Απαντήσεις ζητούν οι Ξενοδόχοι της Ξάνθης – Ετοιμάζονται για απεργία και για ένα …μοναχικό καλοκαίρι– Χάθηκε μια ευκαιρία για εσωτερικό τουρισμό
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης: «Προτείναμε όλη την Θράκη, επέλεξαν μόνο τον Έβρο, λόγω του μεταναστευτικού»
Νέο πρόγραμμα: Παράκτιο μέτωπο τουρισμού της ΑΜΘ
Χτυπημένη από τον κορωνοϊό και ξεχασμένη και από τον κοινωνικό τουρισμό η Ξάνθη ετοιμάζεται να ζήσει ένα μοναχικό καλοκαίρι, ίσως το πιο μοναχικό των τελευταίων ετών.
Η ανησυχία όλων των τοπικών φορέων κορυφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενώ στην επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, η ευφορία των πρώτων ημερών από την άρση του lockdown έχει εξανεμιστεί υπό το βάρος της πραγματικότητας που είναι πολύ κατώτερη των αρχικών προσδοκιών σε σχέση με την συμπεριφορά του κοινού αλλά και σε σχέση με τις προοπτικές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ξάνθη δεν κρίθηκε επιλέξιμη από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού χάνοντας έτσι την ευκαιρία να επωφεληθεί από την πίτα του εσωτερικού τουρισμού ώστε να κινηθεί έστω και μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Ειδικότερα φέτος που το πρόγραμμα έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό (30 εκ. ευρώ) και τριπλάσιους δικαιούχους (300.000 από 140.000) ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται και οι τιμές των εισιτηρίων γεγονός που καθιστά το πρόγραμμα άκρως ελκυστικό.
Απούσα η Ξάνθη από τον Κοινωνικό Τουρισμό. Γιατί;
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης ο οποίος με επιστολή του (στις 4.6.2020) στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), με αφορμή το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2020-2021, εκφράζει την δυσαρέσκεια των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων της Θράκης για το γεγονός ότι εντάχθηκε μόνο ο νομός Έβρου και όχι οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, στο τεύχος προκήρυξης, προβλέπεται προνομιακή διαχείριση των ξενοδοχείων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Χίος, Κως και ο νομός Έβρου) λόγω των προσφυγικών ροών που διαχειρίζονται.
«Η εξαίρεση της ακριτικής Θράκης και της Σαμοθράκης, προκαλεί τεράστια αμηχανία, δεδομένου ότι πρόσφατα η περιοχή κλήθηκε να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές με σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων. Απαραίτητη η ένταξη της περιοχής μας στο προνομιακό καθεστώς επιδότησης σε αναλογία με το καθεστώς που αποφασίστηκε και περιγράφεται για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα», αναφέρει η επιστολή.
Την ίδια αγωνία συμμερίζεται και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος ο οποίος και ζητά απαντήσεις από τους αρμοδίους γιατί η Ξάνθη δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τονίζει δε πως οι Ξενοδόχοι της Ξάνθης είναι σε απόγνωση και προσανατολίζονται να κατέλθουν σε απεργία κλείνοντας στα ξενοδοχεία τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας: « για την στοχοποίηση που έχει υποστεί ο νομό μας από το θέμα του κορωνοϊού. Αυτό όλο έχει τεράστιες επιπτώσεις σ’ όλη την οικονομία του νομού. Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε; Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει να φύγει από πάνω μας αυτή η ρετσινιά» , τονίζει ο κ. Ιερόπουλος.
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Τσώνης: «Προτείναμε όλη την Θράκη, επέλεξαν μόνο τον Έβρο, λόγω του μεταναστευτικού»
Απαντήσεις στο πρώτο σκέλος ερωτήματος που αφορά το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού παρέχει στο «Ε» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης: «Η πρότασή μας προς το υπουργείο Εργασίας αφορούσε όλους τους νομούς της Θράκης. Επιλέχθηκε ο Έβρος με το κριτήριο του μεταναστευτικού. Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Ωστόσο θα επανέλθουμε με νέα πρότασή μας προς το υπουργείο για ένταξη στο πρόγραμμα και των υπολοίπων νομών». Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος ο κ. Τσώνης περιορίστηκε στο αυτονόητο: «Αυτό που προέχει είναι η υγειονομική ασφάλεια».
Νέο πρόγραμμα: Παράκτιο μέτωπο τουρισμού της ΑΜΘ
Συνεχίζοντας ο κ. Τσώνης ανέφερε πως έχει εκπονηθεί και έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ προς το υπουργείο Τουρισμού ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουρισμού για όλο το παράκτιο μέτωπο της ΑΜΘ που περιλαμβάνει όλες τις παραλιακές ζώνες της περιφέρειας. Μάλιστα το πρόγραμμα είναι επικαιροποιημένο στην covid εποχή με όλες τις προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Το πρόγραμμα έχει πολλές καινοτόμες προτάσεις που αφορούν και συνεργασίες με ιδιώτες για την αύξηση του αριθμού κλινών, καθώς και σύνδεση λιμανιών μεταξύ τους με σκάφη εταιρειών. «Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σ’ όλο το παράκτιο μέτωπο. Αυτό που διεκδικούμε είναι χρηματοδότηση της πρότασής μας», επισημαίνει ο κ. Τσώνης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου