Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διαβήτης: Ναι στα φρούτα, όχι στους φρουτοχυμούς

Διαβήτης: Ναι στα φρούτα, όχι στους φρουτοχυμούς

0

Τα φρέσκα φρούτα έχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Και οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων παρέχει οφέλη σχετικά με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Από την άλλη μεριά οι φρουτοχυμοί μπορεί να είναι βολικοί αλλά έχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Επιπλέον οι φρουτοχυμοί του εμπορίου μπορεί να έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal συμπεραίνει ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη θεωρείται σημαντική διότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι επιδημικός στις αναπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την διατροφή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων αρκετές δεκαετίες και παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν κάθε εβδομάδα δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων, όπως μούρα, σταφύλια, σταφίδες, αχλάδια, μήλα και δαμάσκηνα είχαν κατά 23% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Πιστεύεται ότι κάποια συστατικά των φρούτων προσφέρουν προστασία έναντι του διαβήτη αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποια είναι αυτά. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση φρουτοχυμών είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας κατά 21% τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος που προκαλεί η συγκέντρωση σακχάρων στον φρουτοχυμό, με άλλα λόγια στο μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη τους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν τα φρούτα τρώγονται ολόκληρα, το σώμα απορροφά καλύτερα το θρεπτικό περιεχόμενό τους, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αλλά όταν τα φρούτα στύβονται για να γίνει ο χυμός τους, οι φυτικές ίνες χάνονται, εν μέρει, ενώ τείνουμε να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες καθώς πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που θα παίρναμε αν τρώγαμε το φρούτο.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βρήκε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 12%, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

Η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 έγινε συγκρίνοντας ανθρώπους που τρώνε φρέσκα φρούτα κάθε μέρα και ανθρώπων που σπάνια ή ποτέ δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα. Συνεπώς, η έρευνα αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη ποιότητα διατροφής των ανθρώπων που δεν τρώνε φρέσκα φρούτα.

Η μελέτη αυτή περιέλαβε περίπου 500.000 άτομα για μια περίοδο παρακολούθησης επτά ετώνκαι έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 κατά 17%. Επίσης, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών κατά 28%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…