Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προτάσεις Τοπ και Τσαρεκτσή για την πολεοδομική ανάπτυξη των Κιμμερίων

Προτάσεις Τοπ και Τσαρεκτσή για την πολεοδομική ανάπτυξη των Κιμμερίων

0

Κατέθεσαν βελτιώσεις εξαιτίας της ανάπτυξης του οικισμού τα τελευταία χρόνια

Προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Ξάνθης, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» από τα Κιμμέρια, Τοπ Σινάν και Τζενάν Τσαρεκτσή.

Οι δύο σύμβουλοι, διευκρινίζοντας ότι «η πρόταση δεν θέλει να αμφισβητήσει την υπάρχουσα μελέτη, παρά μόνο να αναδείξει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία και να λειτουργήσει υποστηρικτικά», παρουσίασαν επιμέρους σημεία που χρήζουν βελτίωσης εξαιτίας της ανάπτυξης του οικισμού τα τελευταία χρόνια.

Οι ίδιοι ανέφεραν: «συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά την περιοχή του οικισμού Κιμμερίων και τις περιοχές επέκτασης σχεδίου που προτείνονται με την μελέτη. Η παρούσα πρόταση που σας καταθέτουμε χωρίζεται σε 2 σκέλη, ένα σκέλος αφορά την Ανατολική πλευρά του οικισμού και κρίνεται ως κύρια προτεραιότητα στην παρούσα πρόταση και το άλλο σκέλος αφορά την ένταξη έκτασης στην Δυτική πλευρά του οικισμού, επιπλέον την ανατολικής που προαναφέρθηκε.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε, πως απευθυνθήκαμε και στην ΥΔΟΜ Ξάνθης, για να συνδράμει στο να αποκτήσουμε μια πληρέστερη αντίληψη επί του ζητήματος και επίσης λάβαμε γνώση για τους περιορισμούς που υπάρχουν στην έκταση που μπορεί να επεκταθεί ένας οικισμός όπως και σε άλλες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για κάποια τοπικά χαρακτηριστικά του οικισμού που δικαιολογούν τις παρακάτω προτάσεις μας. Η παρούσα μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον πληθυσμό του οικισμού που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά την απογραφή του έτους 2011 και αυτός ήταν 3.644 κάτοικοι και επίσης κάνει και μία εκτίμηση για τον πληθυσμό που θα έχει ο οικισμός το 2025 και αυτός είναι 4.069 κάτοικοι. Σας δηλώνουμε πως ήδη, ο πληθυσμός των Κιμμερίων έχει ξεπεράσει τους 4.069 κατοίκους και μία ένδειξη αυτού είναι πως μόνο οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2019 ήταν 4.150 , χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι αρκετές εκατοντάδες κάτοικοι που μετεγκαταστάθηκαν στον οικισμό των Κιμμερίων, κυρίως, από τον Δήμο Μύκης την τελευταία δεκαετία. Ενώ, εκτιμούμε πως αυτή η αυξητική τάση θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι πως έχει ήδη αναπτυχθεί οικιστικά σε έντονο βαθμό τόσο ανατολικά όσο και δυτικά, και για αυτό πρέπει η επέκταση να είναι εκτενής ούτως ώστε να προλάβει την περαιτέρω άναρχη δόμηση και να πετύχει τις απαραίτητες υποδομές που θα εξασφαλίσουν την βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Σκέλος 1

Στην ανατολική πλευρά του οικισμού προτείνουμε να περιληφθεί η περιοχή Α, έκτασης περίπου 55 στρεμμάτων.

Ο λόγος που το προτείνουμε αυτό είναι πως στην περιοχή Α εντοπίζονται ήδη δομημένες άνω των 30 κατοικιών, οι οποίες αποτελούν και μόνιμες κατοικίες.

Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λειτουργήσουμε θεραπευτικά και ενδεχομένως με περιορισμένο περιθώριο επεμβάσεων καθώς η πραγματικότητα μας ξεπέρασε και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια πρόβλεψης και σχεδιασμού εκ του μηδενός.

Σκέλος 2

Στην δυτική πλευρά του οικισμού προτείνουμε να περιληφθεί η περιοχή Β στην προτεινόμενη επέκταση, έκτασης περίπου 230 στρεμμάτων.

Πρόκειται για το τμήμα, που μεσολαβεί μεταξύ της Πανεπιστημιούπολης και του οικισμού των Κιμμερίων. Στην συγκεκριμένη περιοχή ήδη εντοπίζονται πάνω από 50 κατοικίες και επίσης αποτελεί μια περιοχή με υψηλή ζήτηση για δόμηση. Με την πληθυσμιακή τάση που υπάρχει στον οικισμό εκτιμούμε πως και η συγκεκριμένη περιοχή στο εγγύς μέλλον θα πυκνώσει περαιτέρω και για αυτόν τον λόγο, τώρα, είναι η ευκαιρία για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να γίνει σε ένα πλαίσιο οργανωμένο και εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες υποδομές  που θα προσφέρουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Επίσης, σε περίπτωση που απαιτηθεί να μειωθεί γεωγραφικά η προτεινόμενη περιοχή, προτείνεται, η μείωση να προκύψει τοποθετώντας το νότιο όριο στην Ε.Ο Ξάνθης-Κομοτηνής, όπου σε αυτή την περίπτωση η περιοχή Γ θα περιοριστεί στα 148 στρέμματα, περίπου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…