ανακοίνωσή του και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με τον τίτλο «Το χρονικό της αποτυχημένης διαχείρισης του ιού στην Ξάνθη». Όπως σημειώνει ο βουλευτής, «το προηγούμενο χρονικό διάστημα επέλεξα να κρατήσω χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην ενταθεί η αντιπαράθεση με τους αρμόδιους φορείς και από σεβασμό στους συμπολίτες μου, που περνούσαν δύσκολες ώρες. Όμως, τώρα που γινόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, δεν μπορούμε να μην επιρρίψουμε ευθύνες σε όσους μας έφτασαν ως εδώ» και συμπληρώνει: «η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα τεστ, την κατάσταση του συστήματος υγείας που παραπαίει και τις πολιτικές σκοπιμότητες είχαν ως αποτέλεσμα αυτήν την νέα καραντίνα στην Ξάνθη και τον στιγματισμό, κυρίως της μειονότητας». Ο ίδιο ασκεί κριτική για τον τρόπο διαχείρισης όσων επέστρεψαν από την Τουρκία, αλλά και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το δήμο Μύκης «η απόφαση να τεθεί σε αυστηρή καραντίνα ο Δήμος Μύκης για την ασφάλεια των πολιτών πάρθηκε χωρίς να συνοδεύεται από το πολιτικό θάρρος του απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές. Ο Δήμαρχος Μύκης, μην μπορώντας να σηκώσει μόνος το βάρος, ως είθισται εφόσον είναι ο  αρμόδιος, θέλησε να εμπλέξει την αντιπολίτευση του δήμου και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, μήπως γλιτώσει την αποδοκιμασία των πολιτών. Η εθιμοτυπική επίσκεψη, δε, του κ. Χαρδαλιά στον Δήμο Μύκης στα τέλη του Μάρτη, στην οποία προσκληθήκαμε  καθυστερημένα, ήταν το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας. Κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε και δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός ούτε από τους μπροστάρηδες στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Ούτε οι ίδιοι δεν κατάφεραν να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες. Το μόνο που αποκόμισε, εν τέλει, ο Δήμος Μύκης ήταν οικονομική στήριξη πολλών χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση του ιού. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν αξιοποιήθηκαν επαρκώς για να γίνουν οι αναγκαίες επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις, εκτός κι αν θεωρούμε ότι οι αρχικές απολυμάνσεις επαρκούν».

Ο κ. Ζεϊμπεκ εκφράζει ακόμη τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματά του προς το Νοσοκομείο, τονίζοντας μάλιστα, ότι δεν ελέγχθηκε καν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης του ιδρύματος.

Ο ίδιος προσθέτει: «περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι αποκλίσεις των τεστ του ΕΟΔΥ με αυτά των ιδιωτικών ιατρείων για πιθανά κρούσματα.  Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το δηλητήριο με το οποίο έχει ποτίσει τον δημόσιο λόγο η Κυβέρνηση στιγματίζοντας ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Καράογλου, ο οποίος ενώ εξήρε το γεγονός ότι τα μέτρα τηρούνταν στους χώρους λατρείας της μειονότητας, θεώρησε ως αιτία του κακού τις πολυμελείς μειονοτικές οικογένειες» και καταλήγει: «το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι κανείς εκ των αρμοδίων δεν ένιωσε την ανάγκη ποτέ να απολογηθεί για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Ούτε, όμως, και να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των ειδικών του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος πρόσφατα σε σύσκεψη με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης  αποτύπωσε μια σειρά προωθητικών μέτρων για την Ξάνθη. Η μόνη συνταγή που ακολουθήθηκε ήταν ο στρουθοκαμηλισμός, η λάσπη σε συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού και η αργοπορημένη διεξαγωγή των τεστ.  Ας μην αυταπατώνται, λοιπόν, οι υπεύθυνοι για την κρίση του κορωνοϊού. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε και οι τοπικοί φορείς είναι άμοιροι ευθυνών. Η δε,  επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Τσιόδρα, πέρα από το γεγονός ότι ως βουλευτές του Νομού δεν προσκληθήκαμε, αποτελεί μάλλον μια ακόμα προσπάθεια να καλύψουν τις αδυναμίες στον χειρισμό της κατάσταση. Και επειδή πολύ γρήγορα ο νομός θα ανακάμψει χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, να είναι απολύτως σίγουροι ότι θα αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τα λάθη, τις παραλείψεις και όλες τις συνέπειες της διαχείρισης του ιού στην περιοχή. Γιατί για ακόμα μια φορά ο λαός της Ξάνθης θα τους κατατάξει εκεί που ανήκουν».

Δ. Αυγέρη: «Η υγειονομική κρίση στην Ξάνθη δεν έχει τελειώσει, ενώ ήδη οι Ξανθιώτες βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης»

Σε δήλωση για την επιδημιολογική κατάσταση της ΠΕ Ξάνθης προχώρησε και η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης – Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), υπογραμμίζοντας αφενός τις ευθύνες της κυβέρνησης και αφετέρου την ανάγκη υποστήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στην περιοχή. Όπως σημειώνει: «δυστυχώς, η υποτροπή της πανδημίας του κορωνοϊού στον νομό Ξάνθης επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις που έχουμε εκφράσει εδώ και μήνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην περιοχή. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης άφησαν το πρόβλημα να διογκωθεί επικίνδυνα. Τι και αν εδώ και μήνες οι τοπικοί φορείς ζητούσαν τη διεξαγωγή μαζικών τεστ και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, τον ορισμό ενός υπεύθυνου συντονιστή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελεσματικούς ελέγχους σε όσους έρχονται από το εξωτερικό. Αντί αυτών, έβρισκαν κενό συντονισμού, μικροκομματικούς χειρισμούς και αστοχίες, έλλειμμα ενημέρωσης, επιλεκτική συνεργασία της κυβέρνησης με τοπικούς κομματικούς παράγοντες, τοπικές εσωκομματικές έριδες της ΝΔ.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον νομό Ξάνθης ένα βήμα πριν από μια μεγάλη υγειονομική και οικονομική καταστροφή. Τοπικοί παραγωγικοί φορείς,  δημοτικές παρατάξεις, μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, επιστημονικοί σύλλογοι, απλοί πολίτες της Ξάνθης, ζητούν ανάληψη πολιτικών ευθυνών και αρνούνται να παριστάνουν το ντεκόρ σε άλλη μια επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη δέουσα σοβαρότητα. Να σταματήσει επιτέλους, να κρύβεται πίσω από το αφήγημα της δήθεν επιτυχημένης διαχείρισης, το οποίο φιλοτεχνούν δια πάσα νόσο τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η υγειονομική κρίση στην Ξάνθη δεν έχει τελειώσει, ενώ ήδη οι Ξανθιώτες βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης. Και στα δύο αυτά μέτωπα είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις.

Στήριξη της τοπικής οικονομίας και των ευάλωτων πληθυσμών, με διαφάνεια, και αλληλεγγύη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…