Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ σε Βορίδη: Δυστυχώς μας απογοητεύσατε

Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ σε Βορίδη: Δυστυχώς μας απογοητεύσατε

0

Επιστολή με αλληγορικό τρόπο και αιχμές για την εξαίρεση από την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ορεινών και παραμεθόριων περιοχών

 «Οι κτηνοτρόφοι είναι ώριμοι να δεχτούν ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις αλλάζοντας τη νοοτροπία δεκαετιών» σχολιάζουν σε ανακοίνωση τα ΔΣ των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας

Την απογοήτευσή τους για τα κριτήρια χορήγησης της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ. Με επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τα ΔΣ των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας με αλληγορικό και περιγραφικό τρόπο εκφράζει την ενόχλησή του για την εξαίρεση των κτηνοτρόφων που δεν άρμεξαν τονίζοντας ότι έτσι πλήττονται κατά κύριο λόγο όσοι διατηρούν μονάδες σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές. Μάλιστα, κάνουν λόγο για «μαυρογιαλούρους» και συμφέροντα που εξυπηρετούνται διαχρονικά μέσω του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Η επιστολή αναφέρει: «κύριε υπουργέ, ανακοινώσατε την τελική σας απόφαση για το ποσό αλλά και τον τρόπο καταμερισμού της ενίσχυσης, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.

Από την αρχή των μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοινώνατε ότι θα ενισχύσετε, στοχευμένα κι όχι οριζόντια, μόνο όσους αποδεδειγμένα επλήγη η διάθεση ή η αξία των προϊόντων τους.

Είναι τόσο στοχευμένη η απόφασή σας για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της χαμηλής τιμής των αμνοεριφίων, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το γάλα, που άμεσα μας έφερε στο μυαλό την παρακάτω γνωστή σε πολλούς ιστορία:

«Τα παλιά τα χρόνια ένας βασιλιάς καλείται να επισκεφθεί το γειτονικό βασίλειο για πρώτη φορά. Στη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο παλάτι του γείτονα βασιλιά, βλέπει παντού, σε δέντρα, βράχους, τοίχους, ζωγραφισμένους στόχους, με ένα βέλος ακριβώς στο κέντρο του στόχου. Όταν φτάνει στο παλάτι του γείτονα βασιλιά και αλληλοασπάζονται τον ρωτάει ο οικοδεσπότης αν του άρεσε το βασίλειό του στη διαδρομή μέχρι να φτάσει και τι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Εκείνος του λέει ότι του άρεσε πολύ το βασίλειό του και ότι του έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι στόχοι, που ήταν παντού ζωγραφισμένοι και κυρίως το πόσο καλοί τοξοβόλοι πρέπει να είναι οι υπήκοοι του βασιλείου, αφού όλα τα βέλη ήταν καρφωμένα στο κέντρο ακριβώς των στόχων. Τότε εκείνος με περίσσια έπαρση αλλά και αφέλεια του λέει ότι, εμείς στο βασίλειό μου, πρώτα καρφώνουμε το βέλος και κατόπιν ζωγραφίζουμε το στόχο».

Η τελική σας απόφαση κύριε υπουργέ, είναι σίγουρα βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική σας από 18 Μαΐου, όμως πάλι δεν ικανοποιεί όλους όσους επλήγησαν. Αφήνετε πολλούς κτηνοτρόφους εκτός, κυρίως από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, οι οποίοι πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019. Το κονδύλι που αποφασίσατε να διανείμετε είναι πολύ μικρό, σε σχέση με τον αριθμό των αιγοπροβάτων που θα ενισχύσει. Η διαίρεση αυτή χρειαζόταν ή πολύ μεγαλύτερο διαιρετέο ή πολύ μικρότερο διαιρέτη. Το αποτέλεσμά της ικανοποιεί, μόνο όσους αιγοπροβατοτρόφους δεν είχαν καμία ζημιά από τον κορωνοϊό και ξαφνικά βρίσκονται δικαιούχοι της ενίσχυσης. Άρα εύλογα αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι των υπολοίπων κλάδων της κτηνοτροφίας, γιατί αυτοί να είναι εκτός;

Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι, ότι δεν επλήγη η παραγωγή τους από τον κορωνοϊό.

Επειδή όμως και στο μέλλον θα πάρετε αποφάσεις και για πολύ σοβαρότερα θέματα, θα σας υπενθυμίσουμε, ότι στο περιβάλλον του κάθε υπουργού καταφέρνουν να παρεισφρήουν πάντα Κρούεζες και να του μεταφέρουν όπως συμφέρει τους ίδιους προσωπικά ή την κλίκα τους, την εικόνα που επικρατεί στην κάθε Πλατανιά της χώρας μας. Όταν μάλιστα τύχει οι Κρούεζες αυτοί να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν μεγάλες περιοχές της χώρας κι ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, τότε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας φέρνει αποφάσεις όπως αυτή που πήρατε.

Εμείς που μιλάμε καθημερινά με συναδέλφους, γνωρίζουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ώριμοι να δεχτούν ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις αλλάζοντας τη νοοτροπία δεκαετιών.

Σε αντίθεση με όλους όσους αποτελούν το πολιτικό σύστημα της χώρας, που διαχρονικά και παραταξιακά έχει μείνει στη μαυρογιαλούριο εποχή, προ φιλότιμου!

Δυστυχώς μας απογοητεύσατε!».

Την επιστολή υπογράφουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Δ. Νευροκοπίου, Δ. Προσοτσάνης, Ν. Καβάλας, Ν. Ξάνθης, Δ. Ιάσμου, Δ. Αλεξανδρούπολης, ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Θρακών ‘Αμνός» και ο αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός Αρριανών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προκρίνεται ο «ΑΚΤΩΡ» και για το β΄ τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης

Η επιτροπή απέρριψε ως μη επαρκείς τις εξηγήσεις της εταιρείας ΟΔΟΣ ΑΕ που μειοδότησε με έ…