Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

0

Ούτε μια μέρα κράτησε η ομοψυχία
Για τη σύσκεψη των φορέων ο λόγος. Κι ενώ το γενικότερο κλίμα ήταν καλό και συναινετικό και όλοι συμφώνησαν την αναγκαιότητα να κινηθούν και να διεκδικήσουν στήριξη για τις επιχειρήσεις του νομού και θα’ λεγε κανείς ότι ότι όλοι ήταν ενωμένοι, την επόμενη μέρα βγήκαν μαχαίρια. Κι αυτά από την ανακοίνωση της ΟΕΒΕ που ανέφερε ότι η Ομοσπονδία με το Επιμελητήριο διοργάνωσαν την σύσκεψη. Έτσι όλοι οι υπόλοιποι φορείς, όπως ο Εμπορικός σύλλογος, ο σύλλογος Ξενοδόχων κ.λ.π. θεώρησαν ότι τους καπελώνουν και αντέδρασαν με αναρτήσεις στα social. Αυτό είναι αρνητικό και δεν εξυπηρετεί τον κοινό στόχο. Δεν ωφελεί και δεν νοιάζεται κανείς, ποιος το οργάνωσε, αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχει το όλο εγχείρημα. Αλλά και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια απ’ όλους τους παραγωγικούς φορείς και δεν είναι σωστό κάποιοι να το οικειοποιούνται.
Μ.Ξ.  


Αλλάζει το Μεταναστευτικό
Πιο σκληρό αποφασίστηκε να γίνει το σύστημα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού στα σύνορα. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο Ευρωπαϊκού επιπέδου που θα καταστήσει την Ευρώπη φρούριο που θα ξεκινάει μάλιστα από τον Έβρο.
Το νέο σχέδιο προβλέπει εκτός των άλλων πολλές άμεσες απελάσεις, κατάργηση των ποσοστώσεων και  ενίσχυση της Frontex με έμψυχο και άψυχο υλικό που θα θυμίζει στρατιωτικό σώμα.
Μάλιστα η Frontex θα ενισχυθεί και θα γίνει μια ανεξάρτητη συνοριοφυλακή 10.000 μελών με τα δικά της μέσα επίγειας, θαλάσσιας και εναέριας επιτήρησης.
Παράλληλα, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία δυνάμεων ταχείας αντίδρασης αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.
Γ.Δ.


Συναίνεση
Βασική αρχή μας. Η αλήθεια, η πραγματικότητα θα πρέπει να γράφεται, να λέγεται. Κι αν αυτή περιλαμβάνει και τη συναίνεση στον Πολιτικό λόγο, τότε και να επαινείται κιόλας.
Αφορμή για τα παραπάνω η επίσκεψη στην Ξάνθη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.
Από δω λοιπόν, ο σοβαρός άνθρωπος έστειλε το συναινετικό του μήνυμα. Είπε: «Η δημόσια υγεία είναι μια υπόθεση η οποία ενώνει και προστατεύει και δεν διχάζει, ούτε στιγματίζεται».
Πάντα ο Ξανθός και σαν υπουργός Υγείας και τώρα στην αντιπολίτευση, είχε έναν διαφορετικό λόγο που σπάνια συναντούσε κανείς στους υπόλοιπους Συριζαίους που προτιμούσαν και συνεχίζουν και τώρα, τις αντιπολιτευτικές κραυγές, περίπτωση Πολάκη και άλλων.
Γ.Δ.


10 πράγματα που είναι πιο δύσκολα από το να φοράς μάσκα
Είναι όντως σκληρό να τηρήσεις τα μέτρα προστασίας. Αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που είναι πιο σκληρά. Ξέρετε τι είναι ακόμα πιο δύσκολο και πιο σκληρό;
-Να αρρωστήσεις και να μείνεις σε απομόνωση 14 ημέρες, ενώ ταυτόχρονα ανησυχείς μήπως έχεις κολλήσει και κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή κάποιον φίλο σου. Να περάσεις την οδυνηρή, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν νοσηλεύονται, ασθένεια μόνος.
-Να χάσουν μεροκάματο άνθρωποι, όχι επειδή εκείνοι έκαναν κάποιο λάθος, αλλά επειδή εσύ είχες κολλήσει και δεν το ήξερες και πήγες να φας στο εστιατόριο που δουλεύουν.
-Να κινδυνεύσει το μέλλον μιας επιχείρησης επειδή εκεί ψώνισες ή αγόρασες τις υπηρεσίες τους ενώ ήσουν φορέας του ιού.
-Να χάσεις μεροκάματα και ίσως τη δουλειά σου επειδή αυτή η επιχείρηση θα είναι αυτή στην οποία εργάζεσαι εσύ.
-Ένα λοκ νταουν στη γειτονιά σου. Ή στο χωριό σου. Ή στο νησί σου.
-Οι ενοχές επειδή έστειλες κάποιον δικό σου στο νοσοκομείο.
-Το να πας εσύ στο νοσοκομείο. Μέρες και μέρες χωρίς κανένας δικό σου να μπορεί να σε επισκεφθεί.
-Το να διστάζουν να σε πλησιάζουν ακόμα και στα δύο μέτρα, ακόμα και οι δικοί σου άνθρωποι, όταν (και αν) αποθεραπευτείς.
-Η εντατική.
-Ο θάνατος.
Μ.Β.


Το Συνοικέσιο
Γελάει και το παρδαλό κατσίκι με όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για πρόσωπα της Περιφέρειας αλλά και της Αντιπεριφέρειας.
Το γέλιο είναι διπλό. Τόσο για τα άτομα, όσο και για το περιεχόμενο των όσων γράφονται. Γελάει ο κόσμος. Κυρίως οι γνωρίζοντες, κουνούν το κεφάλι τους για την σημερινή κατάντια των χθεσινών ανίκανων.
Οι ίδιοι, στις παρέες τους λένε ότι οι «ημέρες αγάπης»  που δημιουργήθηκαν λόγω οικονομικών συμφερόντων, πως είναι μετρημένες.
Ο δε διαμεσολαβητής γαμπρός της Ξάνθης, μάλλον δεν έχει διδαχθεί τίποτε από την προϊστορία προηγούμενων τέτοιων συνοικεσίων. Κανένα δεν διήρκεσε αρκετά διότι ο γαμπρός είναι αχόρταγος.
Γ.Δ.


Θέμα νοημοσύνης
Εν μία νυκτί η ανικανότης έγινε τρομερή ικανότητα, η αποτυχημένη πορεία, τεράστια επιτυχία και ο άφωνος απέκτησε λαλιά και ικανότητες ρήτορος.
Παράλληλα, αυτό κι αν είναι το μοναδικό, μας απάλλαξε, άντε καλά, προσπαθεί, από τον ιό.
Ταλέντο μοναδικό, κρυφό που αποκάλυψε ο Χαρδαλιάς. Που το είχαμε εμείς και δεν το γνωρίζαμε, δεν το αναγνωρίζαμε.  Έτσι, για να μαθαίνουμε κι όλας τι συμβαίνει, ο Τσέπελης ευθύνεται για τον ιό και ο Ευφραιμίδης τον νίκησε, τον έδιωξε, τον εξαφάνισε σε χρόνο ρεκόρ, ας είναι καλά ο άνθρωπος.
Μετά από αυτές τις επιδόσεις, κακώς ήρθε ο Αρκουμανέας στην Ξάνθη. Εμείς τον ιό τον εξαφανίσαμε κύριε πρόεδρε του ΕΟΔΥ. Εδώ είμαστε σοβαροί, δεν παίζουμε με την υγεία των Ξανθιωτών και κυρίως με την νοημοσύνη τους.
Γ.Δ.


Προσοχή, γιαπί!
Είναι ένα γεγονός σπάνιο πλέον. Αυτό, το να συναντήσεις γιαπί. Δηλαδή να χτίζεται οικοδομή.
Τα τελευταία χρόνια έχει λιγοστέψει αρκετά αυτή η εικόνα, έως εξαφανίσεως.
Να όμως που συναντήσαμε γιαπί, στην οδό Σταθμού. Δουλεύουν οι μαστόροι, υπάρχει κίνηση, τούβλα, ασβέστης και άλλα υλικά.
Δειλά-δειλά λοιπόν ξεκινάει η ιστορία της οικοδομής στην Ξάνθη, είναι ένα μήνυμα αυτό, είναι μια ένδειξη πως κάτι πάει ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Ίσως ο τελευταίος μιας εποχής
Μια παλιά δόξα του Ξανθιώτικου ποδοσφαίρου έφυγε. Πρόκειται για τον Λάζαρο Παντελίδη, συνταξιούχο τραπεζικό ο οποίος σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τους αγαπημένους του, οικείους, συγγενείς και φίλους.
Ο Παντελίδης υπήρξε παίκτης της Ασπίδας Ξάνθης της χρυσής εποχής των Τσαγκαλίδη, Μασχαλίδη, Χατζηαντωνίου (μπαούλος), του Λάλου Μπαλτατζή, του Ματσούκα, του Αριφίδη και άλλων όπως του τερματοφύλακα Καζακόπουλου (ταρζάν).
Ήταν τότε μια άλλη εποχή, που οι ποδοσφαιριστές ήταν ερασιτέχνες, το γήπεδο χωρίς χορτάρι και η Ασπίδα ως ομάδα των λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων κυριαρχούσε τοπικά αλλά και πανθρακικά.
Ο Παντελίδης με τον θάνατό του σφραγίζει μια εποχή. Ίσως δε και ο τελευταίος αυτής.
Γ.Δ.


Ανθρώπινη αφέλεια και ευπιστία
Ο επιστήμονας απατεώνας Νίκος Κοντοστάθης ή Dr. Kontos, όπως παρουσιαζόταν στα θύματά του είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό στον τόπο μας.
Προφανώς δεν είναι ο μοναδικός απατεώνας που εξαπάτησε αφελείς και εύπιστους συμπατριώτες μας.
Όμως, πάντα αυτός κινούμενος στον τομέα της υγείας, όπου εκμεταλλευόταν τον πόνο και την αγωνία των γονιών για τα παιδιά, για τους οικείους.
Πρόσφερε ψεύτικες ελπίδες με ακριβό αντίτιμο.
Από τις μεθόδους του δεν ξέφυγαν και επιχειρηματίες και διάφοροι άλλοι που ζητούσαν διορισμούς ή θέσεις και αξιώματα.
Απατεώνας ολκής, με ικανότητα πειθούς, με πρόγραμμα, με σχέδιο, με οργάνωση και αμείλικτος μπροστά στο κέρδος. Η ζωή των ασθενών και όσων πέθαναν δεν είχαν αξία γι’ αυτόν. Μόνον το κέρδος.
Από τη μια μεριά αφέλεια λόγω απόγνωσης και από την άλλη τεράστια μηχανή απάτης. Ας ελπίσουμε να μη βγει κι αυτός σε πέντε χρόνια από τη φυλακή.
Γ.Δ.


Αλήθειες που πρέπει να λέγονται
Διαμαρτύρονται λέει κάποιοι στον Εχίνο που χάνουν μεροκάματα και ενδεχομένως και τις δουλειές τους επειδή δεν μπορούν με την καραντίνα να φύγουν και να ταξιδέψουν εκεί όπου εργάζονται. Έχουν δίκιο, αλλά απ’ την άλλη αναρωτήθηκαν αυτοί που διαμαρτύρονται πόσοι απ’ αυτούς τήρησαν τα μέτρα και δεν ευθύνονται γι αυτό που έγινε με τον Εχίνο; Έχει κανένας καμιά αμφιβολία ότι αν τηρούνταν απ’ όλους τα μέτρα δεν θα γινόταν ο Εχίνος εστία της πανδημίας,  δεν θα στοχοποιούνταν η περιοχή συμπαρασύροντας και όλο τον νομό, δεν θα υπήρχε από καιρό καραντίνα και θα μπορούσαν άνετα από καιρό να ταξιδέψουν; Αυτοί που διαμαρτύρονται ότι χάνουν τα μεροκάματά τους ας αναλογιστούν ότι όλος ο νομό χάνει μεροκάματα, τα μαγαζιά δεν δουλεύουν και εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Επιπλέον ας αναλογιστούν ότι μέσα στο νομό πέθαναν 16 άνθρωποι και στον Εχίνο οι περισσότεροι. Γι αυτό λοιπόν λέμε ότι την ανοησία και την ασυνειδησία των λίγων την πληρώνουν οι πολλοί.
Γι αυτό ας μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα ….
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…