Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

0

 Πρέπει να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό
Και νέα θύμα του κορωνοϊού προστέθηκε σήμερα στην μακριά λίστα. Κι είναι από τον Εχίνο. Είναι το 12ο θύμα στο νομό μας. Είναι θλιβερό όσο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το 80% των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αφορούν την Ξάνθη και σε συντριπτική πλειοψηφία τον Εχίνο. Εκεί βρίσκεται η εστία. Και η στοχοποίηση δεν αφορά μόνο τον Εχίνο αφορά όλο τον νομό. Και γίνεται φανερό με τον πιο εμφατικό τρόπο όταν Ξανθιώτης απευθύνθηκε σε καβαλιώτη ιδιώτη γιατρό και αρνήθηκε να του κλείσει ραντεβού γιατί δεν ήθελε να το διακινδυνεύσει. Πρόκειται για αληθινό περιστατικό που μας μεταφέρθηκε. Είμαστε δηλαδή όλοι εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα. Κι αυτό θα φύγει όταν τελειώσουμε μ’ αυτή την ιστορία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν όλες οι εστίες. Να γίνονται συνεχόμενα τεστ. Αν αυτό γινόταν από την αρχή στην πρώτη καραντίνα και αν δεν χαλάρωναν τα μέτρα και οι συμπολίτες μας οι μουσουλμάνοι ήταν πιο προσεκτικοί κατά την περίοδο του Μπαϊράμ τώρα δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα.
Έγιναν πολλά λάθη στην διαχείριση του θέματος και όταν θα’ ρθει η ώρα θα τα πούμε.
Μ.Ξ. 


Γιορτάζουμε το 1821!
Το 2021 θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την ανολοκλήρωτη Επανάσταση του 1821
Ο λαός να πάρει στα χέρια του τον γιορτασμό – όπως αξίζει!
Οργανώνουμε εκδηλώσεις στο χώρο μας.
Ό,τι μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας. Ο Αγώνας δικαιώνεται όσο τον συνεχίζουμε.
Θανάσης Μουσόπουλος


Άρχοντες και κοινωνίες
“Οι τοπικοί άρχοντες έχουν την ευθύνη
διαχείρισης της κατάστασης
και ενεργοποίησης του πληθυσμού”
έγραψε και πολύ γλαφυρά ανέλυσε σε πρόσφατο φύλλο ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου.
Υιοθετώντας την τοποθέτησή του-από τον πρώτο ακόμα κύκλο της πανδημίας-θυμίζουμε απλά (σε μας τους…κοινούς θνητούς και ενίοτε ψηφοφόρους) την έννοια των αρχόντων.
Άρχοντες είναι όσοι κατέχουν ανώτερα αξιώματα στην πολιτεία, είναι οι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί, οι κυβερνήτες.
Είναι βαριά η ευθύνη των αρχόντων της πολιτείας, αφού ύψιστη αποστολή τους είναι η πρόοδος και η ευημερία των πολιτών.
Γνωρίσματα των καλών αρχόντων αποτελούν: Η αγάπη για την πατρίδα, και τους πολίτες’ ο σεβασμός στους νόμους’ η απροσωπόληπτη άσκηση της εξουσίας’ η ικανότητα για σωστή πρόβλεψη’ η τόλμη για την υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση δυσκολιών ή κινδύνων’ η γενική πνευματική κατάρτιση , καθώς και η γνώση των ποικίλων προβλημάτων της κοινωνίας που ηγούνται σε συσχετισμό με τις διεθνείς εξελίξεις…
Χ.Μ.


Το 80% των κρουσμάτων στην Ξάνθη!
Δεν ανησυχούν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ, για δεύτερο κύμα του κορωνοϊού με το άνοιγμα των συνόρων σε 29 χώρες. Και το αιτιολογούν αυτό με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτουν, σύμφωνα με τα οποία το 80% των κρουσμάτων των τελευταίων 10 ημερών εντοπίζεται γεωγραφικά σε συγκεκριμένη περιοχή, και αυτή δεν είναι άλλη από την Ξάνθη!
Με αυτά τα στοιχεία βέβαια, μπορεί να είναι αισιόδοξοι στον ΕΟΔΥ, αλλά εμείς αντιθέτως θα πρέπει να ανησυχούμε, και πολύ μάλιστα.
Εφησυχασμοί, ελαφρότητα, θεωρίες συνωμοσίας και εξυπνακισμοί δεν χωράνε πλέον. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως νομός. Και δεν πρόκειται να αναστραφεί η εικόνα αυτή, όσο κάποιοι δεν αποδέχονται αυτήν την πραγματικότητα…


Προσοχή!
Δικαιολογημένα άρχισαν ν’ανησυχούν οι φίλαθλοι της Ξάνθης με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα.  Ήδη η βαθμολογία που μας ενδιαφέρει έχει διαμορφωθεί: Παναιτωλικός 20, Ξάνθη 18, Πανιώνιος 15.
Από τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Κι αυτά, δείχνουν πως «δουλεύει» ένα σύστημα στήριξης προς κάποιες ομάδες και στοχοποίησης κάποιων άλλων.
Βέβαια υπάρχουν αγώνες ακόμη, υπάρχει χρόνος η ομάδα να δείξει τις δυνατότητές της, αλλά θα πρέπει η διοίκηση να’χει το νου της και στο  παρασκήνιο.
Στην Ελλάδα ζούμε, γνωρίζουμε τι γίνεται και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.
Όμως, για να ξεπεραστούν αυτά, προπονητής και παίκτες να δείξουν αντανακλαστικά αντίδρασης. Θα’ναι καταστροφικό η ομάδα μας να μην παραμείνει στην πρώτη κατηγορία.
Γ.Δ.


Εξεταστικό
Εξετάσεις παντού. Από Γυμνάσια, Λύκεια, Πανελλήνιες, Πανεπιστήμια και βέβαια αγωνία και ένταση σίγουρα.
Αυτές τις ημέρες λοιπόν, θυμήθηκα την πρόταση ομάδας φοιτητών να περάσουν το εξάμηνο χωρίς… εξετάσεις. Ο λόγος; Μα το άγχος που τους προκάλεσε ο εγκλεισμός.
Και λέω εγώ τώρα και άλλοι μαζί με μένα.
-Γιατί όχι και κανά δυο εξάμηνα ακόμη; Στο κάτω κάτω υπάρχει και το μετατραυματικό στρες…
-Άντε βρε, καλή επιτυχία στις εξετάσεις που δεν τις γλιτώσατε.
Γ.Δ.


Πόλη της Μουσικής
Είμαστε η πόλη της Μουσικής, αυτό καθιερώθηκε πλέον με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η αρχή έγινε με τις Καρναβαλικές Γιορτές που η πόλη πλημμυρίζει από μουσική, ακολούθησαν οι Γιορτές Νεολαίας και απογείωσαν την  υπόθεση οι Γιορτές που διοργανώνει ο δήμος με την σημαντική βοήθεια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.
Η Μουσική δημιουργία όμως δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν οι Μουσικές παρεμβάσεις-εκδηλώσεις ιδιωτικών φορέων όπως οι «Βάτραχοι»  που επί τρεις ημέρες διοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.
Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει το Δημοτικό Ωδείο, το Εθνικό Ωδείο και τις ιδιωτικές Μουσικές Σχολές. Όλες συμπληρώνουν και προσφέρουν στην μουσική Παιδεία, όπως οι Χορωδίες και οι πρωτοβουλίες με Μουσικά δρώμενα, τραγούδια και χορούς.
Εάν κανείς ασχοληθεί και ψάξει θα διαπιστώσει πως χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ασχολούνται με τη Μουσική, το τραγούδι, το χορό στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Εύκολη απόδοση ευθυνών
Ο εκ του χωρίου Εχίνος καταγόμενος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ αξιότιμος κύριος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, οδηγήθηκε μετά από σοβαρή ανάλυση στο εξής συμπέρασμα: «Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση του κορωνοϊού στην Ξάνθη» και της αποδίδει ευθύνες κλπ, κλπ.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οφείλουμε δυο τρεις παρατηρήσεις προς τον αγαπητό βουλευτή.
Πρώτη και σοβαρότερη: Καμία ευθύνη δεν έχουν άραγε οι κάτοικοι Εχίνου;
Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τεστ οι κάτοικοι;
Αυτός ως φαρμακοποιός και ο Μπαράν Μπουρχάν ως γιατρός, μαζί με τον δήμαρχο δεν έπρεπε να είναι εκεί και να τους παροτρύνουν να κάνουν το τεστ;
Εύκολο είναι ν’αποδίδεις ευθύνες στην όποια κυβέρνηση όταν είσαι αντιπολίτευση.
Το δύσκολο είναι να ενεργείς σωστά και με λογική όταν είσαι αντιπολίτευση. Ας προβληματιστούν εάν το έπραξαν.
Γ.Δ.


Μέτιος – Ευφραιμίδης ενώπιον των ευθυνών τους
Με κάθε νόμιμη και ιεραρχική διαδικασία κινούνται οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής πάνω από την Μονή Παναγίας Καλαμούς.
Έστειλαν την επιστολή τους στον Περιφερειάρχη στις 3 Ιουνίου. Περίμεναν να τους απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Δεν το έκανε, τους αγνόησε. Έτσι κι αυτοί, προχώρησαν προς την δημοσιοποίησή της στα Μέσα Ενημέρωσης Ξάνθης – Ροδόπης.
Βέβαια, όπως μας πληροφόρησαν, δεν θα σταματήσουν μόνον σ’αυτήν την αντίδραση διότι θεωρούν πως η Περιφέρεια χρόνια τώρα τους κοροϊδεύει με ψεύτικες υποσχέσεις, όπως αυτή του ίδιου του Περιφερειάρχη ότι ο δρόμος θ’ασφαλτοστρωθεί, άποψη που ξέχασε ο κ.Μέτιος και μέσω του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης προτείνει ο δρόμος να στρωθεί με 3Α. Δηλαδή, σε ένα-δυο χρόνια πάλι θα εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα.
Τέλος, οι κάτοικοι με σαφήνεια ενημερώνουν πως προτίθενται να διαμαρτυρηθούν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας όταν αποφασίσει η Επιτροπή κατοίκων που έχει συσταθεί.
Το είχαμε επισημάνει, είχαμε εγκαίρως ενημερώσει, ας αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους όσοι υπόσχονται και δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.
Γ.Δ.


Είναι μια αλήθεια…
Είναι αλήθεια πως η γλώσσα της αλήθειας είναι κοφτερή και δυσάρεστη για πολλούς όμως πρέπει να λέγεται. Αυτό μας παρακινεί ο συγγραφέας Πέτρος Τσατσόπουλος, ο οποίος με αφορμή το θέμα της έκθεσης στις πανελλήνιες που αφορούσε το βιβλίο την ανάγνωση λογοτεχνίας και ποίησης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μερικά αληθινά λόγια
«ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ· ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ…
Ο ένας στους δύο Έλληνες δεν διαβάζει κανένα βιβλίο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, από τη στιγμή που παύουν να τον υποχρεώνουν να διαβάζει τα σχολικά του βιβλία. Ο άλλος Έλληνας, αυτός που διαβάζει, διαβάζει από ένα έως οκτώ βιβλία μάξιμουμ το χρόνο, ευτυχώς όχι ΤΑ ΙΔΙΑ οκτώ βιβλία, διαφορετικά όλοι εμείς οι συγγραφείς, εκτός από τη μεταθανάτια ζωή, δεν θα είχαμε και καμιά άξια λόγου προθανάτια. Ο Έλληνας που διαβάζει οκτώ βιβλία μάξιμουμ τον χρόνο, διαβάζει κυρίως ελαφρά αισθηματική λογοτεχνία, σχεδόν κανένα θεωρητικό βιβλίο και κανένα βιβλίο ποίησης· εκτός από εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι ποιητές αναγκάζονται στην Ελλάδα να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να εκδοθούν. Με επίσημα στατιστικά στοιχεία από το αλήστου μνήμης Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Έλληνας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και μία από τις πρώτες θέσεις στην υφήλιο μεταξύ των λαών που είναι βαθιά ακαλλιέργητοι δίχως να είναι και τυπικά αναλφάβητοι. Τα παιδιά ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ρωτήσαμε σήμερα: “Ποιο ρόλο έχει η Ποίηση στην προσωπική σας ζωή;” -και δεν έπεσε φωτιά να μας κάψει… Ευχαριστώ για την προσοχή σας».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…